Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
D77AC6AC-1014-46C8-B4A5-9CC221B9647D.jpeg

2017 Domaine Binet-Jacquet Faugères Reserve

Köpte ett par blandlådor av Binet-Jacquet för ganska exakt två år sedan hos Caviste. Gillar en viner från Frankrikes sydligare delar så är detta ett bra vin från Faugères. Druvsammansättningen är 30% carignan, 30% mourvèdre, 20% syrah och 20% grenache. Smak- och doftmässigt finns här bl.a hallon, mörka bär, garrigue, animalisk karaktär och lite lakrits. Frisk syra med lena tanniner och ganska elegant. Bruksvin som levererar stor njutning.
Serveras ikväll till grillade skivor av fläskkarré, grillad paprika, tzatziki och pommes. Smaskens!
 
Last edited:

Vingubben

Medlem
73DA6A7E-84A7-4751-B5D7-3DDC39CA7D29.jpeg


Pontet-Canet, 2004

Klassisk vänsta stranden med blyerts, svarta vinbär, piptobak och skogstoner. Relativt slank i kroppen och sandiga men avrundade tanniner. När mitt intresse för vin och specifikt Bordeaux började så var detta ett av få klassificerade slott som rymdes i min budget. På den tiden så levererade man hyggliga viner som kunde köpas för några hundralappar. Kvaliteten har sedan dess skjutit i höjden och så även priserna men jag skulle nog säga att dom fortsatt är prisvärda. Detta är inte en av deras stora årgångar men det blir ändå 92p.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Provning med @Mattias Schyberg +1, @Vingubben och @kimnyblom. Temat var merlot men majoriteten av flaskorna var inte merlot...:rolleyes:

Allt provades blint förutom sina egna viner som var halvblint. Undertecknat kom bubbelös för första gången i världshistorien eller åtminstone så långt tillbaks som jag själv minns. Först ut blev istället en tysk Franz Keller Pinot Rosé 2018. Klart bärig och fruktig stil med lite lätt rostad ton. Doften lovar gott och jag tänker direkt på Hugot eller Roederer stilmässigt. Smakar väldigt ungt och piggt. Lättdrucket och bra altanvin utan att menas som ett pejorativ. Efter att gissat fel, känt av stämningen och med tanke på att Mattias som huvudregel gärna öppnar luringar fick det mig att tänka på Italien. Pinot nero, Berlucchi?

Tysk mousserande har jag verkligen inte druckit mycket av och det här var det klart bästa så här långt. Har fortfarande ingen bra metod för att skilja på champagne och icke champagne annat än kvaliteten och det kan självklart slå fel. Blir att testa igen!

Clandestin Les Grandes Lignes 2018 togs som sista flaska efter allt rödtjut och nu var osäkerheten hög efter alla blindbockar så det gissades t.o.m. cava. För mig var det självklart odlarchampagne med tuttifrutti, banan och lite fatblommighet. Väldigt gott! Eftersom jag själv sålt Clandestin blev det enklare att gissa rätt. Fast druvan lyckades jag missa ändå. Skyller på ljuset och de nya lamporna.:ängel:

IMG_54721.jpg



Första flighten blev vitt med vad det visade sig fyra helt olika viner värdigt en munskänkarkurs.

IMG_54691.jpg


Tyrrell's Vat 1 Semillion 2015
Lite grönt och jordigt med citrusgodis och lätt flintighet. Kort, torrt och enkel smak men med bra syra. En vinstil som lämnar mig helt oberörd och för mig kvällens sämsta vin. Gissade ståltankad SB fån Loire. Först gången som jag dricker torr ren semillion tror jag och blir inte sugen på mer. Kanske behöver lång lagring för att komma till sin rätt men inget jag tänker ta reda på. Gillar man den strama stilrena knastertorra stilen kanske det här kan vara värt ett test men skyll inte på mig om det fallerar.

Samtliga hade den som jumbo.

Pierre Yves Colin Morey Saint-Aubin En Remilly 2012
Resterande trio viner kompenserade dock med råge för första vinet. Kryddigt med lite jul, typ kummin. Luktar fat och har en skön honungston i bakgrunden. Tänker Bourgogne direkt. Bra längd och frisk. Vit bourgogne är lätt att gilla. Bra vin men det skulle komma mera.


Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Pinot Gris 2016
Tropiskt i form av persika och aprikos och med en svampton i bakgrunden. Oljig kraftig känsla i munnen och jag var rätt säker på att det här var mitt vin även om det var första gången jag dricker pinot grisen från min favoritvingård Clos Saint Urbain. Mycket bra vin men jag håller rieslingen som ett strå vassare och eftersom det är samma pris så blir valet lätt. Mattias imponerade med att gissa pinot gris från Alsace!

Chave Hermitage 2018
Liknande stil som andra vinet men med ännu mer ek. Här mer vanilj och blommighet. Lång smak och väldigt aromatisk samt en oläslig anteckning. Jag gissade på udda druva från en fatad jänkare. Arnot Roberts? Brukar blanda ihop Rhone med USA på den röda sidan och nu ska jag tydligen börja med när det gäller vitt med. Bombastiskt vin. Brukar ta marsanne men inte den här gången. Jag tyckte den här hade mer av annat än bara "marsanne-mandel" som kan bli väldigt dominant. Min favorit i konkurrens med Zind som också var de två kraftigaste vinerna.

Min ranking:
  1. Chave Hermitage 2018
  2. Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain PG 2016
  3. Pierre Yves Saint-Aubin En Remilly 2012
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
  1. Zind-Humbrecht PG 2016 - 8p (3)
  2. Chave Hermitage 2018 - 8p (2)
  3. Pierre Saint-Aubin 2012 - 13p
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015 - 20p
Efter att vi mjukat upp med en dryg flaska var blev det dags för huvudnumret. Flight 2 bestod av 6 röda där min Clos du Clocher 2012 tyvärr var råkorkad och plockades bort.

IMG_54711.jpg


Michelini Sammartino Superuco Gualta 2013
Bär, frukt men även något grönt med ett lite strävt avslut som fick mig till cab franc och Loire. Övertygad om att det här var ett Mattiasvin eftersom det inte passade in på temat.:ängel: Har även skrivit alkohol så det borde väl tala för något annat än Loire. Hursomhelst är det här är inte min typ av vin. Samtidigt hade vi en lång diskussion om skillnaden mellan tycke och smak samt kvalitet och om det ens finns någon skillnad däremellan. För mig i alla fall är det här ett exempel på ett vin som jag kan se kvaliteter hos även om jag inte uppskattar vinet själv.

