Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Vingubben

Medlem
Lägger gärna till Priorat och Södra Frankrike som två mycket framstående områden för exceptionell Syrah. Languedoc är inte bara Gallo och Yellow Tail :cool:
Languedoc kan jag hålla med om, senast en Domaine Montcalmes Terrasses du Larzac som var mycket trevlig, men har alltid blivit besviken på Syrah från Spanien generellt.
 

Vingubben

Medlem
Håller med, men vill gärna få med Sydafrika på listan. Därefter finns alltid lite strömässiga undantag från diverse områden. Nya Zeeland är ibland briljant med syrah exempelvis.
Sydafrika skall givetvis vara med på listan, och när du säger det så har jag nog druckit bra Syrah från Trinity Hill. Jag får nog ändra mig till att Syrah kan komma från var fan som helst, men inte Spanien. (Tills jag blir överbevisad:))
 

Jos

Medlem
Sydafrika skall givetvis vara med på listan, och när du säger det så har jag nog druckit bra Syrah från Trinity Hill. Jag får nog ändra mig till att Syrah kan komma från var fan som helst, men inte Spanien. (Tills jag blir överbevisad:))
Av en händelse råkar jag ha en kandidat :p
 

LeChat

Medlem
AEE8FAF3-D59B-453B-B50A-384A4CC54802.jpeg

2015 Andremily Syrah No. 4

Härligt mumsig frukt och därtill massor av lakrits och choklad. Mineraltätt med finpulvriga tanniner som ger ett lagom bett och som tillsammans med den välbalanserade syran ger ett närmast fulländat vin. Man måste dock gilla maffiga och fylliga viner. Fast jag vill nog ändå säga att det är relativt elegant trots stilen. Och alkoholen på 15,5% märks överhuvudtaget inte. Sjukt gott! Det här är syrah! :cigarr:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 24341
2015 Andremily Syrah No. 4

Härligt mumsig frukt och därtill massor av lakrits och choklad. Mineraltätt med finpulvriga tanniner som ger ett lagom bett och som tillsammans med den välbalanserade syran ger ett närmast fulländat vin. Man måste dock gilla maffiga och fylliga viner. Fast jag vill nog ändå säga att det är relativt elegant trots stilen. Och alkoholen på 15,5% märks överhuvudtaget inte. Sjukt gott! Det här är syrah! :cigarr:
Du har fantastisk känsla för feeling och tajming :kyss:
 

The Wall

Medlem
2017 Dopff Schoenenborg Grand Cru Riesling

Direkt från flaskan ner i Zalto vitvin/riesling; mineral- och citrus. Eller är det snarare citronzest? Petroleum skymtar fram. I munnen syrlig, citrustonerna kommer igen, lite torkad oregano i eftersmaken.

Efter tre timmar i karaff; mer dämpade citrustoner, känns som mer harmoniskt. I munnen kvarstår syran, kroppen känns lite slankare men ändå bra, viss kryddighet tittar fram.

Direkt från flaskan ner i Veritas Riesling; citronigare citroner och citronzestigare citronzest än i Zalto, inte lika mycket mineraler eller petroleum. I munnen anonymare än i Zalto, lite utslätad med viss kryddighet i eftersmaken.

Efter tre timmar i karaff; faktiskt än mer anonym med drag av torkad oregano, i munnen slank men kryddigheten kvarstår i eftersmaken.

Sammantaget; nja, kvalitetsmässigt sett är det helt klart godkänt, men vinet passar inte riktigt in i våra preferensramar när det kommer till riesling. Kom bort lite till maten. Förvånansvärt hög (?) alkoholhalt, 13,5%, som lyckligtvis inte gjorde något större väsen av sig. Glasmässigt känns faktiskt Zalto som det mer passande glaset.
2017 Dopff Schonenborg.jpg

Citronzest på flaska!
 

The Wall

Medlem
2008 William Fèvre Chablis

Direkt från flaska ner i Zalto Universal; här var det smörkola! Tydliga mognadstoner där smörkolan är så dominant att det är lönlöst att leta vidare efter andra intryck i nuläget. Plus att vi hade mat att laga till kvällens besök. I munnen, fin syra, smörkolatonerna går igen, dock inte på samma överväldigande sätt smakmässigt som doftmässigt. Blir intressant att se hur vinet tar sig efter närkontakt med frisk karaffluft.

