Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

Vino fino

Medlem
Vad tycker du för övrigt, något man bör hålla i åtanke när man tänker på hur stor/liten producenten är?
Ja, alltså vad gäller den klassiska frågan om vilken betydelse storleken har så tycker jag svaret inte är givet. Att Gallo gör mycket skitvin är väl ingen hemlighet. Jag har också mycket svårt för TWE:s uppenbara jakt på marginaler. Likaså LMVH:s skamlösa förvandling av traditionsrika vinhus till glamorösa märkesvaror.

Samtidigt tycker jag att man missar lite en poäng om man säger att alla stora är skurkar. Jag diskuterade detta alldeles nyligen en av medlemmarna i familjen Osborne, som menade att de där miljontals liter vedervärdig energidryck Monster som de säljer varje år faktiskt subventionerar deras VORS Sherry (som nästan säljs till förlust, om man räknar noga). Jag tror att stora producenter som är familjeägda och som har en tradition ändå håller hårt på kvaliteten i kärnverksamheten. Likaså med små producenter--- små vinhus kan ha svårt med tapp i efterfrågan, skattesatser, arvstvister, nödvändiga investeringar, etc. Att vara liten och hantverksmässig betyder inte alltid "autentisk" och hög kvalitet.

Precis som i andra branscher så är ägarfrågan kanske mer viktig än storleken.

(Sen ska vi nog inte använda SB:s statistik som måttstock för storleken, Casella Brands ((Yellow Tail m.fl)) säljer en miljard flaskor vin om året, TWE där Penfolds ingår säljer totalt 360 miljoner flaskor)
 

Daniel A

Administratör
Jag sitter och funderar lite på producenter, kvantiteter och olika kvalitér. Jag behöver dela med mig av mina tankar så att jag kan se hurvida jag är helt ute och cyklar, eller om jag på sätt och vis kan begränsa all information om vin, lite mer.

Är det på något sätt intressant att hålla koll på vilka producenter som gör flest antal viner i olika länder? Exempelvis Australien, där Penfolds står för 9,2% av kvantiteten? På CT så gör jag en avancerad sökning på land, sedan sorterar jag på Producent och kvantitet (Fallande). Vad är det jag får fram då? Hur många flaskor som Australien har producerat, eller bara de som har registrerats på CT?

När jag väl har fått fram informationen att Penfolds är den största producenten (sett till antal flaskor producerade) så tar jag denna information med mig och går till systembolagets hemsida för att se utbudet. Där jag hittar femton olika alternativ när det gäller rött vin.

Nu börjar det roliga, vilket vin av dessa har snittat högst på CT, vilken årgång hade bäst förutsättningar av de olika alternativen och vilken druva är jag sugen på.

Det är en konst att försöka, med oavsett information försöka att gissa hur ett vin kommer att smaka. Men med erfarenhet blir det lättare att göra fler kvalitativa bedömningar.

Men till min fråga; På CT så får jag upp 7000 olika producenter i landet Australien. Hur vet jag vilka som är värda att hålla koll på? Någon som vet en bra hemsida, eller flera, för att lära sig känna de största producenterna? Eller det kanske inte ens spelar någon roll, det kanske inte är de största producenterna som gör de bästa vinerna? Någon här har ju nämnt att Penfolds som exempel, är på fall.

Jag har ett långt och sannolikt vagt svar på dina funderingar. Men jag sitter här en solig och för en gångs skull lugn och osocial lördagskväll, lyssnar på härliga musik, pimplar lite röd Bierzo och mår bra, så: here it goes:

Mitt intresse för smaker går långt tillbaka, och jag har varit och doppat mina fingrar i bra många syltburkar. Cognac, whisky, calvados, rom, öl, fruktdestillat, cider, gin, tequila, mezcal och så vidare. Jag ska inte förminska komplexiteten i dessa drycker på något sätt (jag håller alla högt, även om jag på sistone gått tillbaka till mina rötter och dricker mest cognac om starksprit ska inmundigas). Jag läste på en massa, och sen var det bara att gå ut i vida världen och testa sig fram lite för att skapa en bild av vad det hela erbjöd. Öl och whisky var lätt för att jag kände många som var betydligt mer insatta än mig. Cognac var lite klurigare och dyrare, men det var bara att punga ut för dyra centiliterpriset på restauranger med vettigt utbud. Med tequila gick jag bara in på en riktigt schysst tequila-bar och sade “här har jag en massa pengar, kan du ge mig 2 cl i 8 glas, högt som lågt, och visa på skillnader i olika tequilasorter”. Efter det kände jag ändå att jag hade någon form av rudimentär koll.