La Grave 2015
Minns inte det här vinet alls konstigt nog men har anteckningar. Smörigt med lite pocorn, ek, peppar och lång smak. Noterar att jag gissat Conseillante så jag måste ha tyckt vinet varit bra...:oops:

Fleur Cardinale 2012
Lite grönt, oliv, bra balans och klassisk Pomerol. Kändes som 2012 så var övertygad om att det här var min Clos du Clocher. Mycket bra! Inte första gången jag uppskattat Fleur Cardinale blint.

Spring Village Merlot 2020
Maxat bombastiskt vin på alla sätt. Ny ek, vanilj, power och med restsötma. Smakar saft, jordgubb och rätt kort i smaken. En gissning var Amarone själv tänkte jag maxad jänkarmerlot med nya fat. På gränsen till för mycket och hade väldigt svårt att rangordna det här vinet. Omvänt mot Superuco. Lägre kvalitet men jag gillade det mer ska erkännas. Satte det till slut på tredjeplats fast jag minns ju inte La Grave... Inget för den som gillar slank röd bourgogne eller nebbiolo.:tystad:

Blev slagen i huvudet med tomflaskan och det gjorde mindre ont än att druckit av vinet utan konvulsioner innan avtäckning. Ska köpa en flaska och lagra.:D

Chateau des Tours (Rayas) Merlot 2005
Klart mest ålder och hade toner av grön oliv och ett uns skitighet. Var övertygad om att det här var en Pomerol från 95 eller något senare. Jäkligt gott men jag hade faktiskt Fleur Cardinale före på grund av att den var renare. Oavsett så var den här och Fleur de Cardinale i en klass för sig enligt mig och de flesta andra om jag minns rätt.

Vinet medtogs för Mattias skull och det föll väl ut dessutom, satta Mattias producenten men lyckades med bedriften att gissa fel druva trots merlottema.:p

Egen ranking ur minnet (Kimnyblom har resultaten):
  1. Fleur Cardinale 2012
  2. Chateau des Tours Merlot 2005
  3. Spring Village Merlot 2020
  4. La Grave 2015
  5. Superuco Gualta 2013
Total ranking? Tror den var liknande. Minns i alla fall att Spring Village inte kom sist...:nagelbitare:
 
Last edited:

buteljen

Medlem
I går gick Munskänkarnas vintävling i blindprovning av stapeln för alla sektioner i landet. Stor kontrast från fredagens viner, så det gäller att kunna ställa om doft- och smaksensorerna :D

Vit flight

Vin nr 1

Första vinet var definitivt en Riesling, men varifrån? Syran kändes lägre och annorlunda än en normal “rieslingsyra” och kroppen var nästan fet på tungan. Vi gissade på Australien och garderade oss med Frankrike/Alsace som andra alternativ. Ett tag var vi inne och snurrade runt med om det var en Semillon från Hunter Valley eftersom det hade rätt mycket gummitoner och att kroppen kändes vaxig/fet. Men rent statistiskt så är det alternativet inte med på denna lättare nivå i tävlingen så vi strök det alternativet (även om druvan rent teoretiskt skulle kunna vara med). Rätt svar Riesling/Frankrike/Alsace = 3p av 4 möjliga

Vin nr 2
Glasklar Sauvignon Blanc från NZ/Marlborough.
Rätt svar SBlanc/NZ/Marlborough = 4p av 4

Vin nr 3
Glasklar Chardonnay från Bourgogne.
Rätt svar Chardonnay/Frankrike/Bourgogne = 4p av 4

Röd flight
Enormt svår flight. Alla hade stora problem att identifiera vad som var i glasen. Några lyckades kamma hem 0 poäng.

Vin nr 4
Ljust blåröd färg. Fruktig. Väldigt mycket blåbär. Lite tanningrepp, torra sandiga tanniner. Det kändes som det var gamla världen pga torrt avslut, men vilken druva och varifrån? Är det en Pinot Noir? Nej, kändes absolut inte som en Pinot. Nebbiolo? Nja, tanninerna inte riktigt så sandiga och saknade lite nebbioloparfym. Sangiovese? Nja lite för blåbärig för det. Helt omöjligt. Vi kom fram till att sätta Gamay som första alternativ pga den blåröda färgen och fruktigheten, men kändes ändå inte 100. Som gardering satte vi Sangiovese.
Rätt svar: Pinot Noir/Frankrike/Bourgogne. Eftersom region (Bourgogne) och land (Frankrike) är detsamma för Gamay så lyckades vi ändå få ihop 2p av 4 på detta vin. Ingen av deltagarna hade gissat på Pinot Noir.

Vin nr 5
Här blev det ännu svårare. Ljus röd färg även här (men inte blåröd). Fruktig doft typ drottingsylt, hyfsat sträva tanniner, torrt avslut så definitivt gamla världen. Sjukt svårt. Den kändes italiensk - Sangiovese? Corvina? Nebbiolo? Vi klämde dit Sangiovese/Italien/Toscana. Och garderade med Corvina.
Rätt svar Grenache/Frankrike/Rhone. WTF - en C9dP? Jaja vi fick i alla fall 0,5 p av 4 för att vi hade satt Frankrike som land på garderingen.

Vin nr 6
Sjukt svårt även detta vin. Vi kom fram till att detta måste vara nya världen för avslutet kändes inte så torrt och man kände även lite alkoholhetta emellanåt. Jag tyckte det kändes lite som en Cab Sav men är usel på att känna svarta vinbär/cassis. Min kompis anser sig dock ha lätt för att känna sv vinbär och tyckte inte alls det doftade så. Efter ett tag kände jag lite charktoner och lite kryddor. Kunde det vara en syrah/shiraz? Eftersom vi är gamla rävar i denna tävling så vet vi att en Syrah från nya världen i princip alltid kommer från Australien om den är med. Och detta var definitivt ingen Shiraz från Australien. Kunde det vara en Zinfandel? Nja känns inte så julkryddig som den brukar vara, å andra sidan så är alltid Seghesio Sonoma Zinfandel mer slank och “cab sauvig” än andra Zin. Ojoj, nu var det inte många minuter kvar, vad fan skall vi skriva. Vi bestämde oss helt plötsligt för en Syrah från Norra Rhone (pga charktonerna) och glömde helt av det icke torra avslutet och alkoholhettan. När jag provade av det en sista gång så kom vi fram till att nej det måste vara från nya världen så de sista 10 sekunderna slängde vi dit Zinfandel/USA/Californien istället.
Rätt svar Zinfandel/USA/Californien. 4p av 4. Ibland skall man ha tur. Det var ingen annan som satte druvan tror jag.