Efter 3 timmar i karaff; smörkolan har lugnat ned sig och är nu lite mer diskreta och dämpade, samma sak med smaken och nu släpps även citrustoner fram. Fin syra och det känns som att vinet är på topp och knappast något föremål för långlagring.

Direkt från flaskan ner i Veritas Viognier/Chardonnay; väldigt anonym doft, faktiskt lite svårt att hitta något tydligt, en jaså-jaha-upplevelse. I munnen känns syran klart mer än i Zalto, det kommer fram lite smörkolatoner i eftersmaken. Vinet känns knutet och intrycket blir lustigt nog att det känns som att vinet ber om lite mer tid i källaren.

Efter tre timmar i karaff; fortfarande knutet och smakmässigt lite väl anonymt. Nja.

Intressant att vinet kan upplevas så pass olika i de olika glasen; ”perfekt att dricka nu” och raka motsatsen ”några år till i källaren”. Tidigare har vi oftast druckit Chablis ur Zalto vitvin/riesling, vilket för det mesta fungerat bra, men vinerna upplevs emellanåt som lite anonyma/karaktärslösa och nu tänkte jag att en lite större, men fortfarande någorlunda långsmal, kupa borde passa en Chablis med lite ålder, vilket vi tyckte att det gjorde. 12,5 behagliga alkoholhaltiga procent i vinet.

2008 William Fevre Chablis.jpg

Längre eller kortare tid i källaren? Det är helt upp till glaset för det här vinet.
 

The Wall

Medlem
2018 Château Tour Seran

Direkt från flaska ner i Zalto Bordeaux; är det pepparkakor vi har i glaset? Första intrycket är nämligen ingefära, sen kommer det lite kakao/mörk choklad och ceder och mot slutet lite gröna paprikatoner. I munnen sträv och syrlig och ganska eldig (14,5% får tillskrivas orsaken till det). Känns som att det här vinet behöver en hel del tid på sig.

Efter tre timmar i karaff; tidigare markörer kvarstår, dock att ingefäran har bytts ut mot nystöpt och otänt stearinljus. Märkligt. I munnen viss beska, men det är främst eldigheten som skaver en smula.

Direkt från flaskan ner i Sommeliers Bordeaux Grand Cru; mer öppen doft än i Zalto, mer merlot-toner med lite stall och dessutom tydligare grön paprikastjälk. I munnen inte lika strävt och syrligt intryck som i Zalto, men eldigheten finns kvar och stökar lite.

Efter tre timmar i karaff; lite mer öppen doft men nu även kompletterad med torr oregano. I munnen lika besk och grönaktig som tidigare.

Hm, Tour Seran brukar ju vara pålitlig men det här var en lite väl oväntat vresig version. Eller är det vi som är vresiga när vi förväntat oss en annan upplevelse?
2018 Ch Tour Seran.jpg

Vem är vresig? Vi eller vinet? Hmm, svårt fall...doktorn grät...
 

The Wall

Medlem
2018 Boschendal Cabernet Sauvignon

Direkt från flaskan ner i Zalto Bordeaux; tydlig grön ton följt av svarta vinbärsblad och antydan till krusbär, det känns i näsan som att vi har en röd sauvignon blanc i glaset. Dock, väldigt trevlig doft, det dyker även upp en viss rökighet i bakgrunden, men det är faktiskt inget som stör. I munnen går den grönaktiga tonen igen i smaken kombinerat med lite kakao/choklad. Ger ett väldigt ungt intryck och blir förmodligen bra efter något decennium eller två i källaren.

Efter tre timmar i karaff; den gröna paprikastjälken tittar fram mer och mer och i munnen ger vinet ett beskare och grönare intryck än tidigare. Den tidigare så behagliga och diskreta rökigheten börjar dra sig lite åt hockeytejphållet.

Direkt från flaskan ner i Veritas Cabernet/Merlot; lite kakao, något dämpade gröna toner följt av lite torkad oregano. I munnen finns de gröna tonerna kvar, viss strävhet finns där. Vinet ger ett helt ok intryck, men känns initialt mer livat och intressant i Zalto.

