Köpa vin via andra källor än Systembolaget: regler, transporter och butiker

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 15 september 2011.

 1. Johan Blom

  Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

  Deras misstag blev tyvärr en minusaffär med de dubbla skicken. Enligt mig så är det absolut inte dålig customer service att inte erbjuda dig något du INTE skulle ha (trots den lilla extra tiden och att behöva posta tillbaka flaskan). Att fela är mänskligt och att de ordnade till sitt misstag är det viktiga.
  Men om jag får tillägga:
  För att få tillbaka dig som kund skulle jag absolut ha erbjudit dig en sorts kompensation som tex en rabattkod vid nästa köp, för det hade gjort att de har kvar en kund. :)
   
  kallekula gillar detta.
 2. buteljen

  buteljen Medlem

  Systemet i Sjöbo gav mig åtminstone en vinöppnare som kompensation för misstag de gjort som gav mig extra jobb :D. Men som sagt, tycker det som helhet var bra skött!
   
 3. Johan Blom

  Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

  OJ! DET var stort att det statliga ger kompensation! :eek:
  Men skönt att du inte misstolka mig ovan, då jag som företagare hade gjort allt för att ha kvar dig som kund, vilket i detta fall, hade varit det rätta för att få tillbaka ordrar från dig. Synd att inte alla handlare har samma syn.
  Jag tex har ju en grym uppevelse med Alfavin och Mathias, som har en oklanderlig service. Vilket medfört att jag beställt för över 10.000. Och hela tiden sitter och klickar update på "new arrivals" :D
   
  LarsW och buteljen gillar detta.
 4. LarsW

  LarsW Medlem

  Matthias är fantastisk på kundservice!

  Bara Peter på Franska Vinkompaniet som svarar lika snabbt och bra!
   
 5. Johan Blom

  Johan Blom Gått från hobbysamlare till compulsive clicker

  Ja kundservice behöver inte vara svårt!
   
 6. Stefan B

  Stefan B Medlem

  Ang. Alfavin så sist jag köpte av honom så frågade han mig följande (översatt):

  "Du som har företag, kan jag fråga dig om hur mycket som är skäligt för en revisor? Jag har bytt bolagsform och behöver en representant för alkoholskatt i mitt nya bolag. Jag använder ett företag som hetter skattepunkten.se som debiterar 800kr. Detta är för väldigt enkla beräkningar (antal liter x 26,12 kr). För mer avancerad beräkningar vill de ha 1500kr."

  Jag är inte så insatt i reglerna kring försäljning till Sverige ifrån EU så vet inte exakt vad han menar när han skriver att han behöver en svensk revisor eller vad exakt denna revisors uppgift är. Att sköta kommunikation med Skatteverket? Någon som vet om detta har något att göra med varför vissa tyska butiker slutat sälja till Sverige?
   
  Last edited: 25 mars 2021
 7. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  Jag tror att det är översättningen som förvirrar dig.
  Jag skulle tro han efterfrågar ett ekonomiprogram eller en tjänst för att beräkna svensk alkoholpunktskatt utan att skatten + kostnaden för tjänsten äter upp vinstmarginalen på försäljningen till Sverige och att det blir korrekt.

  Att utländska handlare inte vill ha med Sverige att göra är inget konstigt, det är besvärligt, kostsamt och avvikande från resten av sin kundkrets.
   
 8. sunqan

  sunqan Vinös

  som utländskt företag behöver man ett svensk skatteombud för att betala in den svenska alkoholskatten. Detta ombud ska uppfylla samma krav som ställs på alla som hanterar alkohol - oförvitliga, ostraffade osv. (med reservation för att regelverket skulle ha luckrats upp de senaste fem åren)

  vad gäller moms däremot, så är bara att registrera sig.
   
  Sonderlese och Stefan B gillar detta.
 9. Domaren

  Domaren Rookie som leker Italien.

 10. buteljen

  buteljen Medlem

 11. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Kan vara en liten firma som inte har förhandlat till sig bra avtal än. Jämför med vad du själv skulle få betala för att skicka ett paket till Österrike med Postnord. För tio-femton år sedan var frakten till Sverige hög från i princip alla länder utom Tyskland. Nu är frakten rimlig från många leverantörer.
  Men det verkar som om bara expressalternativet finns tillgängligt för Sverige. Där är det samma frakt för alla länder.
   
  Fredrik L och buteljen gillar detta.
 12. buteljen

  buteljen Medlem

  Tack!!:)
  Max 2 kg (dvs en flaska) med Postnord kostar 270 kr till Österrike. Firman tar 81 Euro för en flaska till Sverige
   
 13. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Av någon konstig anledning finns bara expressalternativet till Sverige. Du får din flaska på 1 (2) dagar. Till alla övriga länder är priset mer i paritet med postnord. Express kostar €81 överallt.
   
  buteljen gillar detta.
 14. Peder

  Peder Medlem


  Jag har skickat mycket lådor från Österrike. Går man in på posten i Österrike och skickar 12 flaskor till Sverige så kostar det cirka 26 euro inklusive kartongen som dom säljer. Iofs ett par år sedan, men dom vill nog inte sälja utanför Österrike med dom priserna.
   
  buteljen och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 15. Martin F

  Martin F Medlem

  Tänkte göra en (för mig) lite större beställning från weinfurore.de Hur funkar det med frakten därifrån? Är ovan vid att göra större beställningar än vad jag enkelt kan hämta från ett postombud.