Slutresultat 17,5 p = vi var bäst och går vidare till regionfinal om tre veckor. Wish me good luck!

1646659506494.jpeg


Är det någon mer härifrån som var med och tävlade?
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I går gick Munskänkarnas vintävling i blindprovning av stapeln för alla sektioner i landet. Stor kontrast från fredagens viner, så det gäller att kunna ställa om doft- och smaksensorerna :D

Vit flight

Vin nr 1

Första vinet var definitivt en Riesling, men varifrån? Syran kändes lägre och annorlunda än en normal “rieslingsyra” och kroppen var nästan fet på tungan. Vi gissade på Australien och garderade oss med Frankrike/Alsace som andra alternativ. Ett tag var vi inne och snurrade runt med om det var en Semillon från Hunter Valley eftersom det hade rätt mycket gummitoner och att kroppen kändes vaxig/fet. Men rent statistiskt så är det alternativet inte med på denna lättare nivå i tävlingen så vi strök det alternativet (även om druvan rent teoretiskt skulle kunna vara med). Rätt svar Riesling/Frankrike/Alsace = 3p av 4 möjliga

Vin nr 2
Glasklar Sauvignon Blanc från NZ/Marlborough.
Rätt svar SBlanc/NZ/Marlborough = 4p av 4

Vin nr 3
Glasklar Chardonnay från Bourgogne.
Rätt svar Chardonnay/Frankrike/Bourgogne = 4p av 4

Röd flight
Enormt svår flight. Alla hade stora problem att identifiera vad som var i glasen. Några lyckades kamma hem 0 poäng.

Vin nr 4
Ljust blåröd färg. Fruktig. Väldigt mycket blåbär. Lite tanningrepp, torra sandiga tanniner. Det kändes som det var gamla världen pga torrt avslut, men vilken druva och varifrån? Är det en Pinot Noir? Nej, kändes absolut inte som en Pinot. Nebbiolo? Nja, tanninerna inte riktigt så sandiga och saknade lite nebbioloparfym. Sangiovese? Nja lite för blåbärig för det. Helt omöjligt. Vi kom fram till att sätta Gamay som första alternativ pga den blåröda färgen och fruktigheten, men kändes ändå inte 100. Som gardering satte vi Sangiovese.
Rätt svar: Pinot Noir/Frankrike/Bourgogne. Eftersom region (Bourgogne) och land (Frankrike) är detsamma för Gamay så lyckades vi ändå få ihop 2p av 4 på detta vin. Ingen av deltagarna hade gissat på Pinot Noir.

Vin nr 5
Här blev det ännu svårare. Ljus röd färg även här (men inte blåröd). Fruktig doft typ drottingsylt, hyfsat sträva tanniner, torrt avslut så definitivt gamla världen. Sjukt svårt. Den kändes italiensk - Sangiovese? Corvina? Nebbiolo? Vi klämde dit Sangiovese/Italien/Toscana. Och garderade med Corvina.
Rätt svar Grenache/Frankrike/Rhone. WTF - en C9dP? Jaja vi fick i alla fall 0,5 p av 4 för att vi hade satt Frankrike som land på garderingen.

Vin nr 6
Sjukt svårt även detta vin. Vi kom fram till att detta måste vara nya världen för avslutet kändes inte så torrt och man kände även lite alkoholhetta emellanåt. Jag tyckte det kändes lite som en Cab Sav men är usel på att känna svarta vinbär/cassis. Min kompis anser sig dock ha lätt för att känna sv vinbär och tyckte inte alls det doftade så. Efter ett tag kände jag lite charktoner och lite kryddor. Kunde det vara en syrah/shiraz? Eftersom vi är gamla rävar i denna tävling så vet vi att en Syrah från nya världen i princip alltid kommer från Australien om den är med. Och detta var definitivt ingen Shiraz från Australien. Kunde det vara en Zinfandel? Nja känns inte så julkryddig som den brukar vara, å andra sidan så är alltid Seghesio Sonoma Zinfandel mer slank och “cab sauvig” än andra Zin. Ojoj, nu var det inte många minuter kvar, vad fan skall vi skriva. Vi bestämde oss helt plötsligt för en Syrah från Norra Rhone (pga charktonerna) och glömde helt av det icke torra avslutet och alkoholhettan. När jag provade av det en sista gång så kom vi fram till att nej det måste vara från nya världen så de sista 10 sekunderna slängde vi dit Zinfandel/USA/Californien istället.
Rätt svar Zinfandel/USA/Californien. 4p av 4. Ibland skall man ha tur. Det var ingen annan som satte druvan tror jag.

Slutresultat 17,5 p = vi var bäst och går vidare till regionfinal om tre veckor. Wish me good luck!

Visa bifogad bild 25763

Är det någon mer härifrån som var med och tävlade?
Bra kört!
Tur kommer bara till dem som verkligen försöker :)
 
I går gick Munskänkarnas vintävling i blindprovning av stapeln för alla sektioner i landet. Stor kontrast från fredagens viner, så det gäller att kunna ställa om doft- och smaksensorerna :D

Vit flight

Vin nr 1

Första vinet var definitivt en Riesling, men varifrån? Syran kändes lägre och annorlunda än en normal “rieslingsyra” och kroppen var nästan fet på tungan. Vi gissade på Australien och garderade oss med Frankrike/Alsace som andra alternativ. Ett tag var vi inne och snurrade runt med om det var en Semillon från Hunter Valley eftersom det hade rätt mycket gummitoner och att kroppen kändes vaxig/fet. Men rent statistiskt så är det alternativet inte med på denna lättare nivå i tävlingen så vi strök det alternativet (även om druvan rent teoretiskt skulle kunna vara med). Rätt svar Riesling/Frankrike/Alsace = 3p av 4 möjliga

Vin nr 2
Glasklar Sauvignon Blanc från NZ/Marlborough.
Rätt svar SBlanc/NZ/Marlborough = 4p av 4

Vin nr 3
Glasklar Chardonnay från Bourgogne.
Rätt svar Chardonnay/Frankrike/Bourgogne = 4p av 4

Röd flight
Enormt svår flight. Alla hade stora problem att identifiera vad som var i glasen. Några lyckades kamma hem 0 poäng.