Efter tre timmar i karaff; torkade oreganon kvarstår tillsammans med de gröna tonerna. I munnen känns vinet även i det här glaset beskare och grönare än direkt efter att korken drogs. Ger något av ett disharmoniskt intryck dessvärre.
2018 Boschendal Cab Sauv.jpg

En röd sauvignon blanc?
 

The Wall

Medlem
2018 Château Tour Seran

Direkt från flaska ner i Zalto Bordeaux; är det pepparkakor vi har i glaset? Första intrycket är nämligen ingefära, sen kommer det lite kakao/mörk choklad och ceder och mot slutet lite gröna paprikatoner. I munnen sträv och syrlig och ganska eldig (14,5% får tillskrivas orsaken till det). Känns som att det här vinet behöver en hel del tid på sig.

Efter tre timmar i karaff; tidigare markörer kvarstår, dock att ingefäran har bytts ut mot nystöpt och otänt stearinljus. Märkligt. I munnen viss beska, men det är främst eldigheten som skaver en smula.

Direkt från flaskan ner i Sommeliers Bordeaux Grand Cru; mer öppen doft än i Zalto, mer merlot-toner med lite stall och dessutom tydligare grön paprikastjälk. I munnen inte lika strävt och syrligt intryck som i Zalto, men eldigheten finns kvar och stökar lite.

Efter tre timmar i karaff; lite mer öppen doft men nu även kompletterad med torr oregano. I munnen lika besk och grönaktig som tidigare.

Hm, Tour Seran brukar ju vara pålitlig men det här var en lite väl oväntat vresig version. Eller är det vi som är vresiga när vi förväntat oss en annan upplevelse?
Visa bifogad bild 24364
Vem är vresig? Vi eller vinet? Hmm, svårt fall...doktorn grät...
Uppdatering dag 2; ur Zalto Bx; tycker att lite vanilj har smugit sig in i doften plus att alkoholhalten sticker till lite i näsan. Känns väldigt ung. Munnen, besk, sträv och eldig, men tack och lov har eldigheten dämpats jämfört med igår.
Ur Sommeliers Bx GC; lite mer sofistikerad doft idag jmf med igår, men alkoholen känns ganska tydligt om man är lite oförsiktig i sniffandet. Munnen, intrycken från näsan går igen i munnen, helt klart rätt glas idag.
 

The Wall

Medlem
2018 Boschendal Cabernet Sauvignon

Direkt från flaskan ner i Zalto Bordeaux; tydlig grön ton följt av svarta vinbärsblad och antydan till krusbär, det känns i näsan som att vi har en röd sauvignon blanc i glaset. Dock, väldigt trevlig doft, det dyker även upp en viss rökighet i bakgrunden, men det är faktiskt inget som stör. I munnen går den grönaktiga tonen igen i smaken kombinerat med lite kakao/choklad. Ger ett väldigt ungt intryck och blir förmodligen bra efter något decennium eller två i källaren.

Efter tre timmar i karaff; den gröna paprikastjälken tittar fram mer och mer och i munnen ger vinet ett beskare och grönare intryck än tidigare. Den tidigare så behagliga och diskreta rökigheten börjar dra sig lite åt hockeytejphållet.

Direkt från flaskan ner i Veritas Cabernet/Merlot; lite kakao, något dämpade gröna toner följt av lite torkad oregano. I munnen finns de gröna tonerna kvar, viss strävhet finns där. Vinet ger ett helt ok intryck, men känns initialt mer livat och intressant i Zalto.

Efter tre timmar i karaff; torkade oreganon kvarstår tillsammans med de gröna tonerna. I munnen känns vinet även i det här glaset beskare och grönare än direkt efter att korken drogs. Ger något av ett disharmoniskt intryck dessvärre.
Visa bifogad bild 24365
En röd sauvignon blanc?
Uppdatering dag 2; ur Sommeliers Bx GC; lite tydligare/skarpare markörer idag utan att det är på något vis störande. I munnen samma sak, känns lite tydligare idag. Gillar man gröna toner i sitt fruktiga vin är det här en bra kandidat.
 

