Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

 1. Poussard

  Poussard Medlem

  Läste förresten att ”Mixtures of water and ethanol are more viscous than either liquid by itself” så måttet för etanol i sig själv eller glycerol för den delen, kanske inte är direkt jämförbara med dito för vatten. Det är dock bara en killgissning och jag har ingen källa till mitt citat mer än att det var det första som dök upp när jag googlade ”viscosity of wine vs water”.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 2. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Bastardo, chambertin, Poussard och 1 annan gillar detta.
 3. Nestor

  Nestor Medlem

  Det har du såklart rätt i, att jag mest köper flaskor för att dom verkar kul gör ju inte mig till en mer kunnig vindrickare, iallafall kortsiktigt. Vad som också kanske försvårar är att jag inte känner mig trygg i att jag plockar en druv- och regionstypisk flaska direkt. Jag vet, jag krånglar till det. Jag beställde precis 15st naturvinare från More Natural Wine, massa blandat...

  Om jag ska gå den mer "klassiska" vägen och köra ett race igenom t ex Italien, tips på bra flaskor som kan säga en del om vad man kan förvänta sig av en druva eller region? Hit me med tips!
   
 4. Poussard

  Poussard Medlem

  Vilka 15 naturvinare är det?
   
 5. Nestor

  Nestor Medlem

  Det blev dessa.
  Baserat på instagramåsikter/Vivino-betyg/snygga etiketter och annat irrelevant som ni märker av mina krångliga funderingar över vad man ska dricka. Det känns lite som två olika vägar, klassiskt eller natur men jag ska nog helt enkelt dricka mer viner med ännu mer reflektion för att förstå mina egna smakpreferenser snarare än att jaga kunskap.

  upload_2021-8-3_11-24-4.png upload_2021-8-3_11-24-24.png
   
  Poussard gillar detta.
 6. Poussard

  Poussard Medlem

  Såg att i princip allt var blends (och då inte vedertagna såsom bdx-druvor eller liknande) så mitt förslag fungerar nog tyvärr inte.

  Vad gäller ”två olika vägar”, natur eller klassiskt så vet jag inte om det är så svart eller vitt. Det kanske är svartvitt om man köper såna flaskor du köpte och bara gillar när viner smakar så - men det finns en massa producenter som ligger i gränslandet.
   
 7. Nestor

  Nestor Medlem

  Detta blir dom sista somriga vinerna jag köper för säsongen så jag ska ta fasta på ditt tips framöver.
  Ska försöka hänga på er "Dela en flaska" vid tillfälle!
   
  Poussard gillar detta.
 8. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Tack så mycket, Wintermute!
  Lovar läsa hela rapporten vid tillfälle. Vore häftigt om det fanns någon svensk variant också, men det är osäkert. :) I så fall borde det finnas nånstans på nätet. Personligen försöker jag undvika för tunna viner, oavsett hur höga poäng de har fått.
  Detta gäller främst torra vita viner, eller alla fall i det närmaste torra. Minst fyra måste de ha i fyllighet enligt bolagets cirklar, annars blir vinet för vattnigt för mig.
  För röda viner föredrar jag minst åtta som fyllighet. Gärna mer för matviner.
  P.S. Pinot noir får vara undantaget, för det finns inte särskilt många viner av den druva som har mer än kanske en sjua för fyllighet som max, vad jag har sett.
  Obs! Prova dricka en sauvignon blanc med fyllighet tre och jämför med ett vin av samma druva som har kanske 4–5 i fyllighet, så kommer ni att märka en skillnad. Varför inte vinerna från NZ, eller alla fall från samma land. Då borde skillnaden vara ganska märkbar.
   
  Last edited: 7 augusti 2021
 9. buteljen

  buteljen Medlem

  Vad är en "Wine Collector" enligt er? Eller en "Fine Wine Collector"? Tillhör vi här på FW den kategorin?
  Finns det en gängse uppfattning i branschen om vad det är? Är det framförallt att man köper vin som investering?
   
  Last edited: 15 augusti 2021
  Wintermute och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra fråga! Känns som det är en kategori som mer är som frimärkssamlare, men förhoppningsvis är en del även intresserade av att poppa sin flaskor mellan varven. Tror dock det är svårt för en ”samlare” att bryta sina vertikaler enbart för njutningens skull.