Vin nr 4
Ljust blåröd färg. Fruktig. Väldigt mycket blåbär. Lite tanningrepp, torra sandiga tanniner. Det kändes som det var gamla världen pga torrt avslut, men vilken druva och varifrån? Är det en Pinot Noir? Nej, kändes absolut inte som en Pinot. Nebbiolo? Nja, tanninerna inte riktigt så sandiga och saknade lite nebbioloparfym. Sangiovese? Nja lite för blåbärig för det. Helt omöjligt. Vi kom fram till att sätta Gamay som första alternativ pga den blåröda färgen och fruktigheten, men kändes ändå inte 100. Som gardering satte vi Sangiovese.
Rätt svar: Pinot Noir/Frankrike/Bourgogne. Eftersom region (Bourgogne) och land (Frankrike) är detsamma för Gamay så lyckades vi ändå få ihop 2p av 4 på detta vin. Ingen av deltagarna hade gissat på Pinot Noir.

Vin nr 5
Här blev det ännu svårare. Ljus röd färg även här (men inte blåröd). Fruktig doft typ drottingsylt, hyfsat sträva tanniner, torrt avslut så definitivt gamla världen. Sjukt svårt. Den kändes italiensk - Sangiovese? Corvina? Nebbiolo? Vi klämde dit Sangiovese/Italien/Toscana. Och garderade med Corvina.
Rätt svar Grenache/Frankrike/Rhone. WTF - en C9dP? Jaja vi fick i alla fall 0,5 p av 4 för att vi hade satt Frankrike som land på garderingen.

Vin nr 6
Sjukt svårt även detta vin. Vi kom fram till att detta måste vara nya världen för avslutet kändes inte så torrt och man kände även lite alkoholhetta emellanåt. Jag tyckte det kändes lite som en Cab Sav men är usel på att känna svarta vinbär/cassis. Min kompis anser sig dock ha lätt för att känna sv vinbär och tyckte inte alls det doftade så. Efter ett tag kände jag lite charktoner och lite kryddor. Kunde det vara en syrah/shiraz? Eftersom vi är gamla rävar i denna tävling så vet vi att en Syrah från nya världen i princip alltid kommer från Australien om den är med. Och detta var definitivt ingen Shiraz från Australien. Kunde det vara en Zinfandel? Nja känns inte så julkryddig som den brukar vara, å andra sidan så är alltid Seghesio Sonoma Zinfandel mer slank och “cab sauvig” än andra Zin. Ojoj, nu var det inte många minuter kvar, vad fan skall vi skriva. Vi bestämde oss helt plötsligt för en Syrah från Norra Rhone (pga charktonerna) och glömde helt av det icke torra avslutet och alkoholhettan. När jag provade av det en sista gång så kom vi fram till att nej det måste vara från nya världen så de sista 10 sekunderna slängde vi dit Zinfandel/USA/Californien istället.
Rätt svar Zinfandel/USA/Californien. 4p av 4. Ibland skall man ha tur. Det var ingen annan som satte druvan tror jag.

Slutresultat 17,5 p = vi var bäst och går vidare till regionfinal om tre veckor. Wish me good luck!

Visa bifogad bild 25763

Är det någon mer härifrån som var med och tävlade?
Var också med och lyckades skrapa ihop 17 pinnar.

Vin 1 gissade vi på tysk riesling, Australien som 2a gissning pga svulstigheten och att den var lite annorlunda. 2P
Vin 2 och 3, full pott.
Vin 4 var vi inne på Sangiovese men fick 1 pinne pga rätt druva som alternativ 2.
Vin 5 var vi i norra rhone på, 2P
Vin 6 satte vi Zinfandel direkt. Inget annat stämde riktigt.

Får se om 17 räcker och vi därmed ses på regionfinalen!
 

buteljen

Medlem
Var också med och lyckades skrapa ihop 17 pinnar.

Vin 1 gissade vi på tysk riesling, Australien som 2a gissning pga svulstigheten och att den var lite annorlunda. 2P
Vin 2 och 3, full pott.
Vin 4 var vi inne på Sangiovese men fick 1 pinne pga rätt druva som alternativ 2.
Vin 5 var vi i norra rhone på, 2P
Vin 6 satte vi Zinfandel direkt. Inget annat stämde riktigt.

Får se om 17 räcker och vi därmed ses på regionfinalen!
Kul! :) Vad var högsta poäng i Malmö?
 

Magikern

Medlem
Provning med @Mattias Schyberg +1, @Vingubben och @kimnyblom. Temat var merlot men majoriteten av flaskorna var inte merlot...:rolleyes:

Allt provades blint förutom sina egna viner som var halvblint. Undertecknat kom bubbelös för första gången i världshistorien eller åtminstone så långt tillbaks som jag själv minns. Först ut blev istället en tysk Franz Keller Pinot Rosé 2018. Klart bärig och fruktig stil med lite lätt rostad ton. Doften lovar gott och jag tänker direkt på Hugot eller Roederer stilmässigt. Smakar väldigt ungt och piggt. Lättdrucket och bra altanvin utan att menas som ett pejorativ. Efter att gissat fel, känt av stämningen och med tanke på att Mattias som huvudregel gärna öppnar luringar fick det mig att tänka på Italien. Pinot nero, Berlucchi?

Tysk mousserande har jag verkligen inte druckit mycket av och det här var det klart bästa så här långt. Har fortfarande ingen bra metod för att skilja på champagne och icke champagne annat än kvaliteten och det kan självklart slå fel. Blir att testa igen!

Clandestin Les Grandes Lignes 2018 togs som sista flaska efter allt rödtjut och nu var osäkerheten hög efter alla blindbockar så det gissades t.o.m. cava. För mig var det självklart odlarchampagne med tuttifrutti, banan och lite fatblommighet. Väldigt gott! Eftersom jag själv sålt Clandestin blev det enklare att gissa rätt. Fast druvan lyckades jag missa ändå. Skyller på ljuset och de nya lamporna.:ängel:

Visa bifogad bild 25761


Första flighten blev vitt med vad det visade sig fyra helt olika viner värdigt en munskänkarkurs.