Sen kom vinet. Det hade väldigt medvetet varit något jag drack till mat och inte intresserade mig vidare av. Det verkade dyrt och skrämmande. Men snart gick jag mot mitt bättre vetande, som vanligt, och började grotta ner mig i vin. Jag känner igen mig väldigt mycket i ditt tillvägagångssätt. :) Hur i hela världen ska jag veta vad som är värt att köpa? Vilken jävla djungel. Först köpte jag många viner på halvflaska (på systemet) och det fungerade väl, men det var ändå rätt mycket som smakade roev. När jag letade vintips på nätet - CT, random vinbloggar och det här forumet - så var allt oftast på tok för dyrt. Jag insåg ganska snart att jag tacklat situationen alldeles för brett. Jag slutade att försöka jaga den där rudimentära kollen jag eftersträvat tidigare. Det var oerhört kontraproduktivt att fortsätta testa mediokra viner från en uppsjö av druvor, distrikt och vinstilar.

Så jag började helt enkelt i enda änden och hoppade vidare från det. Vad gillade jag? Något Touraine med sauvignon blanc hade varit trevligt. Det öppnar upp för 1) andra SB-dominanta distrikt i världen och 2) Loire verkade ju vara en kul region, vad finns det mer för vitt? Aha, chenin blanc. Ååhh jävlar i havet, det var ju inte alls som SB! Chenin görs det tydligen sötare viner på också, det måste jag ju testa. Wooow! Sött vitt vin var ju riktigt fräsigt. Ja, men Tokaj och Sauternes är tydligen känt för det - kanske ska testa det också då. Fast shit, Sauternes verkar ju asdyrt. Något annat jag kan vända mig till? Ja, men, Monbazillac och Cadillac verkar ju vara snarlika distrikt för en bråkdel av priset. Nä, Tokaj gav mig nog ändå mest. Men vad nu? Det finns ju hur många söthetsnivåer som helst i Tokaj. Kanske ska klättra upp för den stegen ett tag. Och så vidare, och så vidare. Just den här episoden slutade med att jag “lurade” en hel fest dela en flaska 2000 Oremus Eszenica för typ 2400 kr och någon gång i samma veva hade det dykt upp Vouvray från 60-, 70-, 80-, 90-tal på Systemet som på riktigt cementerade min upplysning (alternativt förfall).

Min poäng, om det finns någon, är något i stil med följade:

Jag vet inte hur mycket du har testat dig fram @Deppodi, men det verkar vara en hel del. :) Men nu, om än kanske bara från den här frågan, tolkar jag det lite som att du ringat in rött från Australien som ett ställe värt att utforska. Jag tror du går in för brett och gör det lite svårt för dig själv (eller så gör du inte alls det, kanske bara är jag som är ute och cyklar!). Hoppa fram lite istället. Jag tycker inte att man ska beta av viner från toppen och neråt utefter någon form av prisvärdshetsidé baserad på andras åsikter om vinerna. Om du gillar vin X, så leta upp andra producenter i samma distrikt eller andra som kör samma druva fast i andra änden av landet. Samma distrikt, fast annan druva. Erbjuder SB några av dessa viner med lite ålder? Lägg mindre vikt vid eventuella lovsånger som sjungs på nätet. Ta varenda CT-betyg du ser med en näve salt (för att inte tala om vinkritiker). Lovord är bra och kan leda till roliga upptäckter, men låt inte dina val styras blint efter dem. Din smak kommer inte vara som andras (Captain Obvious, jag vet). Lyssna på andra ibland, skjut från höften ibland.