  Jag spekulerar dock helt utan direkt insikt. :)
   
  Wintermute och buteljen gillar detta.
 11. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  1. Associerar till filatelist som @Mattias Schyberg. Ändamålet är i första hand att fylla luckor i vinkällaren. Tänker även att en vinsamlare är mer intresserad av att fota nyinköpta viner och visa upp än att dricka blint och dela med sig av noterna. Ett annat tecken kan vara att man gärna lagrar vinerna i sina presentlådor och bär hem dubbelt så stora och snortunga lådor med en massa krimskrams med glädje. Sedan finns det så klart en gråzon mellan samlare och pimplare som jag tror många är i, inklusive undertecknad.
  2. Som utgångspunkt skulle jag säga nej. Mina fördomar säger att de håller till på instagram...
  3. Antar att frågan inte behövts ställas då.:rolleyes:
  4. Nej då är man vininvesterare.
   
  Wintermute och Mattias Schyberg gillar detta.
 12. buteljen

  buteljen Medlem

  Jag tänker nog inte alls filatelist och fota viner utan associerar mer till en konstsamlare. Nils Stormby tycker jag är ett exempel på en "Fine Wine Collector" . Men jag har sett termen användas i social media senaste tiden, framförallt av utländska konton, så jag funderade på om det börjar få en annan bredare betydelse. Och det verkar ju så om man läser både din och Mattias funderingar i ämnet
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Stormby
   
  Wintermute och Mattias Schyberg gillar detta.
 13. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Intressant att du skiljer på frimärk- och konstsamlare. För mig är det ingen principiell skillnad på att samla frimärken, vin, konst eller kottar. Det är samma mekanismer bakom. Längtan efter tingen får de att blomma, ägandet tingen att vissna vilket leder till ständig jakt på nya föremål. Skillnaden ligger i social och kulturell status.

  Behöver man sälja av 5000 viner och fortfarande lämnar kvar x antal viner innan man stämplar ut har man definitivt en samlargen. Alltså samma som filatelisten...
   
  magnum gillar detta.
 14. Poussard

  Poussard Medlem

  Det finns väl en viss skillnad i att vin är en konsumtionsvara också. Det finns ju ingen frimärkssamlare som ibland minskar sin samling för att de konsumerade ett antal frimärken.
   
  Crist(al)ian 77, vintomas och Petrus gillar detta.
 15. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Absolut, de gånger jag jämfört har vin varit bra mycket godare än både frimärken och kottar! ;)

  Lite mer på allvar: bland de som faktiskt gillar vin, och trots allt kan tänka sig att lägga ner "hyggligt mycket pengar", brukar det ju ses som en styggelse när vissa svindyra toppviner nästan aldrig dricks utan bara verkar åka runt på auktioner i oöppnade lådor. Château Petrus och DRC är väl två bra exempel.
   
  Kostjan, Bastardo, Crist(al)ian 77 och 2 andra gillar detta.
 16. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  LSD?:rolleyes:

  Absolut men köper man vin för att konsumera är man dock inte en samlare i första hand som jag ser det. Fast som jag skrev i första inlägget finns det såklart en gråskala där man är både samlare och konsument.
   
  Poussard gillar detta.
 17. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Never mind.
   
  Last edited: 17 augusti 2021
 18. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Absolut, fast det finns kanske inte så många här som skulle köpa sådana viner ändå, även om de skulle ha råd, tror jag. Och definition av ”hyggligt mycket pengar” kan skilja avskevärt mellan individerna, naturligtvis beroende på inkomst och hur pass stadd i kassan man är. Men jag har märkt att det finns ganska många här som samlar vin på allvar och lägger ut rejäla slantar varje månad. Det är ändå ett mycket bättre sätt än att använda pengar för hobbymissbruk av olika diffusa kemiska preparat … ;)
  Jag ’killgissar’ att det finns med även de, som har en vinsamling vars värde ligger på åtskilliga 100 000 kronor, kanske även över en miljon riksdaler. Hoppas innerligt att de hinner konsumera merparten av deras dyrgripar innan de blir odrickbara. :)
  P:S. Hoppsan, vet inte alls hur jag lyckades att göra så här, men det kanske går att läsa och förstå ändå. Av erfarenhet vet jag att om jag börjar ändra nånting blir det bara värre. (Hade citat i förra inlägget och texten här).
  Nu har jag tagit bort det och skrivit ett kort meddelande i stället; bry inte om det.
   
  Last edited: 17 augusti 2021
  Wintermute gillar detta.
 19. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  väl formulerat! Den franske psykoanalytikern Lacan skulle säga att begäret förflyttar sig metonymiskt - dvs du begär det någon annan begär och eftersom detta så att säga är litet av ett rörligt mål kan ditt begär aldrig stillas utan överförs på nya objekt. Om jag förstått det hela rätt. Inte den enklaste teoretikern att förstå sig på, den gode Lacan.
   
  Crist(al)ian 77 och Gladekocken gillar detta.
 20. Wintermute

  Wintermute Medlem

  I viss annan litteratur pratar man om Bandwagon-effect.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bandwagon_effect
   
  Omar Khayyam gillar detta.

Dela sidan