Köpfokus 2020

Diskussion i 'Vin' startad av petterkalle, 16 december 2019.

  1. Sonderlese

    Sonderlese Medlem

    Se upp med Tysk Riesling från 2018, mycket är jolmigt pga för mogna bär med låg syra. Fast vissa odlare/vinmakare har ändå lyckats bra, var aktsam!

    Jag vill hitta Bourgogne-stil Pinot Noir och Chardonnay i Österrike (tänk Enderle & Moll)!! I och med klimatförändringar har förutsättningarna blivit bättre i Österrike för dessa druvor och viner. Chardonnay heter Morillon i Österrike.
    Vi äter väldigt mycket fjäderfä i vårt hushåll, kyckling, kalkon, anka och gås, och jag vill hitta bra lättare röda viner som matchar köttslaget. Jag tänker även bekanta mig med Zweigelt och St. laurent viner.

    Champagne av bra kvalité i lägre prisklass!

    Tips mottages gärna!
     
    M.Grape, Daniel A, jrick och 2 andra gillar detta.
  2. Christer J

    Christer J Medlem

    Intressant läsning i inläggen här!
    Jag gillar när det bubblar och jag har tidigare köpt mycket ”odlarchampagne” med lite eller inget socker. Framöver tänkte jag köpa bubbel med lite mer socker i. Mina champagner har ca 3 gr/l i genomsnitt och det är mycket lägre än t ex de 10 största producenternas multi-vintage som har ca 9 gr/l.
    Igår köpte jag visserligen Moet & Chandon Imperial för att börja balansera det hela efter att ha läst den här underbara beskrivningen på Winefinder;

    [​IMG]
    Hints of roasted walnut and toasted brioche are richly smoky and underscored by flavors of raspberry, lemon confit and green pear in this open-knit Champagne, framed by vivid acidity and a lively bead. Drink now through 2019.

    ”DRUVOR 50 % pinot noir, 50 % pinot meunier och 10 % chardonnay. Världens mest framgångsrika champagne. Varannan sekund öppnas en flaska Moët någonstans i världen.”

    Franciacorta vill jag utforska mer, har druckit några riktigt fina detta år.
     
    Last edited: 18 december 2019
    Crist(al)ian 77, MartinE, Stefan J och 6 andra gillar detta.
  3. Johan L

    Johan L Medlem

    Inget jag har provat har varit oxiderat. Jag tänker att de visat upp tillräckligt mycket för att vara värda ett försök i alla fall. Någonstans utgår man väl ifrån att de görs efter någorlunda samma recept som de tidigare producenterna gjorde, och inte bara har plockat namnet. Framåt 2025 får man väl se om det var rätt eller fel. Har man platsen är det ju ett billigt experiment, i jämförelse med vin :)
     
    Lars-Göran gillar detta.
  4. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    Har du en lista på de 10 största och deras dosage?!
     
  5. Christer J

    Christer J Medlem

    Moet, 9
    Veuve, 9
    Feuillatte, 9
    Mumm, 9
    L-perrier, 8
    Taittinger, 9
    Pommery, 9
    Piper-heidsieck, 10
    Lanson, 9
    Canard-duchene, 10
     
    Crist(al)ian 77, Stefan J och magnum gillar detta.
  6. Daniel A

    Daniel A Medlem

    Werlitsch (Ewald Tscheppe) har en trio viner som heter Ex Vero I-III (där III är det på pappret bästa vinet). Det är huvudsakligen morillon, med lite sauvignon blanc. Ganska egna viner, men värt att testa!
     
    Sonderlese och jrick gillar detta.
  7. Borjes_bubblor

    Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

    För min del så ska jag försöka att köpa fler odlarchampagner samt köpa på mig lite mer rödvin.
     
  8. Kolsyra

    Kolsyra Kolsyra

    Bygga större lagringsutrymme. Snart får man nog sälja choppern då garaget mer liknar en matkällare. Vinkyl, hängmörningsskåp, spritskåp samt öllagring.
     
  9. lukastollig

    lukastollig Pudelfantast

    Planen är väl ungefär som för 2019. Hålla inköpen på en vettig nivå, dvs. lägre eller åtminstone inte mer än 2019. Det som köps ska i huvudsak vara av högre kvalité/pris än snittet i källaren. Sitter på lite väl mycket vardagsviner+ i prisklassen 200-500 kronor. Kommer också att försöka få tag på lite mer äldre viner, gärna Bordeaux som är ett eftersatt kapitel i källaren. Sen kommer det nog slinka in en och annan Bourgogne 2018 trots att Bourgogne är just det som det finns absolut mest av i lager redan. Det blir sannolikt påfyllning av en del favoritproducenter också men det enda jag är 100% säker på att jag kommer att köpa (om det går!) är Comtes 2008.

