Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  2009, Pesquera Crianza Ungt vin med med behaglig doftprofil som drar åt svarta vinbär,svamp och läder. Smakmässigt ganska mjuk och drickvänlig stil redan nu.
  2007, Roda Reserva Lite mer sluten än Pesqueran men klart mer ambitös profil rätt igenom och det kommer mycket riktigt allra bäst till sin rätt när kötträtterna kommer fram på bordet.
   
 2. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Idag dricker vi

  GD Vajra, Barolo, Albe, 2007 (pasta carbonara) Doftar mörka körsbär, sötlakrits, lite jordgubbar, menthol och en massa tung ek (trä, tjära, mörk choklad, jordigt) och lite väl mycket alkohol. Smakmässigt detsamma. Rätt snälla tanniner (även om de definitivt finns där) för att vara en så ung barolo. Något träig beska i avslutet.

  Det känns som att det finns en del komplexitet och elegans någonstans där i bakgrunden men det maskeras av eken. Ändå ska det bara ha legat på stora slavonska fat. Är väl känslig för fat antar jag. Sen är det för mycket alkohol för min del (14,5%) - blir för svulstigt.

  Matkrävande vin. Carbonaran funkade men skulle naturligtvis ha varit något kraftigare till. Vinet är väl just vad prislappen (189kr) antyder - en billig Barolo som inte lever upp till DOCGn.
   
 3. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Idag dricker vi

  Tapiz reserve 2009 malbec. Faktiskt en lågpris vin som jag tycker är helt ok. Har ju en liten kärlek till malbec också... :-*
   
 4. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Drack den på¨plats för en vecka sedan. Hade lite svårt för den något parfymerade doften. De kommer att sälja 80-90 tusen flaskor till Sverige och för mig är det inte helt klart om allt kommer från G.D, Vajra egna vingårdar men så ska tydligen vara fallet. Priset på plats var iallafall €25 så här kan man säga att SB fått ett riktigt bra pris.

  Provade också bland annat 2006 och 2007 G.D. Vajra Luigi Baudana som var ett helt annat vin. 2006 följde med hem och kommer se ljuset igen om en 10 år. Riktigt bra vin
   
 5. egonx

  egonx Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Angående GD Vajra Albe:

  Kul att vi alla tycker olika. Jag uppskattar just parfymen. Visst är det fjäskigt men det är en parfym som hos mitt nebbiolohjärta att börja banka. Eken har jag inte tänkt på men nu kommer jag säkert börja göra det. Sippar det gärna utan mat, mjukare Barolo får man leta efter. Angående alkoholen så har många producenter 0.5-1% mer alkohol 2007 pga den fulla mognaden, alternativet är att inte låta vinet jäsa ut och få restsötma Barolo anno 1850.

  Druvorna kommer från gårdslägena Fossati, La Volta och Coste di Vergne. Alla i barolo kommun och närbelägna Bricco delle Viole vilket är ett av Vajras gårdsviner. Studerar man kartorna från Enogea så ser man att Vajra har väldigt stora arealer speciellt i La Volta.
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Den ska ha legat på bottis så eken borde inte vara så tydlig och faktiskt inte något jag tänkte på heller. Vinet var inte dåligt men inget som jag gick igång på. När jag skriver parfym så menade jag lite artificiell, det stör mig en hel del och som ofta då man hittar något man inte gillar fokuserar man på det.

  Många i gruppen som var där gillade 2007 men som Egonx skriver, allt för mycket alkohol i många viner för min smak. Ett av de större problemen i Piemonte de senaste åren. Vi besökte bland annat Braida och för årets Barbera låg man på 16%.
   
 7. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Vi får införa en gillaknapp på forumet :)
   
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  2008, Pesquera Reserva: Klart tristare bekantskap än gårdagens Crianza från Pesquera och väldigt spretigt vin. Kanske är det bara delarna som inte sitter ihop riktigt pga ungdomen men kan inte riktigt tycka om det här nu eller hitta kvaliteterna.

  Klar bättre var då 2004, Tarsus Reserva (även detta från Ribera del Duero) med härligt mogen mörk björnbärsfrukt med en fond av tobak, läder, rostade fat och krossad sten. Slank ner finfint till en rustik tallrik med spädgris och potatis kokt i flott och buljong. :p

  Prisbilden här i Spanien på vin på krogen är klart mycket trevligare än hemma med krogpriser på ungefär 1,5-2ggr butiksdito.
   
 9. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Idag dricker vi

  Bollinger SC på magnum tillsammans med Kalix löjrom. Sedan blev det lite kräftor och räkor. Ibland är torsdagar alldeles förträffliga.

  Magnumflaskan hade jag haft liggande i två eller tre år. Det blev den inte sämre av.
   
 10. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Jag kan ju bara säga att Selosse 1990 är grym!
  Mer anteckningar kommer senare 8)
   
 11. moos

  moos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Cuvée Nicolas François Billecart 2000.
  Lite besviken.... Där 1998:an var rund och fruktig, en riktig äpplekaka! Så är 2000 kantig, för syrlig och lite tråkig. har pluggat igen flaskan för att se om det händer nått om några timmar.
   
