Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagne - De senaste inköpen, diskussioner och tips

Gurkan19

Medlem
Läste på Reddit att Ulysse Collin Les Maillons Extra Brut Rosé de Saignée beskrevs som en "röd burgogne med bubblor". Då Ulysse Collin är ytterst svårt att få tag i Sverige, har ni rekommendationer på andra champagner som är likt den ovan - alltså som en "bubblig röd burgogne"? :) Sökt på "Rosé de Saignée" på Bolagets hemsida och det finns ju visst urval. Har ni några rekommendationer? :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Generellt är det väldigt svårt att skilja stilmässigt på champagne som är rosé de saignée (= druvorna pressade lite längre för färg) och assemblageroséer (= tillsatt rödvin). Rosé de saignée är lite mer krävande att göra, för längre pressning gör att dåliga toner från druvor med tveksam mognad eller andra defekter slår igenom mer. Således har rosé de saignée bättre rykte. Å andra sidan borde sådana champagner vara lättare att misslyckas med, fast jag måste erkänna att de sämsta roséchampagnerna jag provat har varit assemblage, från dåliga storhus och kooperativ. Bland de svindyra prestigeroséerna finns båda varianterna, t.ex. är Cristal Rosé en saignée medan Dom Pérignon Rosé är en assemblage-rosé. Även den kultförklarade Selosse Rosé är en assemblage och består mest av Chardonnay, plus rödvin från Egly-Ouriet.

Det är definitivt inte så att rosé de saignée i allmänhet är särskilt lika en röd bourgogne. T.ex. Cristal Rosé är rätt lik den vanliga Cristal.

Nu var det några år sedan jag sist jag provade Ulysse Collin Les Maillons i rosé-version, men jag minns den inte som verkligt bourgognelik, mer som en kraftig och fruktig champagne med inslag av rödbäriga toner. Men förstås riktigt bra som allt från Ulysse Collin (och tydligt fatat utan att vara oxiderat á la Selosse).

Jag kommer tyvärr inte på rak arm på någon producent som är som lik Ulysse Collin och går lätt att få tag på. Om någon producerar champagne i den stilen blir de förmodligen snabbt kultförklarade och endera dammsugs marknaden på flaskor, eller så chockhöjer de priserna, eller (mer troligt) bådadera.

Vill man ha rött vin med bubblor finns ju alltid Lambrusco, fast man kan undra varför. o_O
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Läste på Reddit att Ulysse Collin Les Maillons Extra Brut Rosé de Saignée beskrevs som en "röd burgogne med bubblor". Då Ulysse Collin är ytterst svårt att få tag i Sverige, har ni rekommendationer på andra champagner som är likt den ovan - alltså som en "bubblig röd burgogne"? :) Sökt på "Rosé de Saignée" på Bolagets hemsida och det finns ju visst urval. Har ni några rekommendationer? :)
Jag tycker det är fel beskrivning utav Collins Rosé så himla tung och sträv är den inte, den är mer ek-oxidativ men ändå rätt bärig o stram inte särskilt rödvinslik.
Vill du ha en tung Rosé tycker jag Emanuel Brochets Rosé och Vouette & Sorbée är mycket tuffare men viss tanninstruktur
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Någon som vet vart man kan få tag på en Cristal 2012 till hyfsat pris?
Wine-Searcher är din vän. Dock är Wine-Searcher vänligare mot de som har ett Pro-konto, genom att ge fler träffar från icke-sponsrande handlare, och vad som är ett hyfsat pris avgör du själv.
 
Läste på Reddit att Ulysse Collin Les Maillons Extra Brut Rosé de Saignée beskrevs som en "röd burgogne med bubblor". Då Ulysse Collin är ytterst svårt att få tag i Sverige, har ni rekommendationer på andra champagner som är likt den ovan - alltså som en "bubblig röd burgogne"? :) Sökt på "Rosé de Saignée" på Bolagets hemsida och det finns ju visst urval. Har ni några rekommendationer? :)
Jag håller inte heller med om att Les Maillons är så speciellt rödvinslikt (gillar den för mycket för det;)). Kan inte på rak arm komma på någon annan rose som påminner nämnvärt om den tyvärr.

