Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Saknar lite utgångspunkten för dig. Det finns olika svar beroende på vad du vill uppnå. Vill du bli specialist på en region, en druva, en producent, ...? Vill du bygga en solid vinkällare? Vill du hitta nya distrikt? Vill du nischa dig eller bredda dig?
Ditt intresse för producenters bredd skulle kunna vara den mest intressanta parametern om informationen matchar syftet rätt eller inte särskilt intressant.

Jag är egentligen bara ute efter att dricka gott vin, inte att bli någon specialist. Men jag tänkte att det kunde vara till lite nytta att lära mig de största producenterna i olika länder. Men jag har tänkt till lite mer på det här, och det finns ju inga garantier för att de största producenterna är de som gör de bästa vinerna. På sikt så vill jag ha en vinkällare, men just nu handlar det nog bara om att fortsätta att pröva olika vinstilar. Det mesta jag har prövat har varit gott! Men ju mer detaljerad man är när man köpar, desto lättare blir det.

Det tar ett tag innan man hittar vilken stil som är det man föredrar, och likväl vad man tycker är intressant och gärna lär sig mer av. Jag tycker det är riktigt roligt att nörda ned mig i årgångar och hur de förändrar viner från särskilda platser, men när det kommer till att spendera pengar och dricka ex. rödvin så sitter jag hellre med en grym aussie-shiraz framför en BDX eller BGGNE då jag aldrig riktigt fallit för dem. Med det sagt så tror jag att det viktigaste för dig är att inte fokusera för mycket på ett område, utan istället blanda så mycket det går för att hitta din grej. Det vore ju jäkligt trist om du bygger en schysst vinkällare med 100+ BDX för att om tio år inse att du hellre dricker pinot eller malbec från nya världen... ;)

Ja precis, jag börjar förstå det! Jag ska nog fortsätta att pröva olika vinstilar och länder tills att jag känner att jag har så pass bra koll att jag vet vad jag tycker smakar bäst. Efter det borde det bli lättare att vidareutveckla och köpa baserat på lite mer tillförlitliga egna smakpreferenser, än att gå på en allmän uppfattning om viner som finns på CT.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Ja precis, jag börjar förstå det! Jag ska nog fortsätta att pröva olika vinstilar och länder tills att jag känner att jag har så pass bra koll att jag vet vad jag tycker smakar bäst. Efter det borde det bli lättare att vidareutveckla och köpa baserat på lite mer tillförlitliga egna smakpreferenser, än att gå på en allmän uppfattning om viner som finns på CT.

Exakt! Och CT är en bra referens att använda sig av när poängen är satt av flera användare och det finns några tasting notes, annars blir de lätt missvisande. Och högt poäng där är ju nödvändigtvis inte alltid det som definierar ett i dina ögon bra vin.
 

grappa

Medlem
Jag är egentligen bara ute efter att dricka gott vin, inte att bli någon specialist. Men jag tänkte att det kunde vara till lite nytta att lära mig de största producenterna i olika länder. Men jag har tänkt till lite mer på det här, och det finns ju inga garantier för att de största producenterna är de som gör de bästa vinerna. På sikt så vill jag ha en vinkällare, men just nu handlar det nog bara om att fortsätta att pröva olika vinstilar. Det mesta jag har prövat har varit gott! Men ju mer detaljerad man är när man köpar, desto lättare blir det.



Ja precis, jag börjar förstå det! Jag ska nog fortsätta att pröva olika vinstilar och länder tills att jag känner att jag har så pass bra koll att jag vet vad jag tycker smakar bäst. Efter det borde det bli lättare att vidareutveckla och köpa baserat på lite mer tillförlitliga egna smakpreferenser, än att gå på en allmän uppfattning om viner som finns på CT.
Om du bor inom räckhåll till Danmark kan jag rekommendera Philipssons provning
http://www.philipsonwine.com/defaul...stigesmagning&ns=1&drp=2&lbl=1&g=5&gst=0&ly=1
Mycket vin för pengarna.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Är det någon som har provat San Fereolo Coste di Riavolo, en Langhe Bianco på 70% Riesling och 30% Gewurtztraminer?
Japp. Underbar doft, kunde inte sluta le första gången jag provade den. Mycket gummi/riesling doft tillsammans med en hel del reduktiva aromer och massor av blommor. Lite svajigare i munnen. Tyckte den saknade lite tryck och intensitet tillsammans med en lite klen syra. Kändes helt enkelt aningen, aningens platt. Till dess försvar så hade jag med den på en Riesling-tema-provning där de omgivande vinerna bjöd på skyhöga syror. Tyvärr hade importören (och har fortfarande http://www.enjoywine.se/sortiment/san-fereolo-coste-di-riavolo/) fel information på sin hemsida, och jag trodde då att det var 100% Riesling.

Men fortfarande en stark rekommendation.
 
Last edited:

Larseman

Medlem
Japp. Underbar doft, kunde inte sluta le första gången jag provade den. Mycket gummi/riesling doft tillsammans med en hel del reduktiva aromer och massor av blommor. Lite svajigare i munnen. Tyckte den saknade lite tryck och intensitet tillsammans med en lite klen syra. Kändes helt enkelt aningen, aningens platt. Till dess försvar så hade jag med den på en Riesling-tema-provning där de omgivande vinerna bjöd på skyhöga syror. Tyvärr hade importören (och har fortfarande http://www.enjoywine.se/sortiment/san-fereolo-coste-di-riavolo/) fel information på sin hemsida, och jag trodde då att det var 100% Riesling.