På många sätt kommer även din ekonomi inte vara som andras. Livssituation och inkomst på det här forumet skiljer sig som natt och dag, skulle jag tro. Det finns få hinder för ett sprudlande vinintresse, bara vissa hinder som kan göra att det går olika snabbt framåt (eller bakåt). Bra viner finns i alla priskategorier, speciellt utanför de där välkända poolerna många ligger och kissar i. Men våga gå bananas med de surt förvärvda slanterna ibland. Personligen tycker jag att att det har varit ganska lärorikt att dricka “dyra/prestige” viner. Ibland har det varit bitter besvikelse, men även det har ju sina poänger. Inga fler snordyra röda Bordeauxer (tills omdömet sviker igen, det vill säga), men nog fan är jag redo att kasta upp sedlar för Château D’Yquem igen någon gång i framtiden. :D

Oklart om jag sagt något vettigt alls. Men förhoppnings något värt att fundera på. :)

Och som avslut, innan jag svamlar sönder mig själv: BYOBs i Stockholm skulle vara fantastiskt trevligt och lärorikt!
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Jag har ett långt och sannolikt vagt svar på dina funderingar. Men jag sitter här en solig och för en gångs skull lugn och osocial lördagskväll, lyssnar på härliga musik, pimplar lite röd Bierzo och mår bra, så: here it goes:

Mitt intresse för smaker går långt tillbaka, och jag har varit och doppat mina fingrar i bra många syltburkar. Cognac, whisky, calvados, rom, öl, fruktdestillat, cider, gin, tequila, mezcal och så vidare. Jag ska inte förminska komplexiteten i dessa drycker på något sätt (jag håller alla högt, även om jag på sistone gått tillbaka till mina rötter och dricker mest cognac om starksprit ska inmundigas). Jag läste på en massa, och sen var det bara att gå ut i vida världen och testa sig fram lite för att skapa en bild av vad det hela erbjöd. Öl och whisky var lätt för att jag kände många som var betydligt mer insatta än mig. Cognac var lite klurigare och dyrare, men det var bara att punga ut för dyra centiliterpriset på restauranger med vettigt utbud. Med tequila gick jag bara in på en riktigt schysst tequila-bar och sade “här har jag en massa pengar, kan du ge mig 2 cl i 8 glas, högt som lågt, och visa på skillnader i olika tequilasorter”. Efter det kände jag ändå att jag hade någon form av rudimentär koll.

Sen kom vinet. Det hade väldigt medvetet varit något jag drack till mat och inte intresserade mig vidare av. Det verkade dyrt och skrämmande. Men snart gick jag mot mitt bättre vetande, som vanligt, och började grotta ner mig i vin. Jag känner igen mig väldigt mycket i ditt tillvägagångssätt. :) Hur i hela världen ska jag veta vad som är värt att köpa? Vilken jävla djungel. Först köpte jag många viner på halvflaska (på systemet) och det fungerade väl, men det var ändå rätt mycket som smakade roev. När jag letade vintips på nätet - CT, random vinbloggar och det här forumet - så var allt oftast på tok för dyrt. Jag insåg ganska snart att jag tacklat situationen alldeles för brett. Jag slutade att försöka jaga den där rudimentära kollen jag eftersträvat tidigare. Det var oerhört kontraproduktivt att fortsätta testa mediokra viner från en uppsjö av druvor, distrikt och vinstilar.

Så jag började helt enkelt i enda änden och hoppade vidare från det. Vad gillade jag? Något Touraine med sauvignon blanc hade varit trevligt. Det öppnar upp för 1) andra SB-dominanta distrikt i världen och 2) Loire verkade ju vara en kul region, vad finns det mer för vitt? Aha, chenin blanc. Ååhh jävlar i havet, det var ju inte alls som SB! Chenin görs det tydligen sötare viner på också, det måste jag ju testa. Wooow! Sött vitt vin var ju riktigt fräsigt. Ja, men Tokaj och Sauternes är tydligen känt för det - kanske ska testa det också då. Fast shit, Sauternes verkar ju asdyrt. Något annat jag kan vända mig till? Ja, men, Monbazillac och Cadillac verkar ju vara snarlika distrikt för en bråkdel av priset. Nä, Tokaj gav mig nog ändå mest. Men vad nu? Det finns ju hur många söthetsnivåer som helst i Tokaj. Kanske ska klättra upp för den stegen ett tag. Och så vidare, och så vidare. Just den här episoden slutade med att jag “lurade” en hel fest dela en flaska 2000 Oremus Eszenica för typ 2400 kr och någon gång i samma veva hade det dykt upp Vouvray från 60-, 70-, 80-, 90-tal på Systemet som på riktigt cementerade min upplysning (alternativt förfall).