Jag personligen gillar inte för tunga rosechampagner men om du är ute efter det hade jag tittat på någon av följande som jag alla tycker drar åt "rött vin med bubblor".

Douge rose Val Baury
Alain Bernard Rosé de Saignée
Vouette et Sorbée Champagne Saignée de Sorbée
Rousseaux-Batteux les Champs Brulés Rosé de Saignée
David Leclapart L'Alchimiste
André Jacquart Rosé de Saignée
Rémi Leroy Rosé de Saignée Les Crots
Laherte Frères Rosé de Saignée Les Beaudiers
 

Thirsty

Smygnykterist
Jag håller inte heller med om att Les Maillons är så speciellt rödvinslikt (gillar den för mycket för det;)). Kan inte på rak arm komma på någon annan rose som påminner nämnvärt om den tyvärr.

Jag personligen gillar inte för tunga rosechampagner men om du är ute efter det hade jag tittat på någon av följande som jag alla tycker drar åt "rött vin med bubblor".

Douge rose Val Baury
Alain Bernard Rosé de Saignée
Vouette et Sorbée Champagne Saignée de Sorbée
Rousseaux-Batteux les Champs Brulés Rosé de Saignée
David Leclapart L'Alchimiste
André Jacquart Rosé de Saignée
Rémi Leroy Rosé de Saignée Les Crots
Laherte Frères Rosé de Saignée Les Beaudiers
Instämmer i listan med tillägg för Marie Courtain Indulgence. Ett vin Putin torde kunna använda vid lönnmordsförgiftningar… :p:baksmälla:

 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Har samlat på champagne i ett par år nu, men precis börjat bege mig in i prestige-segmentet. Ska man bara samla på sig lite av allt, eller är det något särskilt man bör köpa? :)

Köp det som du tycker är gott! 💡:D;)

Om du har möjlighet så prova olika prestige och välj sen av dem du tycker är godast. För mig exempelvis är favoriten krug följt av Pol Roger så därför handlas de mest.

Instämmer med övriga men här kommer ändå lite mer konkreta tips:

Om du kan ta dig till någon storstad så skulle jag kolla systembolagets provningar för att få prova. Det finns medlemmar som skrivit om dessa provningar som du kan söka upp. Annat tips för att få prova är att kolla olika vinföreningar, mässor och ibland anordnas provningar här på forumet av medlemmar. Vill du få något gjort kan du även annonsera själv här på forumet att du vill hålla en prestigeprovning av champagne. Just champagneprovningar brukar det finnas ett stort intresse för här på FW.

Även utan att ha provat tycker jag du ska köpa en Krug GC och en Dompa. Krug är en unik egen stil som få matchar och måste provas. Brukar dock ta 3-5 år för att komma igång ibland. Har inte testat senaste (171e) bas 15 men tyckte bas 14 var stum vid släpp. Dompa är motsvarigheten till Rolex, alla vet vad det är och lite tråkigt just därför att äga men kvaliten är det inget fel på. Dessutom är Dompa gjord i en reduktiv (krutig) stil som gör den både charmig och lättillgänglig som ung. För mig är Dompa den bästa prestigen om man ska dricka direkt från hyllan utan att bli besviken.

Noterar även att Bollinger GA Rosé 2014 finns för samma pris som vanliga GA 2014 på SB vilket är extremt ovanligt idag. Jag tycker GA Rosé är en av de bästa roséskumporna som finns och Bollinger kan också drickas ung med behållning jämfört med andra prestiger. Med reservation för att vissa 08or inte ser det som en prestige...:ängel:

Comtes brukar även vara en publikfriare och där finns 2012 att köpa nu. Inget vin jag går i god för dock...

Risken med att köpa prestigechampagne och korka upp direkt hemma är annars att man blir grovt besviken. Exempelvis Cristal är ju lika tråkig ung som den är fantastisk efter 10 års lagring. Jag korkade upp en Cristal 2002 förra året som mest smakade citrus.... samma gäller till stor del Winston.
 