    Utöver detta ska jag bygga nya/fler hyllor i vinkällaren! Det får vara slut på staplar med pappkartonger.
     
    Jos, LarsW och Borjes_bubblor gillar detta.
  10. Sonderlese

    Sonderlese Medlem

    Ja, från vad jag läser, onekligen egna! Jag skall se om det går att hitta några flaskor vid något tillfälle. Tack för tipset!
     
  11. JonasBo

    JonasBo Medlem

    Min plan för 2020 är köpa färre är 2019.
    Fler flaskor av samma för att kunna testa över tid.
    Färre från Piemonte (men Barolo 2016 kommer vara svårt att hålla sig borta från), och därmed fler från andra områden.
    Ska försöka hålla mig under 100 flaskor (jfm över 200 2019).
     
  12. JonasBo

    JonasBo Medlem

    110% champagne låter inte dumt!
     
    jrick, LarsW, Borjes_bubblor och 1 annan gillar detta.
  13. Sonderlese

    Sonderlese Medlem

    Jag önskar flera champagnehus/odlare skulle kopiera Moëts recept på framgång!
     
    JonasBo, Jona A och Christer J gillar detta.
  14. Silow

    Silow Medlem

    - Jag måste bli bättre på sherry och portvin.
    - Mer Tyskland.
    - Tänk om jag kunde bli vän med mousserande.
    - Ingen Bourgogne, men gärna PN och Chardonnay från nya världen.
    - Mer konsumtionsfärdigt vin, men gärna även Bdx 15 och 16.
    - Fortsätta med Toscana.
    - Samt mer druv- och/eller ursprungstypiskt till intensifierad träning (går Sommelierutbildning för tillfället)

    Jag behöver troligen även flytta eller skaffa fack någonstans. Ligger ständigt på bristningsgränsen i antal, trots att konsumtionen hålls uppe.
     
  15. Foodcoma

    Foodcoma Medlem

    Barolo & Barbaresco. -16
    Chianti, med fokus på relativt drickfärdigt.
    Champagne.
    Brunello. -15
    López de Heredia, de vita.
    Jura, framförallt savagnin och poulsard.
    Cote-rotie.
    Sval syrah från nya världen.


    Mindre chansningar. (lycka till).
     
    Omar Khayyam och Adamanko gillar detta.
  16. Borjes_bubblor

    Borjes_bubblor Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor

    Har som mål att köpa mer årgångslös champagne för både konsumtion och kortlagring, fem till tio år. Ska försöka mig på att se hur NV utvecklar sig över tid (ska ställa nydegad, sex till tolv månader efter förslutning, mot de som är lagrade en kortare tid).

    Så målet är att hitta bra NV som jag kan utföra experimentet på.
     
    Foodcoma, Omar Khayyam, JonasBo och 1 annan gillar detta.
  17. Daniel A

    Daniel A Medlem

    Har bara två riktlinjer i år:
    * Färre, men bättre och större (både avseende kvalité och storlek på kärl).
    * En flaska 2015 Macchiole Paleo i månaden tills den tar slut. :D
     
    Kostjan, MartinE, Foodcoma och 1 annan gillar detta.
  18. MartinE

    MartinE Medlem

    Summa summarum: två flaskor in, en fllaska ut! ;)

    För egen del ser målen ut så här:

    Mer Selosse och Krug. Mindre av allting annat.

    Och om inte allt för lång tid kommer man inse att i alla de där vertikalerna man samlar på så kommer det att dyka upp nya årgångar även i år (SURPRISE!)... Och så kommer ju Cristal 2012... Comtes de Champagne 2008 – både vit och rosa... Nya spännande upptäckter... Fler spännande flaskor av förra årets nya spännande upptäckter... Hmm, borde man inte balansera med lite mer rött också?
     
    Uncle_Bob, MagnusH70, Champagne99 och 5 andra gillar detta.
  19. Mouton

    Mouton Proffs drickare (volym mässigt då)

    Har bara en riktlinje, att sluta köpa. Började inte alls bra, med +100 redan efter 10 dagar.
    Sätter man sen ett K framför siffran, så förstår man att jag behöver någon slags terapi.:(
     
    Last edited: 11 januari 2020
    ekman, Stefan J, Sebran och 1 annan gillar detta.
  20. K100? Fattar inte. 100k flaskor kan du ju inte heller ha köpt... :confused:
     
    Poussard gillar detta.

Dela sidan