Min poäng, om det finns någon, är något i stil med följade:

Jag vet inte hur mycket du har testat dig fram @Deppodi, men det verkar vara en hel del. :) Men nu, om än kanske bara från den här frågan, tolkar jag det lite som att du ringat in rött från Australien som ett ställe värt att utforska. Jag tror du går in för brett och gör det lite svårt för dig själv (eller så gör du inte alls det, kanske bara är jag som är ute och cyklar!). Hoppa fram lite istället. Jag tycker inte att man ska beta av viner från toppen och neråt utefter någon form av prisvärdshetsidé baserad på andras åsikter om vinerna. Om du gillar vin X, så leta upp andra producenter i samma distrikt eller andra som kör samma druva fast i andra änden av landet. Samma distrikt, fast annan druva. Erbjuder SB några av dessa viner med lite ålder? Lägg mindre vikt vid eventuella lovsånger som sjungs på nätet. Ta varenda CT-betyg du ser med en näve salt (för att inte tala om vinkritiker). Lovord är bra och kan leda till roliga upptäckter, men låt inte dina val styras blint efter dem. Din smak kommer inte vara som andras (Captain Obvious, jag vet). Lyssna på andra ibland, skjut från höften ibland.

På många sätt kommer även din ekonomi inte vara som andras. Livssituation och inkomst på det här forumet skiljer sig som natt och dag, skulle jag tro. Det finns få hinder för ett sprudlande vinintresse, bara vissa hinder som kan göra att det går olika snabbt framåt (eller bakåt). Bra viner finns i alla priskategorier, speciellt utanför de där välkända poolerna många ligger och kissar i. Men våga gå bananas med de surt förvärvda slanterna ibland. Personligen tycker jag att att det har varit ganska lärorikt att dricka “dyra/prestige” viner. Ibland har det varit bitter besvikelse, men även det har ju sina poänger. Inga fler snordyra röda Bordeauxer (tills omdömet sviker igen, det vill säga), men nog fan är jag redo att kasta upp sedlar för Château D’Yquem igen någon gång i framtiden. :D

Oklart om jag sagt något vettigt alls. Men förhoppnings något värt att fundera på. :)

Och som avslut, innan jag svamlar sönder mig själv: BYOBs i Stockholm skulle vara fantastiskt trevligt och lärorikt!

Det var ett väldigt trevligt svar som jag uppskattar mycket! Det glädjer mig att du tar dig tid till att dela med dig av en sådan här historia, för mig och för andra. det blir verkligen ett genuint svar och det tackar jag för!

Jag tror att du har rätt i en sak, att jag egentligen krånglar till det för mycket för mig själv och att jag borde hålla mig till det enkla och vidga mina områden sakta.

Tack för svaret!:) Jag kommer gärna på en BYOB i Sthlm, jag missade den förra!
 

Elvis

Medlem
Efter några år utomlands har jag precis flyttat in i ett hus i Täby strax norr om Stockholm. Champagneförrådet är välfyllt men det är skralt med stilla viner. En beställning tokajer är på väg och svagsint som jag är har jag några beställningar skumpa på väg också, men nu behöver jag vita och röda stilla viner. Vad ska jag köpa?

Några begränsningar: Systembolaget (inklusive BS), gamla världen (helst) men ingen grenache får ingå, drickviner (i motsats till lagringsviner).
 

chambertin

Medlem
Efter några år utomlands har jag precis flyttat in i ett hus i Täby strax norr om Stockholm. Champagneförrådet är välfyllt men det är skralt med stilla viner. En beställning tokajer är på väg och svagsint som jag är har jag några beställningar skumpa på väg också, men nu behöver jag vita och röda stilla viner. Vad ska jag köpa?

Några begränsningar: Systembolaget (inklusive BS), gamla världen (helst) men ingen grenache får ingå, drickviner (i motsats till lagringsviner).
Antar att du inte sökte på BiB i arkivet men här finns lite tips trots rubriken:
http://www.finewines.se/threads/finewines-se-valjer-basta-bib-en-till-grillen.3657/
Nyligen släppta 2012 Kumeu river Mate's Vineyard Chardonnay tyckte jag var strålande och värd de extra 136:- jfrt med Estate-varianten. Estate är klart mer framskriden och inte alls så lagringsmässigt men inte så långt efter Mate's som prisskillnaden anar.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Efter några år utomlands har jag precis flyttat in i ett hus i Täby strax norr om Stockholm. Champagneförrådet är välfyllt men det är skralt med stilla viner. En beställning tokajer är på väg och svagsint som jag är har jag några beställningar skumpa på väg också, men nu behöver jag vita och röda stilla viner. Vad ska jag köpa?

