Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Elvis

  Elvis Medlem

  Absolut, och helst nydegorgerad direkt från en källare i Champagne!
   
 2. mnor

  mnor Medlem

  Blev följande i helgen:

  Jacquesson 736
  Paul Dethune Blanc de Noir (deg jan 2013)
  2002 Orpale
  2001 Allegrini Amarone
  2009 Villa Rizzardi

  Tänkte inte analysera allt för mycket, men 2002 Orpale är väligt trevlig med Honung, gula äpplen, krut och söta citrustoner. Det var helgens bästa vin, det enda som man kan fråga sig är om det blir så mycket bättre, då syranivån inte är allt för hög. Mycket trevligt att dricka nu.
  Paul Dethune drack jag i somras och tyckte att den då att den inte var något speciellt, men det var stor skillnad på denna flaska och den har helt klart utvecklats och det var rikigt gott till marulken. 2001 Allegrini är en riktigt bra amarone med både kraft och finess, däremot 2009 Villa Rizzardi var inte den bästa amaronen som jag druckit. Jacquesson 736 var bra som alltid, jag inbillar mig att flaskorna som är deggade i November är lite mer mogna än de som är deggade i Oktober. Jag tycker att syran är hårdare och att det är mindre tydlig frukt i de flaskorna som är deggade i Oktober.
   
  MartinE gillar detta.
 3. MartinE

  MartinE Medlem

  Den är mycket bra! Drack den på Gastrologik i somras.
   
  Skumpagne gillar detta.
 4. MartinE

  MartinE Medlem

  Tråkigt! 2008:an av samma vin är fantastisk! Det låter som din flaska var alldeles för ung. När degorgerades den?
   
 5. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Nu kan man jämföra vad @Gurto tyckte med vad jag tyckte genom att jämföra med mitt blogginlägg. Våra intryck av vinerna från Trapet och Bonneau du Martray är förvånansvärt lika (även om vi kanske använder lite olika beskrivningsord) men jag är klart mer entusiastisk för De Vogüé-vinerna, där 1999orna som förväntat var helt fantastiska. Jag drar slutsatsen att Gurto jämfört med min smak värderar Gevrey-Chambertin-stilen högre och Chambolle-Musigny-stilen (i alla fall i De Vogüés tappning) lite lägre än jag gör. Fast min beställning löd enbart på några Bonneau du Martray, när jag vägde in priset.

  @Gurto - jag växlade några ord med någon efter provningen, på språng till nästa event. Var det möjligen du?
   
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jäklar att jag missade att läsa detta inlägg innan jag besökte Jacquesson i fredags! Det hade nog varit lämpligt att påpeka att de nog borde skaffa sig en annan svensk importör, för det tycker jag när jag läser det här. Jag ser ingen poäng med att överhuvudtaget ha en svensk importör som tydligen tycker att det räcker att sälja ett vin i ett format till privatpersoner, när sortimentet trots allt är lite större än så. Mycket märkligt att Vinovum har den här inställningen, eftersom andra bolag i Vingruppen - framför allt Vinunic - har en helt annat inställning till privatkunder.
   
  KockJohan gillar detta.
 7. Gurto

  Gurto Medlem

  Ja, det stämmer - det var jag! Kul att få ett ansikte till en forummedlem och till din blogg! Tack för trevlig ordväxling.

  Ja, det var ju ganska mycket likheter i vad vi tyckte. Din slutsats om våra skilda smaker kan stämma. Men tror också det beror på att du är en mer van provare (tyckte det var lite klurigt att bedömma en så liten mängd) och också bättre på att bedömma potential. Tror, som jag nämnde, att Vogüés viner kommer bli bättre än Trapets med mer mognad men just nu kändes Trapet mer njutbara eftersom de var mer öppna. Provade -95 av Vogüés Musigny (i större mängd än -99 också) i fredags och det var betydligt mer öppet och uttrycksfullt. Mycket mer imponerande. Skrev om det tidigare i denna tråd.

  Du nämnde också att du inte prövat Martrays röda - minns att jag i början av mitt Bourgogneintresse drack en (köpt i Beaune - en av få hittade viner i affärerna där som hade lite ålder) och sökte för skoj skull upp noteringen. Så här tyckte jag då:

  "Corton, Grand cru, Bonneau du Martray, 2000 (Toast med smörsteka kantareller och schalottenlök)
  Doft: Mörka körsbär, sötlakrits, jordgubbar, kryddigt (tallbarr), målarlåda, lite pennväss
  Smak: Koncentrerat, kryddigt, fin syrlighet, långt eftersmak

  Ett väldigt trevligt vin! Kvällens favorit för min del. Härligt djup och fina mognadstoner. Kantarellerna var som gjutna till vinet."
   
