Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
PXL_20251010_030813277.PORTRAIT.jpg


1985 Fonseca Porto Vintage, 91p

Ploppade flaskan i mars. Har snurrat ur den fram tills nu, nu är den slut och goodbye. Levererar inte bättre än en bra 10 årig tawny. Väl sötsliskig för min smak. Kommer inte mogna innan jag lämnar denna Jämmerdalen.
 

pinoten

Medlem
Long time no see...har haft för mycket under hösten så jag har inte orkat vara kreativ här. Knivsmärtor i axlarna pga problem med musklerna kring skuldrorna men nu ganska ok.

Idag började jag med DeLoach Russian River Valley Chardonnay 2022. Trevlig Chard med mogen frukt och ganska hög alkohol. Är väl mer för Bourgogne men det här funkar också. Min fru vill att jag köper mer 😂

Efter det har jag övergått till ett vin jag köpte på min Bourgogne-resa i våras, Vincent Bouzereau Coteaux Bourguignons Rouge 2023. Lite ungt men menat att drickas ganska ungt också. Inte särskilt komplext men gott ändå, mycket frukt och lite ceder. Mest körsbär och hallon.

1760119649883.jpeg


Frestar med lite bilder på några av sommarens och höstens viner, säg till om ni vill ha kommentar om någon speciell.

1760119712470.jpeg

1760119732042.jpeg
 

pinoten

Medlem
Gärna kommentar på Tyler. Fick tips om dem på resa i cali. Stil? Lagom årgång att dricka nu?
Den funkar bra att dricka nu men kan nog sparas några år till om man vill vänta. Stilen påminde mig om södra halvan av Bourgogne, typ en bra vit Mercurey. Mer Puligny än Meursault fast lite varmare frukt :) . Bra syra och en tydlig mineralitet.

Jag tycker generellt att Tyler ger bra bang for the buck, drack Pinoten dagen innan och den är också ett bra köp för sitt pris. Ploppade denna för att känna av lite inför släppet av 2023 om två veckor.
 

pinoten

Medlem
@pinoten, är nyfiken på ditt intryck av Duckhorn.
Jag fick prova denna på ett vin-event där Ward Wines var med samma år som jag hade köpt denna, strax före pandemin. Då var det mycket frukt och vanilj. Nu var det fortfarande bra frukt, både mörk och röd frukt, men lite mer nedtonad. Vaniljen hade också lagt sig lite medan choklad, kaffe och tobak var lite tydligare. Mycket bra balans och bra längd samt helt ok friskhet. Osäker på om jag slår till nästa vecka med tanke på priset, 2015 låg på ca 650:-

Jag kan lägga till att jag drack deras Napa Valley Merlot 2014 för 5 år sedan, tyckte den var lite tråkig då, skulle hellre köra denna igen (inte tråkig men kanske inte lika prisvärd som TPM) :)
 
Last edited:

Foley

Medlem
Testade några olika årgångar av Don Melchor på Grappe häromveckan. Har inte druckit vinet tidigare så var kul att få prova med lite olika ålder. Vi fick prova årgångar 2023, 2021 (winespectator wine of the year 2024), 2013 och 2005. Alla viner baseras på cabernet sauvignon (93-97%) men har även en skvätt cab franc och/eller merlot.

2023 och 2021 var ganska lika. Mörk i färgen. Kraftfullt och tungt. Mycket blå frukt, en del ek och lite lakrits. 2021 var lite lenare efter två år på korken, men de var svårt att skilja vinerna åt. Vinmakaren var mkt nöjd med 2023. Två varma årgångar

2013 var en svalare årgång. Jag tycker demna årgång var ganska alkoholstinn. I övrigt ganska lik ett klassiskt bordeauxvin. Något bittert avslut.

2005 var min klara favorit. Perfekta väderförhållanden, enligt vinmakaren. Mkt lenare och elegantare än de andra vinerna. Kul referenspunkt till hur dessa viner kan utvecklas.