Några begränsningar: Systembolaget (inklusive BS), gamla världen (helst) men ingen grenache får ingå, drickviner (i motsats till lagringsviner).

2007 Domenico Clerico Langhe Arte
Förvisso längesen jag drack det här vinet (minst ett år tillbaka) men den dök upp i en sökning och mig till minnes så var den väldigt tillgänglig då och bör väl vara ännu bättre nu. Bra pris också, värt att ha hemma för att snabbt kunna korka upp! =)
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Hur får jag lättast fram information om hur många flaskor producenten har tillverkat av ett visst vin?
Jag googlade på tre viner, både på leverantörernas och producenternas hemsida, utan framgång.

Någon som vill hjälpa till här?
Det var dessa viner jag tittade på;
  • Castelforte Ripasso 2013 DOC Valpolicella, Producent Cantine Riondo
  • Pavillon Saint-Pierre Réserve 2012, Producent Maison Bouachon
  • Sivas-Sonoma Old Vine Zinfandel 2013, Producent Don Sebastiani & Sons
Är det inte intressant att veta i vilken volym ett vin har tillverkats?
 

chambertin

Medlem
Hur får jag lättast fram information om hur många flaskor producenten har tillverkat av ett visst vin?
Jag googlade på tre viner, både på leverantörernas och producenternas hemsida, utan framgång.

Någon som vill hjälpa till här?
Det var dessa viner jag tittade på;
  • Castelforte Ripasso 2013 DOC Valpolicella, Producent Cantine Riondo
  • Pavillon Saint-Pierre Réserve 2012, Producent Maison Bouachon
  • Sivas-Sonoma Old Vine Zinfandel 2013, Producent Don Sebastiani & Sons
Är det inte intressant att veta i vilken volym ett vin har tillverkats?
Maila producenten eller importören är nog det bästa du kan göra.
Förstår dock inte riktigt varför du måste veta detta.

Det var ett väldigt trevligt svar som jag uppskattar mycket! Det glädjer mig att du tar dig tid till att dela med dig av en sådan här historia, för mig och för andra. det blir verkligen ett genuint svar och det tackar jag för!

Jag tror att du har rätt i en sak, att jag egentligen krånglar till det för mycket för mig själv och att jag borde hålla mig till det enkla och vidga mina områden sakta.
Jag tror också att du krånglar till det lite för mycket och fokuserar på om inte fel så lite oviktiga och perifera saker som är mer kuriosa än viktiga fakta om ett vin. Prova så mkt du kan och fastnar du för ngn speciell vinstil eller producent så läs och leta fakta om vinstilen och vinerna. Då brukar det dyka upp andra liknande tips och precis som @Daniel A skrev så brukar det ena ge det andra. Sen tycker jag inte att du skall vidga dina vyer sakta däremot utan tvärtom föröka prova så mkt du kan och har tid/lust/råd med.

Det bästa jag tror du kan göra för att vidga dina vinvyer är nog inte att köpa egna viner och flaska för flaska försöka gå igenom område för område utan att föröka gå med i ngn grupp (eller starta en egen) med vinintresserade (Munskänkarna, AuZonen, div BYOB:s) så att du får möjlighet att prova så mkt som möjligt utan att alkoholisera dig själv och/eller knäcka din ekonomi. Många av importörerna bjuder också regelmässigt in till provningar (framför allt i Stockholm). Winefinders Bdx 2014-provning t.ex som @Vino fino skrev om är ju ett fantastikst tillfälle att prova +45 viner för en 500-lapp. Skulle själv gått på en sådan om jag bott i området.

Sen kan du ju driva på de andra finewines-medlemmarna i Stockholm så det blir lite fart på provningarna där.;)
 

Larseman

Medlem
Det bästa jag tror du kan göra för att vidga dina vinvyer är nog inte att köpa egna viner och flaska för flaska försöka gå igenom område för område utan att föröka gå med i ngn grupp (eller starta en egen) med vinintresserade (Munskänkarna, AuZonen, div BYOB:s) så att du får möjlighet att prova så mkt som möjligt utan att alkoholisera dig själv och/eller knäcka din ekonomi.
Munskänkarnas provningar är ofta öppna även för icke-medlemmar, kolla här om du hittar något spännande @Deppodi.
 

