Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tre alkisar utanför systembolaget kan inte ha fel - drick Diamant...eller hur var den nu?!
   
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Även om jag inte tycker de smakar som riktigt vin (ungefär som att Coca Cola Zero inte alls smakar som riktig Coca Cola) men är väldigt gott ändå. Man kan ju våga tänka att det är en egen sorts dryck och får sitt existensberättigande därigenom... Dock kan vissa vara nära riktigt vin också på tungan. B-viner (he-he) beter sig dessutom som riktiga viner över tiden: dvs att de bättre Beaujolaiserna växer till sig över rätt många års god lagring.

  I afton dans till en medellångt lagrad och medelgod B från 2005.

  Har du provat den Fleurie från 2011 som finns i standardsortimentet på SB:
  image.jpg
  Den är förvånansvärt bra och jag har serverat den vid några tillfällen. Har dessutom rekommenderat den till flera som velat prova något "eljest" än Amarone. Den har alltid fått någon/några att haja till, inkl mig själv.
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tack för din rekommendation av en liten "enklare" Beaujolais (?). Har vanligtvis lite svårt för vinstilen som ofta är lite för mycket jordgubbssaft. Den Jadot som jag drack var allt annat än enkel och saftig, den var som en fullödig PN med återhållen frukt och hög komplexitet..
   
 4. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nu förlorade du mig HELT i resonemanget...
   
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Inte förvånad, kanske var den som YT? Jag har ju ännu inte provat, men vill gärna. :) Den står högt på min lista av "must try before I die" och det är helt din förtjänst.
   
 6. BarisMattsson

  BarisMattsson Medlem

  Gårdagen blev egen gjord pizza med Brunello di montalcino, Col D Orcia 2007. Jag tyckte den spretade för mycket. Nästan så att den skulle må bra något år till i källaren eller så är kvalitén inte tillräcklig. Doften var oefterhärmlig för Sangiovese med körsbärskärnor, lite lakrits. Smaken är medelfylligt och fortfarande strävt. Sedan spretar det och kroppen sitter inte riktigt ihop.
   
 7. Segol

  Segol Medlem

  Intressant, jag kanske borde ge Beaujolais en chans igen vid tillfälle.
  Vad jag kan påminna mig har jag faktiskt aldrig druckit en Beaujolais som jag gillar så jag har inte brytt mig om vinerna därifrån på länge
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det tycker jag, har själv resonerat som du. Det är dock stor skillnad på de mer ambitiösa vinerna och de kolsyrejästa Beaujolais Nouveau. Även Morgon, som finns på sb, är i lite väl jordgubbsfruktig stil enligt mig. Den är dock ganska god som balkongvin en sommardag. :)
   
 9. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Själva drack vi bl.a. en mogen Nebbiolo, nämligen Malvira Roero Superiore Trinità 2000 från Roero, Piemonte.

  Ett härligt vin med både massa frukt, mogenhet och struktur. Syltig jordgubbsfrukt med russin, tobak och stall. Dessutom parfymerat och blommigt. Ja, lite nyponsoppa också, nu när jag smuttar på vinet så här dagen efter...

  -------------------------------------------------------
  http://vininfo.wordpress.com/
   
  StefanAkiko och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter som ett vin för mig. :)
   
 11. TEGE

  TEGE Medlem

  Navaherreros
  Stor doft, röda bär. Ger verkligen av sig själv. Smaken blir tyvär bara ett uns av doften. Visst, mycket röda bär, men alldeles för lätttillgänglig. Vare sig syra eller tanniner är med o spelar. En besvikelse. image.jpg
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Synd, har spanat in detta vin, men köpte det aldrig. Tur för mig, för det du beskriver låter inte direkt intressant. :)
   
 13. Jos

  Jos Medlem

  Blev en -04 Radici Riserva från Mastroberardino igår. Kan ligga många år till men riktigt bra tjut. Fin balans mellan kraft och elegans med klassiska Italienska toner på näsan.
   
  chambertin gillar detta.
 14. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Bifogade filer:

  • image.jpg
   image.jpg
   Filstorlek:
   42,4 KB
   Visningar:
   288
 15. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Noterar 9 flaskor Beaujolais i källaren innan dagens avkorkning av den äldsta:
  2005 Domaine de Milhomme Beaujolais, 81p
  Det är också den äldsta jag har idag.
  Färg: anemisk, verkligen anemisk.
  Doft: exceptionellt typisk för Gamay; jordgubbssylt och några smurfar.
  Smak: tanig Twiggy. Visst, lite jordgubbssylt, bra syra men tanniner som mest liknar mini-prinskorv när man trånar efter Tjeckiska jättekorvar. Kort. Smaklöst. USUI (vattnigt på japanska). Och exceptionellt menlöst. Har många år av "pseudo-liv" kvar innan vinet kan sägas ramlar över kanten.
  Hustrun: fnys!
  Vinet har en vunnen guldmedalj och jag kan inte skryta över att jag förstår domarpanelen.
  Hade jag en till, så skulle jag leta efter en massvinprovning á la BYO och smyga in denna tillsammans med en flaska riktigt vin...
  Visa bifogad bild 594
  Hustrun ville inte ge några poäng.
  Dracks Hemmavid, framför OS med ODEN, NIKU MAN, HII-HAA chips och Crunky choklad.
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Låter mums!
  En klar favorit i detta läger!
   
 17. Igår Penfolds bin 707 Cabernet Sauvignon 1990. Löjligt välbalanserad med en perfekt mognad. Faten är helt helt integrerade. Inte en tillstymmelse till överextrahering. Sjukt gott. Förlorade kanske lite i frukt till ankan som jag hade till, men när väl vinet fick stå i fokus för själv själv så kn******e det i munnen. Elegans, både primär och sekundär frukt, bra syra som backade upp. Inga eukalyptustoner som jag brukar störa mig svårt i Aussiveiner. Den skulle man ju vilja ha mer av. :)
  Idag en Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Ausleese Goldkapsel 2005. Satt som en smäck till anklever med hemkokad svartvinbärsgele. Fortfarande ungt med en liten mognad som börjar visa sig, mycket gissar jag på grund av den relativt varma årgången.
  Utan anklevern lite för sött för att passa mina smaklökar, men utan tvekan ett stort vin.
  Avslutar kvällen med en Schlumberger Riesling Grand Cru Kitterle 2008. Vilken smekning. Vinet har passerat den första ungdomliga syraattacken, och är just nu perfekt balanserat. Vuxensaft.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Låter som en mer typisk Beaujolais, så som de brukar vara. Min var helt klart något annat. Mer som en lite rustikare Bourgogne.
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Mycket trevligt där. Är själv lite extra förtjust i Auslese-stilen (när den inte är utjäst, dvs ganska söt). Tycker det är en väldigt trevlig sötma som funkar riktigt bra för sig själv, även om anklever är en trevlig partner många gånger.
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Var på Barrique Wine Bar igår med @vininfo.nu och respektive fruar. Fantastisk restaurang by the way, mer av fun dining än fine dining.

  Australien-tema var det som gällde och både mat och vin levererade. (http://www.barrique.nu/mat/vin-tema-meny/)

  Vi valde både den exklusiva och enklare vinmenyn, fördelat mellan paren. Samtliga viner var klart bra, där rieslingen (2005 Wynns Riesling, Wynns Coonavarra Estate)
  var en höjdare med klassiska tyska flinta- och petroleumdrag tillsammans med citrus och persika. Kanske var syran lite snäll men vinet kändes balanserat och trevligt till maten.

  Ytterligare ett vin att lyfta är
  2008 Albert, Teusner Wines, Barossa Valley, vilket var trevligt i sin totalt fullmatade stil med frukt (plommon, björnbär) och mint och choklad i mängder. Gott som tusan, men var fanns de typiska syrah-dragen? Kändes mer som en Priorato eller liknande. Tycker ofta detta är fallet med just aussie-shiraz från Barossa. Fruktbomb (en riktigt god sådan) ligger nog närmast tillhands för att beskriva vinet. Kanske fanns där lite kryddighet och animaliska toner, men i så fall långt bak i bakgrunden.

  Trevlig kväll blev det och kul med Australien-tema. De kan göra bra vin downunder, det är i alla fall klart.
   
  Last edited: 16 februari 2014
  StefanAkiko och vininfo.nu gillar detta.

Dela sidan