Visa bifogad bild 25760

Tyrrell's Vat 1 Semillion 2015
Lite grönt och jordigt med citrusgodis och lätt flintighet. Kort, torrt och enkel smak men med bra syra. En vinstil som lämnar mig helt oberörd och för mig kvällens sämsta vin. Gissade ståltankad SB fån Loire. Först gången som jag dricker torr ren semillion tror jag och blir inte sugen på mer. Kanske behöver lång lagring för att komma till sin rätt men inget jag tänker ta reda på. Gillar man den strama stilrena knastertorra stilen kanske det här kan vara värt ett test men skyll inte på mig om det fallerar.

Samtliga hade den som jumbo.

Pierre Yves Colin Morey Saint-Aubin En Remilly 2012
Resterande trio viner kompenserade dock med råge för första vinet. Kryddigt med lite jul, typ kummin. Luktar fat och har en skön honungston i bakgrunden. Tänker Bourgogne direkt. Bra längd och frisk. Vit bourgogne är lätt att gilla. Bra vin men det skulle komma mera.


Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Pinot Gris 2016
Tropiskt i form av persika och aprikos och med en svampton i bakgrunden. Oljig kraftig känsla i munnen och jag var rätt säker på att det här var mitt vin även om det var första gången jag dricker pinot grisen från min favoritvingård Clos Saint Urbain. Mycket bra vin men jag håller rieslingen som ett strå vassare och eftersom det är samma pris så blir valet lätt. Mattias imponerade med att gissa pinot gris från Alsace!

Chave Hermitage 2018
Liknande stil som andra vinet men med ännu mer ek. Här mer vanilj och blommighet. Lång smak och väldigt aromatisk samt en oläslig anteckning. Jag gissade på udda druva från en fatad jänkare. Arnot Roberts? Brukar blanda ihop Rhone med USA på den röda sidan och nu ska jag tydligen börja med när det gäller vitt med. Bombastiskt vin. Brukar ta marsanne men inte den här gången. Jag tyckte den här hade mer av annat än bara "marsanne-mandel" som kan bli väldigt dominant. Min favorit i konkurrens med Zind som också var de två kraftigaste vinerna.

Min ranking:
  1. Chave Hermitage 2018
  2. Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain PG 2016
  3. Pierre Yves Saint-Aubin En Remilly 2012
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
  1. Zind-Humbrecht PG 2016 - 8p (3)
  2. Chave Hermitage 2018 - 8p (2)
  3. Pierre Saint-Aubin 2012 - 13p
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015 - 20p
Efter att vi mjukat upp med en dryg flaska var blev det dags för huvudnumret. Flight 2 bestod av 6 röda där min Clos du Clocher 2012 tyvärr var råkorkad och plockades bort.

Visa bifogad bild 25762

Michelini Sammartino Superuco Gualta 2013
Bär, frukt men även något grönt med ett lite strävt avslut som fick mig till cab franc och Loire. Övertygad om att det här var ett Mattiasvin eftersom det inte passade in på temat.:ängel: Har även skrivit alkohol så det borde väl tala för något annat än Loire. Hursomhelst är det här är inte min typ av vin. Samtidigt hade vi en lång diskussion om skillnaden mellan tycke och smak samt kvalitet och om det ens finns någon skillnad däremellan. För mig i alla fall är det här ett exempel på ett vin som jag kan se kvaliteter hos även om jag inte uppskattar vinet själv.

La Grave 2015
Minns inte det här vinet alls konstigt nog men har anteckningar. Smörigt med lite pocorn, ek, peppar och lång smak. Noterar att jag gissat Conseillante så jag måste ha tyckt vinet varit bra...:oops:

Fleur Cardinale 2012
Lite grönt, oliv, bra balans och klassisk Pomerol. Kändes som 2012 så var övertygad om att det här var min Clos du Clocher. Mycket bra! Inte första gången jag uppskattat Fleur Cardinale blint.

Spring Village Merlot 2020
Maxat bombastiskt vin på alla sätt. Ny ek, vanilj, power och med restsötma. Smakar saft, jordgubb och rätt kort i smaken. En gissning var Amarone själv tänkte jag maxad jänkarmerlot med nya fat. På gränsen till för mycket och hade väldigt svårt att rangordna det här vinet. Omvänt mot Superuco. Lägre kvalitet men jag gillade det mer ska erkännas. Satte det till slut på tredjeplats fast jag minns ju inte La Grave... Inget för den som gillar slank röd bourgogne eller nebbiolo.:tystad:

Blev slagen i huvudet med tomflaskan och det gjorde mindre ont än att druckit av vinet utan konvulsioner innan avtäckning. Ska köpa en flaska och lagra.:D

Chateau des Tours (Rayas) Merlot 2005
Klart mest ålder och hade toner av grön oliv och ett uns skitighet. Var övertygad om att det här var en Pomerol från 95 eller något senare. Jäkligt gott men jag hade faktiskt Fleur Cardinale före på grund av att den var renare. Oavsett så var den här och Fleur de Cardinale i en klass för sig enligt mig och de flesta andra om jag minns rätt.

Vinet medtogs för Mattias skull och det föll väl ut dessutom, satta Mattias producenten men lyckades med bedriften att gissa fel druva trots merlottema.:p

Egen ranking ur minnet (Kimnyblom har resultaten):
  1. Fleur Cardinale 2012
  2. Chateau des Tours Merlot 2005
  3. Spring Village Merlot 2020
  4. La Grave 2015
  5. Superuco Gualta 2013
Total ranking? Tror den var liknande. Minns i alla fall att Spring Village inte kom sist...:nagelbitare:

Ser att det blev Jean-Louis Chave. Det borde ha varit det överlägset bästa vinet men det kanske är på väg in i en tunnel.