Väldigt bra och kraftfulla viner. Behövs mat, lamm var vinmakarens favorit. Svårt att bedöma hur bra vinerna står sig mot ett klassiskt bordeauxslott när man inte provar dem mot varandra. Min känsla är att jag nog föredrar klassisk bordeaux ändå givet prispunkten, men helt klart väldigt bra viner.
 

Attachments

  • IMG_7127.jpeg
    IMG_7127.jpeg
    37,2 KB · Visningar: 26
  • IMG_7126.jpeg
    IMG_7126.jpeg
    35,9 KB · Visningar: 28
  • IMG_7125.jpeg
    IMG_7125.jpeg
    35,1 KB · Visningar: 22
  • IMG_7124.jpeg
    IMG_7124.jpeg
    33,2 KB · Visningar: 21

LeChat

Medlem
IMG_7502.jpeg

2016 Domaine Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam

Läcker Chateauneuf! Komplex och med bra syra. Klassisk med hallon-lakrits och jordig karaktär. Tycker att denna är ett bra exempel på när grenache visar sin rika karaktär utan att gå över gränsen till att bli saftlik med vulgär alkohol. Smaskens!

Skivat upp lammsteken och gjort vitlökssmör. Idag blir det grill!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2023 Domaine de la Quilla Muscadet de Sèvre-et-Maine sur liem 93p
Så blekt som ett vin kan bli.
Doften avslöjar omedelbart en ung och livlig Melon de B med friska toner av citrus (kabosu och sudachi) följt av en elegant ton av King William-päron.

PXL_20251011_180840673.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg


I munnen visar årgången upp en klassisk och vacker Muscadet, precis den typ som fick mig på fall för drygt trettiofem år sedan. Syran är frisk och lyfter fram den kristallklara mineralitet som gör vinet så oemotståndligt (för mig). Frukten visar fin mognad och harmonierar perfekt med den svala, salta strukturen.

Domaine de la Quilla grundades 1948 av Gustave Vinet i La Haye Fouassière och drivs fortfarande av familjen. Idag heter naturkrafterna Gérard och Laurence Vinet. Enligt litteraturen producerar de en enda, förfinad tolkning av Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, från gnejs- och amfibolitjordar. Efter ca 8 månaders vila på sin jästfällning i glasfodrade fat uttrycker vinet regionens marina friskhet med precision, subtil textur och den lugna självsäkerheten hos en domaine som valt att bemästra ett vin snarare än många.

40 producenter från Muscadet hitintills i år:​

  • Bonnet-Huteau
  • Château de l'Auberdiere
  • Château de la Cassemichère
  • Château de la Ragotière
  • Christian et Pascal Luneau
  • Domain de l'Angeliere
  • Domaine de Bellevue (Jérôme Bretaudeau)
  • Domaine de la Bigotiere
  • Domaine de la Briaudière
  • Domaine de la Foliette
  • Domaine de la Furonnière
  • Domaine de la Louvetrie (Landron & Fils)
  • Domaine de la Quilla
  • Domaine de la Vinçonnière
  • Domaine de L'Epinay
  • Domaine du Haut Bourg
  • Domaine du Moulin Camus (H & B Vignerons)
  • Domaine Martin
  • Domaine Michel David
  • Domaine Saint Martin (Laurence Vinet)
  • Domaines Vinet
  • Famille Bougrier
  • Famille Lieubeau
  • Guy Saget
  • Jérémie Huchet
  • Jérémie Huchet & Jérémie Mourat
  • La Tour Gallus
  • Les Bètes Curieuses
  • Les Celliers du Bellay
  • Louis Metaireau
  • Luc & Jerome Choblet
  • Marc Brédif
  • Marquis de Goulaine
  • Michel Delhommeau
  • Plessis-Duval
  • Stéphane et Vincent Perraud
  • Vignoble Poiron-Dabin
  • Vignobles Drouard
  • Vignobles Sourice
  • Vini Libre

Har ytterligare en producent inköpt. LEtar FEBRILT efter fler Muscadetter i Japan...
 