Men fortfarande en stark rekommendation.
Kul, var det 2005 du provade? Har du någon som helst ide vad man kan ha för mat till en sådan bastard?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kul, var det 2005 du provade? Har du någon som helst ide vad man kan ha för mat till en sådan bastard?
Jag har enbart provat 10:an och tyckte då så här:

2010 San Fereolo Langhe Coste di Riavolo Bianco
Brett, brett, brett och brett! Malkulor, lavendel och äpplemust möter upp. Stram munkänsla med rejäla magsyror och bitter eftersmak. Kul vin med mycket naturvinskaraktär, men av en typ jag har svårt för att uppskatta, men där finns helt klart kvaliteter. Mycket känsla av fransk cider. 84p

Möjligen var jag lite väl påverkad av att såga vin med naturvinskaraktär just då, så jag är nog inte rätt person att lyssna till. Idag hade jag möjligen gillat det mer. ;)

Matmässigt så tror jag modern svensk mat med mycket syra borde funka bra. Typ syrade grönsaker med mera...
 

Vino fino

Medlem
Du gillade San Fereolo Dogliani i alla fall, @Mattias S, verkar det som av CT att döma. Själv var jag inte så imponerad av Coste di Riavolo 2010. Helt okej men inte så mycket mer.
Är du möjligtvis brasse eller har brasilianska rötter eller är det bara jag som har tolkat namnet fel? (Själv har jag anknytning)
 

sam

Medlem
Är ny här på forumet och det var inte länge sedan jag upptäckte min lilla passion för vin. Har ägnat dem senaste månaderna till att lista ut vad jag gillar för vin. Många tomflaskor senare så har jag kommit fram till att favoriterna är Bordeaux & Barolo vilket är trevligt för mig men mindre trevligt för plånboken :p Jag tänkte kolla om det finns några vänliga själar som kan dela med sig utav lite tips på vinner från Bordeaux (Medoc /S:t Emilion) och Barolo samt eventuellt tips på någon bra Barbaresco :)
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Är ny här på forumet och det var inte länge sedan jag upptäckte min lilla passion för vin. Har ägnat dem senaste månaderna till att lista ut vad jag gillar för vin. Många tomflaskor senare så har jag kommit fram till att favoriterna är Bordeaux & Barolo vilket är trevligt för mig men mindre trevligt för plånboken :p Jag tänkte kolla om det finns några vänliga själar som kan dela med sig utav lite tips på vinner från Bordeaux (Medoc /S:t Emilion) och Barolo samt eventuellt tips på någon bra Barbaresco :)
I denna tråden pratar vi en del bra Barolo och var man hittar den, kan vara en början.

http://www.finewines.se/threads/piemonte-2010.3245/page-8#post-88023
 

chambertin

Medlem
Är ny här på forumet och det var inte länge sedan jag upptäckte min lilla passion för vin. Har ägnat dem senaste månaderna till att lista ut vad jag gillar för vin. Många tomflaskor senare så har jag kommit fram till att favoriterna är Bordeaux & Barolo vilket är trevligt för mig men mindre trevligt för plånboken :p Jag tänkte kolla om det finns några vänliga själar som kan dela med sig utav lite tips på vinner från Bordeaux (Medoc /S:t Emilion) och Barolo samt eventuellt tips på någon bra Barbaresco :)
Välkommen hit och kul att du hittat det du gillar i två kvalitetsområden.
Att Bdx i allmänhet är dyrt är bara en myt som sprids utan ngn verifiering. Som bevis brukar hänvisas till 1:er Crû och några till. Alla bra viner runt 250-500:- verkar plötsligt ha försvunnit från jordens yta.
Det finns om inte oändligt så i alla fall väldigt gott om bra viner i prisläget 250-500:- liksom i Piemonte.
För Bdx i plånboksvänligt läge så måste du leta upp Andreas Larssons provningar och recensioner. Där finns massor med viner som inte kostar skjortan. Han provar dessutom massor med viner blint vad jag vet.

Är du lagd åt top-notch vinerna så är så klart Bdx långt ifrån prisvärt men det är ju inte ngt unikt för Bdx.
 

jrick

Medlem
Välkommen hit och kul att du hittat det du gillar i två kvalitetsområden.
Att Bdx i allmänhet är dyrt är bara en myt som sprids utan ngn verifiering. Som bevis brukar hänvisas till 1:er Crû och några till. Alla bra viner runt 250-500:- verkar plötsligt ha försvunnit från jordens yta.
Det finns om inte oändligt så i alla fall väldigt gott om bra viner i prisläget 250-500:- liksom i Piemonte.
För Bdx i plånboksvänligt läge så måste du leta upp Andreas Larssons provningar och recensioner. Där finns massor med viner som inte kostar skjortan. Han provar dessutom massor med viner blint vad jag vet.

Är du lagd åt top-notch vinerna så är så klart Bdx långt ifrån prisvärt men det är ju inte ngt unikt för Bdx.
Han kan ju iofs tycka att 250-500 kr är rätt dyrt det med, han är ju ny i det här intresset...
 
Toppen