Trodde först att det var Yann Chave som dracks. Lätt att förväxla för den oinvigde.
 

kimnyblom

Medlem
Provning med @Mattias Schyberg +1, @Vingubben och @kimnyblom. Temat var merlot men majoriteten av flaskorna var inte merlot...:rolleyes:

Allt provades blint förutom sina egna viner som var halvblint. Undertecknat kom bubbelös för första gången i världshistorien eller åtminstone så långt tillbaks som jag själv minns. Först ut blev istället en tysk Franz Keller Pinot Rosé 2018. Klart bärig och fruktig stil med lite lätt rostad ton. Doften lovar gott och jag tänker direkt på Hugot eller Roederer stilmässigt. Smakar väldigt ungt och piggt. Lättdrucket och bra altanvin utan att menas som ett pejorativ. Efter att gissat fel, känt av stämningen och med tanke på att Mattias som huvudregel gärna öppnar luringar fick det mig att tänka på Italien. Pinot nero, Berlucchi?

Tysk mousserande har jag verkligen inte druckit mycket av och det här var det klart bästa så här långt. Har fortfarande ingen bra metod för att skilja på champagne och icke champagne annat än kvaliteten och det kan självklart slå fel. Blir att testa igen!

Clandestin Les Grandes Lignes 2018 togs som sista flaska efter allt rödtjut och nu var osäkerheten hög efter alla blindbockar så det gissades t.o.m. cava. För mig var det självklart odlarchampagne med tuttifrutti, banan och lite fatblommighet. Väldigt gott! Eftersom jag själv sålt Clandestin blev det enklare att gissa rätt. Fast druvan lyckades jag missa ändå. Skyller på ljuset och de nya lamporna.:ängel:

Visa bifogad bild 25761


Första flighten blev vitt med vad det visade sig fyra helt olika viner värdigt en munskänkarkurs.

Visa bifogad bild 25760

Tyrrell's Vat 1 Semillion 2015
Lite grönt och jordigt med citrusgodis och lätt flintighet. Kort, torrt och enkel smak men med bra syra. En vinstil som lämnar mig helt oberörd och för mig kvällens sämsta vin. Gissade ståltankad SB fån Loire. Först gången som jag dricker torr ren semillion tror jag och blir inte sugen på mer. Kanske behöver lång lagring för att komma till sin rätt men inget jag tänker ta reda på. Gillar man den strama stilrena knastertorra stilen kanske det här kan vara värt ett test men skyll inte på mig om det fallerar.

Samtliga hade den som jumbo.

Pierre Yves Colin Morey Saint-Aubin En Remilly 2012
Resterande trio viner kompenserade dock med råge för första vinet. Kryddigt med lite jul, typ kummin. Luktar fat och har en skön honungston i bakgrunden. Tänker Bourgogne direkt. Bra längd och frisk. Vit bourgogne är lätt att gilla. Bra vin men det skulle komma mera.


Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Pinot Gris 2016
Tropiskt i form av persika och aprikos och med en svampton i bakgrunden. Oljig kraftig känsla i munnen och jag var rätt säker på att det här var mitt vin även om det var första gången jag dricker pinot grisen från min favoritvingård Clos Saint Urbain. Mycket bra vin men jag håller rieslingen som ett strå vassare och eftersom det är samma pris så blir valet lätt. Mattias imponerade med att gissa pinot gris från Alsace!

Chave Hermitage 2018
Liknande stil som andra vinet men med ännu mer ek. Här mer vanilj och blommighet. Lång smak och väldigt aromatisk samt en oläslig anteckning. Jag gissade på udda druva från en fatad jänkare. Arnot Roberts? Brukar blanda ihop Rhone med USA på den röda sidan och nu ska jag tydligen börja med när det gäller vitt med. Bombastiskt vin. Brukar ta marsanne men inte den här gången. Jag tyckte den här hade mer av annat än bara "marsanne-mandel" som kan bli väldigt dominant. Min favorit i konkurrens med Zind som också var de två kraftigaste vinerna.

Min ranking:
  1. Chave Hermitage 2018
  2. Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain PG 2016
  3. Pierre Yves Saint-Aubin En Remilly 2012
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
  1. Zind-Humbrecht PG 2016 - 8p (3)
  2. Chave Hermitage 2018 - 8p (2)
  3. Pierre Saint-Aubin 2012 - 13p
  4. Tyrells Vat 1 Semillion 2015 - 20p
Efter att vi mjukat upp med en dryg flaska var blev det dags för huvudnumret. Flight 2 bestod av 6 röda där min Clos du Clocher 2012 tyvärr var råkorkad och plockades bort.

Visa bifogad bild 25762

Michelini Sammartino Superuco Gualta 2013
Bär, frukt men även något grönt med ett lite strävt avslut som fick mig till cab franc och Loire. Övertygad om att det här var ett Mattiasvin eftersom det inte passade in på temat.:ängel: Har även skrivit alkohol så det borde väl tala för något annat än Loire. Hursomhelst är det här är inte min typ av vin. Samtidigt hade vi en lång diskussion om skillnaden mellan tycke och smak samt kvalitet och om det ens finns någon skillnad däremellan. För mig i alla fall är det här ett exempel på ett vin som jag kan se kvaliteter hos även om jag inte uppskattar vinet själv.

La Grave 2015
Minns inte det här vinet alls konstigt nog men har anteckningar. Smörigt med lite pocorn, ek, peppar och lång smak. Noterar att jag gissat Conseillante så jag måste ha tyckt vinet varit bra...:oops:

Fleur Cardinale 2012
Lite grönt, oliv, bra balans och klassisk Pomerol. Kändes som 2012 så var övertygad om att det här var min Clos du Clocher. Mycket bra! Inte första gången jag uppskattat Fleur Cardinale blint.

Spring Village Merlot 2020
Maxat bombastiskt vin på alla sätt. Ny ek, vanilj, power och med restsötma. Smakar saft, jordgubb och rätt kort i smaken. En gissning var Amarone själv tänkte jag maxad jänkarmerlot med nya fat. På gränsen till för mycket och hade väldigt svårt att rangordna det här vinet. Omvänt mot Superuco. Lägre kvalitet men jag gillade det mer ska erkännas. Satte det till slut på tredjeplats fast jag minns ju inte La Grave... Inget för den som gillar slank röd bourgogne eller nebbiolo.:tystad:

Blev slagen i huvudet med tomflaskan och det gjorde mindre ont än att druckit av vinet utan konvulsioner innan avtäckning. Ska köpa en flaska och lagra.:D

Chateau des Tours (Rayas) Merlot 2005
Klart mest ålder och hade toner av grön oliv och ett uns skitighet. Var övertygad om att det här var en Pomerol från 95 eller något senare. Jäkligt gott men jag hade faktiskt Fleur Cardinale före på grund av att den var renare. Oavsett så var den här och Fleur de Cardinale i en klass för sig enligt mig och de flesta andra om jag minns rätt.