 12. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Idag dricker vi

  Spännande ;D
   
 13. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Förutom att det är en fantastisk Champagne, så är det också just nu den bästa 90an! Hoppas ni inte är så många på flaskan ;)
   
 14. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Då får vi se vad som händer och om du tycker annorlunda. Själv tycker jag det var en mycket trevlig champagne som jag skrev förra veckan. Den gjorde så att mitt intresse för Billecart ökade
   
 15. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Är än så länge ingen Selosse fantast och har inte druckit så många chamapagne från 1990 men slår den verkligen Billecart BdB 1990?
   
 16. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Idag dricker vi

  Kanske, kanske inte!!Tror dock att Selosse kommer vara den som klarar längst lagring! Skulle gärna prova dom mot varandra, har dock inga Billecart!
   
 17. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Har haft en sjukt bra kväll med härliga upplevelser, kvällen signerad herrarna Larsson.

  Krug Grande Cuvée Gammal etikett från 80-tal
  Mörk, aningen koppar färgad.
  Rund, vidöppen, mycket fet doft av bakade röda äpplen.
  Vinet lever fortfarande på en riktigt livlig syra. bra ihoppackat med stor komplex bredd av mogen frukt, bokna päron, marmelad av mogna rödaäpplen, brioch. Lång och fet finish där koncentrerade toner av kvittenkompott dominerar.
  Utan tvekan den bästa GC jag druckit.

  Jacques Selosse 1990 Deg 29/7 1999
  Då vi testa blint ville jag först gissa rak av på en BdB från 96. Men blev glatt överraskad att jag hade en Selosse 90 i glaset. Här hittar vi Selosse oxidation men inte alls på samma signatur vis man finner i dagens viner. Här är eken mer sekundär. Vinet fullkomligt exploderar med värme. Flytande smör, bakat päron. och en förbluffande rikedom som inte änns en vit topp bourgogne kan nå upp till. Varför jag gissa på just 96 är för att detta vin besitter en förbluffande skarp syra som håller i hårt längst med vinet ända upp i rumstemp, fy satan så bra dethär är!
  Med en sjuhelsike djupare frukt, och längre finish en vad krugen har. Ni som sitter på någon av de få kvarvarande flaskor Selosse-90 behöver inte känna er stressade, detta håller minnst 10år till. Denna flaska Selosse gav så starka intryck på mig att jag nästan är beredd att dra till med att det är den bästa BdB jag någonsin druckit.

  Till rådmarinerad Pilgrimsmussla med reducerad blomkålspuré, starta vi med ett par vita bourgogne, tappa anteckningar där. jag var helt såld på Selossen så jag klara mig ändå!

  Följt av Ankleverterrine med brynta Svarttrumpet svamp, Brynt hasselnötssmör smaksatt med confit av pärlhöna. till anklevern föredrog jag
  Chateau de Fargues 1990 Sjukt komplex, helt vidöppen förbluffande koncentrerad frukt. Syran och sötman nästintill helt integrerad, avsevärt mer imponerande än d'Yquem. Helt klart en av kvällens bästa viner som överraska stort!

  Nästa rätt, Halstrad Gös med emulsion på kraftigt reducerad reisling&kycklingbuljong med smör och hummer. till detta fick vi en ren käftsmäll! nämligen
  Dom Pérignon Rosé oenothèque 1988 Deg 2009
  Först mycket svår öppnad, som med värme var att kliva in i en blomster-buske proppad med bär, viss typisk Dompa-rostning. Otroligt benhård syra, klockren, aningen mörk ung frukt, ett riktigt stort vin! solklart den bästa dompa jag någonsin druckit.

  Hårdbräckt Sidfläsk av Rocklunda-gård med kräm av recuderad smör&lök.

  Till nästkommande rätt föredrog jag domaine Tortochot Gevrey Chambertin 1er Cru Lavaux st-jacques 2009 som jag till skillnad från de andra Bdx-harcore-erna drack till Helstekt Hjortrygg, potatisterrine och massor med brynt svamp

  Till Dessert blev det Dom Ruinart 1993
  Mogen, helt vidöppen massor med rostade-fat, mandelmassa och pistage på nosen.
  Stor rund charm, syran i behåll om nästan inte helt integrerad, enligt mig på sin topp nu, trevlig med aprikos, rostad mandel, röda äpplen och bra aningen fet 'dompa-lik' fast på ett bra sätt
   
 18. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Idag dricker vi

  Shit Johan det där låter som en perfekt kväll!
   
 19. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Oj, vilken kväll. Får man fråga var eventet gick av?

  En hel radda av viner där. Har inte druckit Dom Pérignon Rosé oenothèque 1988 (varken oenothèque eller den normaldeggade) men andra oenothèque har ofta varit väldigt bra. Selosse 1990 förstår jag att du gillade.

  Grattis får man väl säga och tack för som vanligt bra anteckningar
   
 20. jocke

  jocke Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Härligt Johan. Bra och intressant skrivet. En kanonkväll utöver det vanliga verkar det som :)
   

Dela sidan