LeChat

Medlem
BEB7DF57-65CF-4EB6-9B4D-8E092904C46D.jpeg

2016 K Vintners Syrah Motor City Kitty Oldfield-Boushey Vineyard


Med Andremily färskt i minnet från igår så kändes det kul att öppna en MCK av Charles Smith. Prismässigt står de långt ifrån varandra. Gör de det även kvalitetsmässigt?

Doften hos M har mer likheter med norra Rhone än A. M är slankare och har inte samma lyxiga fatkaraktär som A men båda har dock en härlig textur och smakar förträffligt om än något olika. Kanske att syran sticker ut lite hos M, men det ligger nog snarare i betraktarens gom. En smaksak. Verkligen välgjort och smaskens.
Krasst pengamässigt så är inte A kvalitetsmässigt ett tre gånger godare vin än M. Men stilen är så pass olika, så gillar en båda dessa stilar, ja, då vill en ha många flaskor av båda. Nackdelen är att maffiga viner även kräva maffiga plånböcker.
 

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 24366
2016 K Vintners Syrah Motor City Kitty Oldfield-Boushey Vineyard


Med Andremily färskt i minnet från igår så kändes det kul att öppna en MCK av Charles Smith. Prismässigt står de långt ifrån varandra. Gör de det även kvalitetsmässigt?

Doften hos M har mer likheter med norra Rhone än A. M är slankare och har inte samma lyxiga fatkaraktär som A men båda har dock en härlig textur och smakar förträffligt om än något olika. Kanske att syran sticker ut lite hos M, men det ligger nog snarare i betraktarens gom. En smaksak. Verkligen välgjort och smaskens.
Krasst pengamässigt så är inte A kvalitetsmässigt ett tre gånger godare vin än M. Men stilen är så pass olika, så gillar en båda dessa stilar, ja, då vill en ha många flaskor av båda. Nackdelen är att maffiga viner även kräva maffiga plånböcker.
Härlig spaning, tack för det!
 

The Wall

Medlem
2008 William Fèvre Chablis

Direkt från flaska ner i Zalto Universal; här var det smörkola! Tydliga mognadstoner där smörkolan är så dominant att det är lönlöst att leta vidare efter andra intryck i nuläget. Plus att vi hade mat att laga till kvällens besök. I munnen, fin syra, smörkolatonerna går igen, dock inte på samma överväldigande sätt smakmässigt som doftmässigt. Blir intressant att se hur vinet tar sig efter närkontakt med frisk karaffluft.

Efter 3 timmar i karaff; smörkolan har lugnat ned sig och är nu lite mer diskreta och dämpade, samma sak med smaken och nu släpps även citrustoner fram. Fin syra och det känns som att vinet är på topp och knappast något föremål för långlagring.

Direkt från flaskan ner i Veritas Viognier/Chardonnay; väldigt anonym doft, faktiskt lite svårt att hitta något tydligt, en jaså-jaha-upplevelse. I munnen känns syran klart mer än i Zalto, det kommer fram lite smörkolatoner i eftersmaken. Vinet känns knutet och intrycket blir lustigt nog att det känns som att vinet ber om lite mer tid i källaren.

Efter tre timmar i karaff; fortfarande knutet och smakmässigt lite väl anonymt. Nja.

Intressant att vinet kan upplevas så pass olika i de olika glasen; ”perfekt att dricka nu” och raka motsatsen ”några år till i källaren”. Tidigare har vi oftast druckit Chablis ur Zalto vitvin/riesling, vilket för det mesta fungerat bra, men vinerna upplevs emellanåt som lite anonyma/karaktärslösa och nu tänkte jag att en lite större, men fortfarande någorlunda långsmal, kupa borde passa en Chablis med lite ålder, vilket vi tyckte att det gjorde. 12,5 behagliga alkoholhaltiga procent i vinet.

Visa bifogad bild 24363
Längre eller kortare tid i källaren? Det är helt upp till glaset för det här vinet.
Uppsatering dag 2, ur Zalto Universal igen; mer anonym doft jmf med igår, litet drag av kombinationen blåstencil (eller är det klor?) och hönsgödsel. Skulle kanske valt ett smalare glas idag. Smakmässigt känns det mer som en hygglig Chablis med smörade popcorn i eftersmaken. Inte så dumt, men om man vill ha traditionella vindruvskärnor i sin Chablis bör man dra korken tidigare.
 
Toppen