Vinet medtogs för Mattias skull och det föll väl ut dessutom, satta Mattias producenten men lyckades med bedriften att gissa fel druva trots merlottema.:p

Egen ranking ur minnet (Kimnyblom har resultaten):
  1. Fleur Cardinale 2012
  2. Chateau des Tours Merlot 2005
  3. Spring Village Merlot 2020
  4. La Grave 2015
  5. Superuco Gualta 2013
Total ranking? Tror den var liknande. Minns i alla fall att Spring Village inte kom sist...:nagelbitare:

Total ranking (inverterad poäng):
  1. Domaine des Tours Merlot 2005 (6p)
  2. Fleur Cardinale 2012 (11p)
  3. Spring Village Merlot 2020 (18p)
  4. La Grave 2015 (19p)
  5. Superuco Gualta 2013 (21p)
 

Vingubben

Medlem
Ser att det blev Jean-Louis Chave. Det borde ha varit det överlägset bästa vinet men det kanske är på väg in i en tunnel.

Trodde först att det var Yann Chave som dracks. Lätt att förväxla för den oinvigde.
Ingen tunnel, det var brara så att Zind-Humbrecht var snorbra och dessuom lite mer syra vilket brukar tilltalar fler. PYCM som jag nog skulle sätta 92-93p på hade inte en chans.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Egentligen så kan Ozyetra inte få mer än 95 p med tex Parkerskalan eftersom de flesta ej ens gissar på att det är en Riesling :D. De sista poängen handlar om typicitet.
96-100p "An extraordinary wine of profound and complex character displaying all the attributes expected of a classic wine of its variety. "
Intressant. Visste inte att 5 poäng gällde typicitet. Har även läst att parkerskalan bedömer vinets färg. Har aldrig hittat någon bra info om parkerskalans olika steg och hur många poäng varje steg maximalt kan ge. Har du tillgång till det?

Praktiskt med en poängskala som straffar vinmakaren när man gissar fel blint. Fast egentligen implicerar parkerskalan att man inte dricker blint...:rolleyes: Ligger även i linje med min teori om att de som anser Ozyetra för ekad gör det med vetskapen om att det är en riesling.

Själv tänker jag 0-100 % kvalitet vid bedömning som självklart kan vara blind. Huruvida 100 % är vinets eidos enligt Platon och oerfarbart likt grottan eller erfarbart enligt Aristoteles är en annan fråga.:cigarr:

Galet bra BYOB hos mig i fredags ❤ . Helt fantastiska viner att prova och bäst var en magisk 2005 Sine Qua Non Atlantis . Men många av de andra viner var även de helt fantastiska. 1979 Chateau Chalon var otroligt bra (från @Daniel A så klart), 2013 Kongsgaard Chardonnay super, 2003 Torbreck The Factor wow, 2019 Smith Haut Lafitte Blanc oh yes, 2014 Raveneau Petit Chablis- en fröjd att dricka en PC med denna kvalitet. Har inte orkat skriva rent några noter men det kanske kommer.

Visa bifogad bild 25750

Visa bifogad bild 25751

Visa bifogad bild 25752
Visa bifogad bild 25753
Hur var Bellavista 2001 och vad gissades det på?


Du diggade väl inte detta när jag hade med det senast hos Henrik? :)
Korrekt. Också 2012? Kom dock inte ihåg om det var på en relativ eller absolut skala. Ifall det var samma kväll som Lafite 90 så var konkurrensen mördande. Minns däremot en Fleur Cardinale i Kalmar med @Emanuel som jag gillade. 2 av 3 blindprovningar har jag i alla fall gillat den.

Ser att det blev Jean-Louis Chave. Det borde ha varit det överlägset bästa vinet men det kanske är på väg in i en tunnel.

Trodde först att det var Yann Chave som dracks. Lätt att förväxla för den oinvigde.
Varför det, har du druckit övriga viner och provat blint?

Chave hade 2 förstaplatser, 2 andraplatser och en tredjeplats så det presterade bra och var verkligen i en perfekt fas. Aldrig hört någon beskriva ett vin med att det är i en tunnel blint utan beskrivningen kommer alltid som en post hoc-hypotes efter avtäckning. Märkligt stark korrelation med priset också...

Sedan är väl inte vita rhoneviner alltid allas melodi.
 

Magikern

Medlem
Intressant. Visste inte att 5 poäng gällde typicitet. Har även läst att parkerskalan bedömer vinets färg. Har aldrig hittat någon bra info om parkerskalans olika steg och hur många poäng varje steg maximalt kan ge. Har du tillgång till det?

Praktiskt med en poängskala som straffar vinmakaren när man gissar fel blint. Fast egentligen implicerar parkerskalan att man inte dricker blint...:rolleyes: Ligger även i linje med min teori om att de som anser Ozyetra för ekad gör det med vetskapen om att det är en riesling.

Själv tänker jag 0-100 % kvalitet vid bedömning som självklart kan vara blind. Huruvida 100 % är vinets eidos enligt Platon och oerfarbart likt grottan eller erfarbart enligt Aristoteles är en annan fråga.:cigarr:


Hur var Bellavista 2001 och vad gissades det på?



Korrekt. Också 2012? Kom dock inte ihåg om det var på en relativ eller absolut skala. Ifall det var samma kväll som Lafite 90 så var konkurrensen mördande. Minns däremot en Fleur Cardinale i Kalmar med @Emanuel som jag gillade. 2 av 3 blindprovningar har jag i alla fall gillat den.


Varför det, har du druckit övriga viner och provat blint?

Chave hade 2 förstaplatser, 2 andraplatser och en tredjeplats så det presterade bra och var verkligen i en perfekt fas. Aldrig hört någon beskriva ett vin med att det är i en tunnel blint utan beskrivningen kommer alltid som en post hoc-hypotes efter avtäckning. Märkligt stark korrelation med priset också...

Sedan är väl inte vita rhoneviner alltid allas melodi.

Där har vi förklaringen. Jag tänkte inte på att Chave också gör vitt vin. Ibland tar man mycket för givet. ;)
 

Daniel A

Administratör
Här kommer lite noter och tankar från BYOBen hemma hos @buteljen i fredags. Fantastisk kväll, komplett med inhalering av pizza vid 22-tiden.