 8. Larseman

  Larseman Medlem

  Billig (men INTE prisvärd) Pinot Noir som verkligen inte höll måttet:
  2011 IKON Pinot Noir (Ungern)
  Köpt efter goda recensioner av Munskänkarna i Lund, men börjar mer och mer misstänka att jag inte har samma smak som dom.
  Initialt en ganska lovande doft, ganska "elegant" med röda bär och lite kryddor. Det gick snabbt över. Efter en stund doftade det snarare potatisskal och gammal pasta, badhus och andra kemiska dofter. Efter ytterligare en stund är den nästan helt död i doften
  I munnen, surt, ingen kropp, platt, en kemisk bismak och ett beskt och bittert slut.
  Efterrsom livet är alldeles för kort för att dricka dåligt vin så går den nog antingen i vasken eller i maten.
  Letar upp en annan hyfsat billig flaska (vill inte chansa på något storslaget med tanke på min pågående förkylning)
  2012 Irony Pinot Noir Small Lot Reserve Russian River Valley (USA)
  En stor, varm och lite söt doft av jordgubbar och hallon. Lite kryddig (lagerblad), saltlakrits, lite aceton (kanske det som många proffs brukar kalla målarlåda...).
  Fyllig, bärig smak med hög syra och bra längd. Hade båda glasen parallellt och det var ingen tvekan om vilket man helst sökte sig till.
  Trots nästan dubbla priset så är Irony betydligt mer prisvärt, det räcker med att tänka "vill jag köpa det här vinet igen?"
  Fortfarande ett "billigt" vin, men absolut värt att återkomma till.

  Kan riktigt billig PN vara drickbart? Önskar att jag hade möjlighet att prova StefanAkiko:s favorit Yellow Tail som tyvärr inte finns på monopolet... Annars är det väl bara att söka sig uppåt i prisskalan...
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  En utmaning värdig att undersöka (billig drickbar PN alltså) vilket jag gjort ett tag.
  Under 200:- har jag inte hitta mycket på SB men på Atomwine i Dk så har dom då och då haft lite tillbud på enklare 2010 och 2009 från Duband och Duroche. Dessutom finns det en hel del PN från NZ (på SB då) som jag tycker är helt ok för runt 200.
   
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Startade just en tråd för att beskriva vidriga vinupplevelser. IKON-vinet verkar kvalificera sig ;) Din not angående badhus låter dock som misstänkt korkdefekt. Om det var lite "kloraktigt" vill säga?
   
  Last edited: 11 februari 2014
 11. Larseman

  Larseman Medlem

  Fast det kvalade nog aldrig in som kavlitetsvin ens med tanke priset... En rysare var det likväl :confused:
   
 12. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Drickbart?
  Klunkabibelt?
  Prisvärt?
  Jag vet faktiskt inte. Men har också några verkligt goda erfarenheter av österrikiska PN som imponerat stort på mig. Backhouse i USA. Antinori gör en riktigt god PN också... Men, jag dricker inte mer än ett 20-tal PN per år, så jag är verkligen ingen expert. Alls.
  Mest för att jag föredrar lite mer "spännande" viner: hellre rustika med skrovliga strukturer än elegant finlemmade. Fast ibland tvärtom. Är ju variationen som går hem.
  Men det finns ju så mycket ANNAT gott! :p
   
 13. Ja, den är sannerligen märklig. Speciellt då man bjöd in bloggare och journalister till provning under förra året. Varför kan man bara undra. Men jag gillar Jacquesson och får de sälja via andra kanaler tror jag inte de bryr sig så därav min uppmaning att köpa utomlands
   
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  ...så jag kunde inte hålla fingrarna i styr och slog upp ett glas Yellow Tail PN.
  Det är jääääääääääääääkligt gott! Har ALLT som jag tycker Bourgogne saknar. Detta är fortfarande elegant MEN spännande. Nästa klunk inleder liksom sig själv innan den ens var påtänkt. Rikt, givande, och så in i bängen gott!

  ...och för en flaska Bonnes Mares får jag ett lastbilsflak av dessa tuvdansande nymfer.

  ...eller istf en flaska Romanéé Conti får du flygresan t Tokyo tor, hotell i en vecka samt en flaska Yellow Tail :cool:
  Prisvärt!
   
  Larseman gillar detta.
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är hockey på teve och vad passar då bättre än ett muskelpaket från Priorato?

  Idag dricker jag Coma Vella, Priorato 2009 (www.systembolaget.se/97061)

  Druvblandningen är en salig blandning med grenasch (50 %), carignan, cabernet, merlot och syrah. Lite knuten arom som öppnar upp sig efter en liten stund och bjuder då på diverse mörka bär, likörtoner, jasmin, cassis och torkad frukt. Fattonerna är fina och välbalanserade med choklad, blyerts, eneträ och tobak. Smaken är fyllig och eldig med rejäla tanniner och syra i balans. Eftersmaken har viss beska och aningen stendamm.

  Gott vin som jag gärna dricker igen. Prisvärt? Nja, för 250 pix kan man få intressantare grejer, men då är jag kinkig. :)

  Har ni provat?
   
  Last edited: 12 februari 2014
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nähejdå, ingen hejd på förlustelsen inatt. Ett glas till. Och kan inte låta bli att njuta av hur Yellow Tail lyckats plocka fram PN:s inneboende kittlande beska och väldigt särskilda fruktprofil på ett så attraktivt sätt. Detta är himmelskt gott. Gott! Gott!! Gott!!!
  För att tillfredsställa har det också "a sense of place".
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 17. Mats

  Mats Gone todash....

  Har inte provat den men har en i källaren och med tanke på vilken lagring prioraterna brukar må bra av tänkte jag låta den ligga i 5-6 år till. Utifrån den du drack, tror du det är en lagom källartid?
   
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra fråga, det är klart drickbart nu, men det blir säkert lite mjukare och mer komplext med några år i källaren. Ganska rejält strävt nu, med det gillar jag. 5 år låter rimligt. :)
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det där jädra vinet måste bara provas, innan dess vet jag inte vad jag skall tro :)
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  "A sense of industry place" kanske du menar, och det är inte fy skam? ;)
   
  Last edited: 12 februari 2014

Dela sidan