Last edited:

Gurkan19

Medlem
Om du kan ta dig till någon storstad så skulle jag kolla systembolagets provningar för att få prova. Det finns medlemmar som skrivit om dessa provningar som du kan söka upp. Annat tips för att få prova är att kolla olika vinföreningar, mässor och ibland anordnas provningar här på forumet av medlemmar. Vill du få något gjort kan du även annonsera själv här på forumet att du vill hålla en prestigeprovning av champagne. Just champagneprovningar brukar det finnas ett stort intresse för här på FW.

Även utan att ha provat tycker jag du ska köpa en Krug GC och en Dompa. Krug är en unik egen stil som få matchar och måste provas. Brukar dock ta 3-5 år för att komma igång ibland. Har inte testat senaste (171e) bas 15 men tyckte bas 14 var stum vid släpp. Dompa är motsvarigheten till Rolex, alla vet vad det är och lite tråkigt just därför att äga men kvaliten är det inget fel på. Dessutom är Dompa gjord i en reduktiv (krutig) stil som gör den både charmig och lättillgänglig som ung. För mig är Dompa den bästa prestigen om man ska dricka direkt från hyllan utan att bli besviken.

Noterar även att Bollinger GA Rosé 2014 finns för samma pris som vanliga GA 2014 på SB vilket är extremt ovanligt idag. Jag tycker GA Rosé är en av de bästa roséskumporna som finns och Bollinger kan också drickas ung med behållning jämfört med andra prestiger. Med reservation för att vissa 08or inte ser det som en prestige...:ängel:

Comtes brukar även vara en publikfriare och där finns 2012 att köpa nu. Inget vin jag går i god för dock...

Risken med att köpa prestigechampagne och korka upp direkt hemma är annars att man blir grovt besviken. Exempelvis Cristal är ju lika tråkig ung som den är fantastisk efter 10 års lagring. Jag korkade upp en Cristal 2002 förra året som mest smakade citrus.... samma gäller till stor del Winston.
Tack för ett utförligt inlägg!

Köpte faktiskt en flaska Cristal (2015). Antar att den bör ligga minst 10 år innan den är värd att öppna?

Får jag fråga varför Comtes inte faller dig i smaken? :)

Det jag har provat som jag uppskattat är lite mer lagrade champagner som är ”gräddiga” och ”moussiga”. T.ex. Guy Michel 2006 tycker jag väldigt mycket om. Säger det mer om vad jag kan tänkas gilla? :)
 

Sonderlese

Medlem
Palmer vintage Brut 2016, någon som testat? Den årgången gick endast till Sverige enligt reklam från importören.
Nej, men årgång 2016 och ”endast till Sverige” är en röd flagga för mig. Kanske hade varit bättre om Palmer stjälpte av det på Moldavien?! Jag väntar med spänning om vad du tycker.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Tack för ett utförligt inlägg!

Köpte faktiskt en flaska Cristal (2015). Antar att den bör ligga minst 10 år innan den är värd att öppna?

Får jag fråga varför Comtes inte faller dig i smaken? :)

Det jag har provat som jag uppskattat är lite mer lagrade champagner som är ”gräddiga” och ”moussiga”. T.ex. Guy Michel 2006 tycker jag väldigt mycket om. Säger det mer om vad jag kan tänkas gilla? :)
Har du bara en flaska skulle jag tyvärr svara ja. Har inte druckit Cristal 15 och inte mycket annat heller från 2015 men fått känslan att det är en tillgänglig årgång generellt. Vissa årgångar av Cristal som 04, 06 och 08 har jag kunnat uppskatta redan efter 3-5 år men utväxlingen att vänta den dubbla tiden är värd att vänta på.

Comtes kan vara för reduktiva (svavel/krut) som unga för mig. Dessutom tycker jag oftast att komplexiteten och smaken inte når ända fram. Med ordentlig mognad (läs 90-tal) när Comtes även får oxidativa drag som jämnar ut svavlet så blir den mer än drickbar.;) Av de senaste årgångarna (ej druckit 11 och 12) håller jag 07-högst.