Bra att veta är att vi serverar vinerna ett-och-ett, så alltså inte traditionella flighter.

Flight 1 - bubbel
#1 2008 Billecart-Salmon, Cuvée Elisabeth
Röda bär, blodapelsin, järn, knäck, smultron. Bra power, bra längd i avslutet. I smaken röda bär, jordgubbar, gula äpplen. Hög syra och torrt avslut. Seriös och elegant; riktigt härlig rosé. Har framtiden, tja, framför sig. 93+p.

#2 2001 Bellavista, Vittorio Moretti
Äppelmust, knäck, honung, gula äpplen, gröna äpplen, boka äpplen (äpple i kvadrat helt enkelt)! Smak av bokna äpplen, nougat, lite kaffe, honung. Bra och integrerad syra. Mycket smakrik om än inte megakomplex. Väldigt spännande fet/oljig munkänsla (menar detta positivt). Bra längd i avslutet. 92+p.
Som svar på din fråga ovan @Crist(al)ian 77 så vill jag minnas att folk var lite överallt på den här, men många av oss tyckte att något sade "inte champagne". Men att det var så bra gjorde att vi försökte placera den i champagne ändå (gissningar på odlare och Aube, t.ex., men utan att nämna producent). Jag tror att jag landade i bubblig Loire, chenin blanc, baserat på den feta känslan och på honungstonerna.

Flight 2 - vitt
#3 2014 Raveneau, Petit Chablis (magnum)
Gröna äpplen, lite gröna toner överlag, kalk/ostron, filmjölk, gula äpplen, liten puff av vanilj. Smakar lite salt, gula äpplen, något laktiskt. Riktigt snyggt och elegant, med torrt och långt avslut. 91+p.
Mitt vin, tog med det som extravin eftersom jag var rädd att mitt senare vin faktiskt var smådefekt. Det var svårgissat.

#4 2019 Ch. Smith Haut Lafite
Extremt expressiv doft; knygnävslag i ansiktet. Krusbär, gröna äpplen, aprikos och en allmän grön ton. Smakar lätt salt, krusbär, aprikos och lime (fruktköttet). Hög syra, lite fet känsla. Lång och lite sötaktig eftersmak. Växer under kvällen. Ungt, men väldigt balanserat. 93p.
Väldigt överraskande att det var så ungt som 2019! Gissade att den hade cirka 10 år på nacken. Hade tankar på om det kunde vara Daugeanau Silex.

#5 2016 Ganevat, Les Chamois du Paradis
Väldigt funkig doft och utseende, smutsig, sälta, spansk cider, "skruttig", popcorn. Smak av äppeljuice, kalk och gröna äpplen. Lätt spritsig. Sjukt hög syra, som nästan ger lite vinägerkänsla. Väldigt långt avslut. 91p.

#6 1979 Fruitier Vinicole, Château-Chalon
Nötter, sherry (alla typer), mandelmasssa,blåmögelost, hav, golvvax, en lätt bränt ton, knäck, varm ingefära (torkad), ljusrostat kaffe. Väldigt hög syra, och otroligt torr munkänsla. Snörper ihop hela munnen. Stark smak av nötter, honung, smutsig honung, blåmögelost,blandade kryddor. Väääääldigt lång eftersmak. Noter gör på intet sätt vinet rättvisa: 96p.
Mitt vin. Var väldigt märklig och källartung doft när jag öppnade flaskan; hoppades att det skulle blåsa bort och det gjorde det! Uppenbart vad det var för alla med en gång, men svårt att placera åldern. Fick 95-96 av samtliga runt bordet (utom en som avstod att sätta poäng pga svårbedömd vinstil).

#7 2013 Kongsgaard Chardonnay
Smör, gula äpplen, vanilj, popcorn. Smakar typ samma, med tillägget päron och visst kryddigt intryck. Hög syra, bra power, väldigt koncentrerat. Låååångt avslut. Maffigt men snyggt vin. 94p.

Flight 3 - rött (nu börjar koncentrationen tryta något)

#8 2013 Mayacamas CS
Pennväss, paprika, blå frukt, lakrits, örter. Smak av blå frukt och lakrits. Tanninerna är mycket närvarande. Bra balans med ungdomlig fräschör kvar. 93+p.

#9 2007 Catena Zapata, Nicolas
Mörk frukt, kött, vanilj, järn, kryddigt (någon sade kryddpeppar, håller med). Relativt stor om än mogen frukt, pepprighet. Koncentrerat, balanserat. Mycket trevligt! Tämligen utvecklat vin. 93p.

#10 2011 Sassicaia
Krossade jordgubbar, vanilj, rostade fat, tobak, röda bär (lingon). I munnen är det lite blåare frukt, röda bär och tobak. Svalt intryck. Bra syra, integrerade tanniner och integrerad ek. Fantastisk fas på vinet, där allt är i balans. 95p.

#11 2010 Pietradolce, Vigna Barbagalli
Svartpeppar, lingon, körsbär, "italiensk parfym", svart te. Intressant vin. Kraftig smak, med körsbär och lingon i spetsen. Elegant intryck med balanserad syra och fina sandiga tanniner. 92p.

#12 2005 SQN Atlantis
Expressiv doft! Smör, vanilj, choklad, nougat, tung frukt, plommon, tobak, lyxig chark och prickig korv (ej lyxig chark...). I munnen är det KRAFT, väldigt koncentrerat, med en del fruktsötma. Dofterna går igen som smak. Den massiva frukten balanseras av faten - balansen är perfekt. Syra och tanniner ligger exakt där de bör vara. Trots massiv kraft är det ändå på något märkligt sätt elegant (balansen mellan alla beståndsdelar som gör det tror jag - helheten blir större än delarna). Avslutet tar aldrig slut. Hur jävla gott som helst; bästa rödvin jag någonsin druckit. 98+p.

#13 2003 Torbreck, The Factor
Örter, kryddigt, körsbärskärnor, blå frukt, tobak, järn, rostade fat. Smakar kryddigt, massivt frukt (delvis uttorkad), tobak. Megakoncentrerat, men ändå snyggt som fasen. Fina, närvarande tanniner. Rätt hög syra, lång eftersmak med något söt frukt. Fantastiskt vin, men känns lite klumpigare än SQN. 95p.
 
Last edited:
Toppen