Nyhetsprovning i huset igen. Kanske lite tråkig variant ikväll eftersom det är kassaskåpssäkert att vi kommer gilla vinerna

Juliusspital Silvaner Erste Lage 2024
Som väntat hand i handske till sashimi på lax med lite ingefära och soja. Gröna reflexer, ovanligt hög syra (för Silvaner) och perfekt balans. Detta är som att slå in öppna dörrar för min smak.

Chateau des Jacques Moulin-à-Vent 2023
Ett vin som ägs och görs av Jadot, men det är väldigt nedtonat på flaskan nuförtiden (står i storlek 6 font på baksidan). Value for money som vanligt. Krossade bladlöss och nyss avslutad gräsbrand i doften. Mjuk hallonfruktig smak som avslutas i en vaniljdoftande glidkräm för kvällsbruk. Hand i handske till kyckling-steak (ny styckningsdetalj?) och hemjuckad bearnaise.

Väl gjorda viner till bra priser. Men kanske inte något man tar med på BYOB-provning. Habila 87-88 poäng.

IMG_5578.jpeg
 

Wintermute

Medlem
Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Rioja Macan 2016.
Ett kontinuum av mörka bär följt av fat och snygg vanilj. Snygga tanniner. Ett av årets bästa röda. Kommer förmodligen att bli ännu bättre med tiden. 92 p.

Dricks till picanha, klyftpotatis, smält Mont D'Or och delar av musiken från Live Aid, som tydligen finns på Spotify. Passade bra.
20251011_205436.jpg
 

katho27

Medlem
Fyra nyanser av brunt.
Inuti flaskan en underbart gyllene brun.

4nyanserbrunt.jpg


Moscatel de Setubal Alambre 20 years

Öppnades i helgen, ambition finns att följa den ett längre tag à la @StefanAkiko , åtminstone över jul men får se hur det går.
Buteljerad 2019 så inköpt för några år sedan och frukt från förra millenniet.
Härlig direkt, gick och smygsniffade på korken i flera timmar efter att ha korkat upp och bytt till stopper.
Knäck och kola, aprikosmarmelad, apelsinskal, tamarind. Lager i mängder. Fab munkänsla och längd.
Hög fin syra ger balans, och faktiskt direkt PnP tycker jag, jämfört med andra Moscatel som ofta behövt lite tid öppna.
Kan bara fantisera hur den kommer/skulle smaka framåt jul..
Drar till och sätter poäng idag, 94+
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Rioja Macan 2016.
Ett kontinuum av mörka bär följt av fat och snygg vanilj. Snygga tanniner. Ett av årets bästa röda. Kommer förmodligen att bli ännu bättre med tiden. 92 p.

Dricks till picanha, klyftpotatis, smält Mont D'Or och delar av musiken från Live Aid, som tydligen finns på Spotify. Passade bra.
Visa bifogad bild 35093
Har en i källaren som jag försökt gömma bort till 2033-ish. 2020-buteljen låter jag nog vila längre än så.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2007 Torres Sangre de Toro, 90p
En vrkligt fin Catalunya Grenache Blend av Torres.

PXL_20251014_121725763.PORTRAIT.jpg


Maskinöversättning av min smaknot på CT utan AI-förfining. (Gör ganska ont att läsa.)
Dessa viner lagras säkerligen väl.
Detta är en fantastisk kyss av ett vin som kommer att fortsätta att förbättras i många år till.
Härligt mörkrött vin med en känsla av lagrad Bdx.
Doften har en frisk mörkfruktig ton med tidiga inslag av läder och vått hö. Härligt!
I munnen är detta ren njutning. Mycket händer! Ungdomliga tanniner, syror mot klassisk Chianti och en vacker struktur. Detta vin har verkligen en känsla av plats och är extremt underskattat.
Livscykelmässigt är detta ungefär halvvägs.
 
Toppen