  "DPD
  Delivery time:
  5-7 Days
  18 €
  Delivery Monday through Saturday by DPD. Please give us your consent below to transmit your contact data to DPD to receive an exact delivery time by DPD and change it if necessary.

  UPS
  Delivery time:
  2-5 Days
  18 €
  Delivery during regular business hours monday through friday. Multiple delivery attempts or pickup at the UPS store."

  Förstår jag det rätt som att man med DPD kan få leverans en lördag (när man är hemma) och således inte behöver kånka stora mängder flaskor från postombud medan UPS går fortare fast endast kan leverera kontorstider eller hämta hos ombud?
   
 16. Stefan B

  Stefan B Medlem

  Följetongen fortsätter! Jag har nu fått ytterligare mail av honom där han nu säger att alla svenska banker i Tyskland stänger ner och att han nu så snart som möjligt behöver åka till Sverige för att öppna ett konto här med en bank som är villig att ordna ett konto åt honom enligt följande regler:

  Demandgaranti:
  https://skatteverket.se/foretagocho...ademandgaranti.4.15532c7b1442f256bae888a.html

  Pantsättning av spärrat konto:
  https://skatteverket.se/foretagocho...avsparratkonto.4.15532c7b1442f256baeca4c.html

  Detta var helt nytt för mig. Det låter ju otroligt besvärligt att hålla på med allt det här bara för att få sälja vin till Sverige.
  Dessutom när han har ringt företagsavdelningarna på bankerna i Sverige har han fått nobben om att öppna ett sådant konto då det enligt honom verkar som att bankerna tycker de tjänar för lite pengar på hans affärer i förhållande till beloppen det avser. Vanligtvis är avgiften för dessa tjänster baserat på beloppet för garantin vilket i hans fall kommer handla om max 10k kr. Han säger att han är villig att betala mer för tjänsten än vad det egentligen skulle ha kostat, i princip vad som krävs. Han kan också tänka sig öppna ett konto här så svenska kunder kan betala med banköverföring till svensk bank. Han avslutar med att fråga om jag känner till någon champagne älskande person som jobbar på bank som kan tänkas hjälpa till med detta :D

  Någon i forumet som har info/erfarenhet om hur man går tillväga?
   
 17. sunqan

  sunqan Vinös

  Har du läst https://skatteverket.se/foretagocho...ansforsaljning.4.77dbcb041438070e039620a.html ?
  Där finns även en länk till broschyren SKV 535
   
  Stefan B gillar detta.
 18. sunqan

  sunqan Vinös

  Sen kan man sälja på två sätt - enstaka gånger, varvid man själv ställer säkerhet genom att betala in skatten. Eller "på riktigt", och då ska man ha ett skatteombud och det verkar vara ombudet som ska ställa säkerheten.
  Från blanketten :

  Representant Säljaren ska företrädas av en representant som är etablerad i Sverige och som ska godkännas av Skatteverket. Godkännande får ges först när säljaren har ställt säkerhet för punktskatten. Representanten ska svara för redovisningen av den aktuella punkt-skatten och i övrigt företräda säljaren i frågor som gäller denna punktskatt.


  Sen ska säljaren även regga sig för momsbetalning som sker från 1a kronan.

  Det han försöker göra kan han inte göra själv.
   
  Stefan B och Sonderlese gillar detta.
 19. Stefan B

  Stefan B Medlem

  Tack för bra inlägg!

  Ok, ja han skrev att han kör one-off metoden nu och betalar in det. Antar att hans kunder ifrån Sverige kanske har ökat sedan finewines medlemmarna började köpa :D och att han nu vill göra det smidigare. Tji fick han och blev istället varse det svenska maskineriet vid namn Skatteverket. Dessa är inte att leka med. :raseri: Otroligt att de ska göra det så byråkratiskt... :confused:
   
 20. Mexikanaren

  Mexikanaren Medlem

  Hade tänkt att köpa några Van Volxem och Battenfeld GG's via Weinfurore

  Dock ej närmelsevis 18 flaskor då (så vitt jag förstår) tar 18 euro i frakt för lådor med upp till 18 flaskor I varje till Sverige.

  Så nu undrar jag om det är någon som har några tips på andra flaskor som man skulle kunna fylla lådan med?
  Behövs cirka 10 flaskor till för att fylla upp lådan på ett ungefär.

  Alla förslag är välkomna ;)
   

Dela sidan