Pessoa

Medlem
Jag läste nyligen Eric Asimovs bok "How to love wine". Han är en vinskribent som skriver bra om vin i NY Times. Boken är ganska bra. Lite om hur han närmat sig vin genom åren och vad han tycker om vin idag. Ganska många bra punkter. Drick istället för prova, strunta i tasting notes, strunta i betyg, dyrare är inte alltid bättre osv. Bästa rådet är nog detta: För att få en överblick om din smak, köp en låda om 12 viner. Gärna 6 vita, 6 röda. Blandat från kända distrikt och kända typer. Pris ca $250 totalt rekommenderades. $15-$20 var en sweet spot för prisvärdighet. Ex: Bordeaux, röd+vit bourgogne, riesling, zinfandel, sauvignon blanc, Côtes du Rhône, två olika röda från italien, champagne, kanske en rioja crianza och en torr Vouvray. Sen dricker man vinerna med mat och noterar vad man gillar och inte gillar. När man är klar med de tolv tar man ett nytt varv med tolv nya. Dessa väljs med utgångspunkt lite från det man gillat/inte gillat. Grejen är alltså att hitta sin smak. Jag gillar idén.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Jag läste nyligen Eric Asimovs bok "How to love wine". Han är en vinskribent som skriver bra om vin i NY Times. Boken är ganska bra. Lite om hur han närmat sig vin genom åren och vad han tycker om vin idag. Ganska många bra punkter. Drick istället för prova, strunta i tasting notes, strunta i betyg, dyrare är inte alltid bättre osv. Bästa rådet är nog detta: För att få en överblick om din smak, köp en låda om 12 viner. Gärna 6 vita, 6 röda. Blandat från kända distrikt och kända typer. Pris ca $250 totalt rekommenderades. $15-$20 var en sweet spot för prisvärdighet. Ex: Bordeaux, röd+vit bourgogne, riesling, zinfandel, sauvignon blanc, Côtes du Rhône, två olika röda från italien, champagne, kanske en rioja crianza och en torr Vouvray. Sen dricker man vinerna med mat och noterar vad man gillar och inte gillar. När man är klar med de tolv tar man ett nytt varv med tolv nya. Dessa väljs med utgångspunkt lite från det man gillat/inte gillat. Grejen är alltså att hitta sin smak. Jag gillar idén.

Jag dricker det jag provat och gillar. Jag provar det jag inte druckit. Svårare än så är det inte för mig...

Det finns säkert mängder med tips i diverse böcker, men de där tipsen känns mer riktade till någon som ännu inte är särskilt initierad i vinvärlden. Jag undrar dock var han hittar blandade flaskor från Bdx, Bourgogne, Champage etc. för $20 och som faktiskt smakar bra. De tipsen tar jag gärna emot! ;)

För övrigt tycker jag det där med pris är helt subjektivt för individen och vad man har för smakpreferenser och ekonomiska möjligheter, och således alltid bör lämnas utanför tips på "hur man provar vin".
 

Pessoa

Medlem
Sant. Tipset var riktat till den som inte är särskilt intitierad i vinvärlden. Ett startkit. Priserna var ungefärliga. $250 var en föreslagen totalsumma. Blir säkert mer för t ex champagne och mindre för en CdR eller en crianza. Ville bara ge ett förslag på strategi till @Deppodi
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Alla tips är bra! Jag tror att jag ska släppa mitt kontrollbehov och nördigheten när det gäller vin. Blir så svårt med ett sådant subjektivt ämne!

Jag brukar i allmänhet tycka att det är kul att köpa nya saker. Jag tittar just nu på olika kaffemaskiner. Då finns det hård fakta att jämföra mot varandra. Det är ett ämne som är mycket lättare att lära sig ganska snabbt! Men å andra sidan så försvinner charmen när man vet allt inom ämnet.