Bybeskrivningen av Cramant brukar nämna krämigt och gräddigt. Mest kända där är Bonnaire, Lilbert och Diebolt. Mumm hade tidigare ett vin som hette Mumm de Cramant som jag tror är samma vin som RSRV Blanc de Blancs 2012. "Gräddigt" förknippar jag annars med mogna viner och jag inbillar mig att det oftare är för BdB och malolaktiskt jästa viner. Sedan använder jag ibland gräddigt för att beskriva texturen/munkänslan i vinet snarare än smak/doft så lite knepigt att ge bra råd.:ängel: Med den beskrivningen kan man även lägga till viner med lägre tryck som Louis Roederer BdB.

"Moussiga" vet jag inte vad som åsyftas med. Bedömning av bubblor bemödar jag mig inte med men bra balanserad årgångar där syran och kolsyran inte dominerar kanske kan stämma in på beskrivningen. I så fall 1988, 1995 och 2004.
 
Last edited:

Gurkan19

Medlem
Har du bara en flaska skulle jag tyvärr svara ja. Har inte druckit Cristal 15 och inte mycket annat heller från 2015 men fått känslan att det är en tillgänglig årgång generellt. Vissa årgångar av Cristal som 04, 06 och 08 har jag kunnat uppskatta redan efter 3-5 år men utväxlingen att vänta den dubbla tiden är värd att vänta på.

Comtes kan vara för reduktiva (svavel/krut) som unga för mig. Dessutom tycker jag oftast att komplexiteten och smaken inte når ända fram. Med ordentlig mognad (läs 90-tal) när Comtes även får oxidativa drag som jämnar ut svavlet så blir den mer än drickbar.;) Av de senaste årgångarna (ej druckit 11 och 12) håller jag 07-högst.

Bybeskrivningen av Cramant brukar nämna krämigt och gräddigt. Mest kända där är Bonnaire, Lilbert och Diebolt. Mumm hade tidigare ett vin som hette Mumm de Cramant som jag tror är samma vin som RSRV Blanc de Blancs 2012. "Gräddigt" förknippar jag annars med mogna viner och jag inbillar mig att det oftare är för BdB och malolaktiskt jästa viner. Sedan använder jag ibland gräddigt för att beskriva texturen/munkänslan i vinet snarare än smak/doft så lite knepigt att ge bra råd.:ängel: Med den beskrivningen kan man även lägga till viner med lägre tryck som Louis Roederer BdB.

"Moussiga" vet jag inte vad som åsyftas med. Bedömning av bubblor bemödar jag mig inte med men bra balanserad årgångar där syran och kolsyran inte dominerar kanske kan stämma in på beskrivningen. I så fall 1988, 1995 och 2004.
Tack!

Angående BdB samt malolaktisk jäsning: Guy Michel 2006 som jag nämnde har ej genomgått malolaktisk jäsning och består av mestadels mörka druvor (57% pinot meunier, 24% pinot noir och 19% chardonnay). Gillar inte när champagner bara smakar ren citrus.

Förresten, jag har flera flaskor Bollinger samt Charles Heidsieck NV som legat i mitt vinställ fram till att jag införskaffar ett vinlagrinsskåp förra veckan. De har legat i två år med stabil temperatur kring 22-23 grader. De ”lever” väl fortfarande? Kan de ligga i något år till nu när de flyttas över till lagringsskåpet, eller har den högre temperaturen redan lett till att de åldrats för snabbt?
 

Martinski

Medlem
Tack!

Angående BdB samt malolaktisk jäsning: Guy Michel 2006 som jag nämnde har ej genomgått malolaktisk jäsning och består av mestadels mörka druvor (57% pinot meunier, 24% pinot noir och 19% chardonnay). Gillar inte när champagner bara smakar ren citrus.

Förresten, jag har flera flaskor Bollinger samt Charles Heidsieck NV som legat i mitt vinställ fram till att jag införskaffar ett vinlagrinsskåp förra veckan. De har legat i två år med stabil temperatur kring 22-23 grader. De ”lever” väl fortfarande? Kan de ligga i något år till nu när de flyttas över till lagringsskåpet, eller har den högre temperaturen redan lett till att de åldrats för snabbt?

Jag har champagner som legat i garderob i runt 4 år som håller sig väldigt väl. Öppnade nyss en Gosset 2012 som jag köpte 3 år sedan som hela tiden legat i rumstemp, var perfekt.
 
Toppen