Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

  1. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Louis Roederer har smyglanserat vad jag tror är utgåvenummer på standardcuvéen. Någon som vet mer?
     

    Bifogade filer:

  2. Cujo

    Cujo Medlem

    Crist(al)ian 77 och Wintermute gillar detta.
  3. JakobZ

    JakobZ Medlem

    Vad skulle ni säga att den engelska termen "tart" heter på svenska?
     
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Surt tolkar jag att begreppet syftar på.
     
    JakobZ gillar detta.
  5. Mexikanaren

    Mexikanaren Medlem

    Syrlig
     
    Bastardo, Sonderlese, zippan och 1 annan gillar detta.
  6. Bastardo

    Bastardo Medlem

    syrlig
    kärv
    skarp
    sötsur

    Sen har ordet även andra betydelser … ;) Men de använder man inte normalt tillsammans med vin.
     
  7. chambertin

    chambertin Medlem

    Ursprunget är ju det engelska namnet för vinsyra dvs Tartaric Acid så syrligt med dragning åt surt ligger nog nära vg en svensk översättning. "Tart" brukar användas när man vill markera att syrligheten passerat en behaglig nivå men åt fel håll.
     
    Gladekocken och Sonderlese gillar detta.
  8. Poussard

    Poussard Medlem

    Jag tror ursprunget är teart ‘harsh, severe’. Vad får dig att tro att tartaric acid är äldre än enkom tart?
     
    Wintermute gillar detta.
  9. JakobZ

    JakobZ Medlem

    Exakt - det var det jag avsåg.
     
  10. Själv är jag väldigt förtjust i viner som andra upplever vara sura. Ger en bra fräschör o ryggrad till vinerna i motsats till alla "halvsöta" "övermogna" viner som finns. Men självklart behöver det finnas en balans.
     
  11. Oscarsvin

    Oscarsvin Medlem

    Fortsätter på liknande fråga; Hur hade ni beskrivit ''Full bodied'' på svenska?
     
    ChristianB gillar detta.
  12. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Rätt och slätt ”fyllig”, men det är inte ovanligt att jag även använder ”storkroppad”.
     
    Wintermute gillar detta.
  13. Martin F

    Martin F Medlem

    Annars är ju motsatsen tunn alternativt elegant om vinet är dyrt :cool:
     
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    ”Elegant” är ett intressant ord. För mig handlar det mer om vinets lågmälda nyansering (komplexa inslag av det finstilta slaget) och harmonisk balans oberoende av kroppens fyllighet.

    Slanka viner brukar dock oftare uppvisa elegans än kraftiga viner, men det är inte kroppsstorleken i sig som avgör utan vinets arom- och smakmässiga kvaliteter.
     
    Nyllet, Omar Khayyam, Pontus och 3 andra gillar detta.
  15. Martin F

    Martin F Medlem

    Skämtade till det lite även om jag vill hävda att det ibland finns en liten sanning i det.

    Håller med vad du skriver även om jag nog i praktiken sällan skulle använda ordet elegant om kraftigare viner. Men absolut kan ju ett vin samtidigt spela med mer bombastiska toner samtidigt som det kan finnas något mer subtilt.
     
  16. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Är fylliga viner alltid bombastiska? För mig innebär vanligtvis bombastiskt mycket fat, kraft, frukt och höga alkoholnivåer som dränker eventuella nyanser (kebabpizza med extra allt i ganska rustik stil), men har inte med kroppsform att göra i min bok utan är snarare motsatsen till elegant.
     
  17. Martin F

    Martin F Medlem

    Det var nog mer att jag tog till en extrem för exemplets skull, men visst, det blev nog fel ord ändå. Men någonstans menar jag väl att vin kan spela med vissa reglage vridna till 12 samtidigt som även de svagare anslagen kommer fram förutsatt att de är av rätt kvalitet och sort i sammanhanget (ok det lät sjukt flummigt).

    PS. Jag håller med dig ;)
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  18. Poussard

    Poussard Medlem

    Enligt vad jag kan läsa så är viskositet den absolut största faktorn till full body, dvs ju högre alkohol dessdå större kropp. Inget av fat, frukt mm har nåt med body att göra vad jag vet. Till en liten grad har socker (och andra typer av densitetsökande saker, t.ex. tanniner) det, men allra mest alkohol.
     
  19. Zumo

    Zumo Medlem

    "Enligt vad jag kan läsa så är viskositet den absolut största faktorn till full body, dvs ju högre alkohol desto större kropp.

    Borde inte alla viner med t.ex. 12% etanol vara lika fylliga då, i så fall?
     
  20. buteljen

    buteljen Medlem

    94C7869B-F33C-42AF-9BD7-8B405280D0DD.jpeg
    (Iofs inte på svenska, skulle ha svarat någon längre ner i tråden …)
     

Dela sidan