Vin handlar ju trots allt om att man ska njuta. (I alla fall om ni frågar mig).
Jag kommer nog att fortsätta min resa som den har varit. Med ett ständigt vakande öga efter nya bekantskaper och "fynd". ;)
Men lite lättare blir det i alla fall hela tiden!
Jag tycker bara att det är roligt att prova nya områden och vinstilar. Det enda som blir tråkigt är när jag väljer att pröva ett nytt vin som man inte kan någonting om, och missmatcher det med maten. Då frågar min sambo mig varför jag inte köper "säkra kort". Då försöker jag att förklara att det fortfarande finns viner som är oprovade, som säkert kommer att vara både bättre och sämre än några av vinerna vi har druckit. Men att det är jakten på guldkornen som är en del av charmen.
 

grappa

Medlem
Efter några år utomlands har jag precis flyttat in i ett hus i Täby strax norr om Stockholm. Champagneförrådet är välfyllt men det är skralt med stilla viner. En beställning tokajer är på väg och svagsint som jag är har jag några beställningar skumpa på väg också, men nu behöver jag vita och röda stilla viner. Vad ska jag köpa?

Några begränsningar: Systembolaget (inklusive BS), gamla världen (helst) men ingen grenache får ingå, drickviner (i motsats till lagringsviner).

Vrai Cote Pinot Noir (90474)
Langlois-Chateau (81411) Vieilles Vignes , 2008 (om den finns att beställa)
 

grappa

Medlem
Jag sitter och funderar lite på producenter, kvantiteter och olika kvalitér. Jag behöver dela med mig av mina tankar så att jag kan se hurvida jag är helt ute och cyklar, eller om jag på sätt och vis kan begränsa all information om vin, lite mer.

Är det på något sätt intressant att hålla koll på vilka producenter som gör flest antal viner i olika länder? Exempelvis Australien, där Penfolds står för 9,2% av kvantiteten? På CT så gör jag en avancerad sökning på land, sedan sorterar jag på Producent och kvantitet (Fallande). Vad är det jag får fram då? Hur många flaskor som Australien har producerat, eller bara de som har registrerats på CT?

När jag väl har fått fram informationen att Penfolds är den största producenten (sett till antal flaskor producerade) så tar jag denna information med mig och går till systembolagets hemsida för att se utbudet. Där jag hittar femton olika alternativ när det gäller rött vin.

Nu börjar det roliga, vilket vin av dessa har snittat högst på CT, vilken årgång hade bäst förutsättningar av de olika alternativen och vilken druva är jag sugen på.

Det är en konst att försöka, med oavsett information försöka att gissa hur ett vin kommer att smaka. Men med erfarenhet blir det lättare att göra fler kvalitativa bedömningar.

Men till min fråga; På CT så får jag upp 7000 olika producenter i landet Australien. Hur vet jag vilka som är värda att hålla koll på? Någon som vet en bra hemsida, eller flera, för att lära sig känna de största producenterna? Eller det kanske inte ens spelar någon roll, det kanske inte är de största producenterna som gör de bästa vinerna? Någon här har ju nämnt att Penfolds som exempel, är på fall.
Saknar lite utgångspunkten för dig. Det finns olika svar beroende på vad du vill uppnå. Vill du bli specialist på en region, en druva, en producent, ...? Vill du bygga en solid vinkällare? Vill du hitta nya distrikt? Vill du nischa dig eller bredda dig?
Ditt intresse för producenters bredd skulle kunna vara den mest intressanta parametern om informationen matchar syftet rätt eller inte särskilt intressant.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Alla tips är bra! Jag tror att jag ska släppa mitt kontrollbehov och nördigheten när det gäller vin. Blir så svårt med ett sådant subjektivt ämne!

Det tar ett tag innan man hittar vilken stil som är det man föredrar, och likväl vad man tycker är intressant och gärna lär sig mer av. Jag tycker det är riktigt roligt att nörda ned mig i årgångar och hur de förändrar viner från särskilda platser, men när det kommer till att spendera pengar och dricka ex. rödvin så sitter jag hellre med en grym aussie-shiraz framför en BDX eller BGGNE då jag aldrig riktigt fallit för dem. Med det sagt så tror jag att det viktigaste för dig är att inte fokusera för mycket på ett område, utan istället blanda så mycket det går för att hitta din grej. Det vore ju jäkligt trist om du bygger en schysst vinkällare med 100+ BDX för att om tio år inse att du hellre dricker pinot eller malbec från nya världen... ;)
 
Toppen