Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

john b

Medlem
Julian Haart Piesporter Riesling 2017

20180914_175700.jpg


Denna rieslingen var bra tycker jag. Inge jäkla fjollerier med tropisk frukt eller annat mesigt. Lukta mineral och citron och lite Rieslinggummi. Smakar kalk och citronskalbeskt som får det att vattnas i munnen. Torr, stram och go till sushi.

Suckling gav den 94 poäng, jag nöjer mig med 90. Blir nog bättre om ett par år. Är det då man skriver 90++?
 

LeChat

Medlem
1AA7D2B9-B29B-4032-A378-3B968E5A7082.jpeg

2011 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Ornellaia

Första gången som jag öppnar en Ornellaia här hemma. Tycker att den avslöjar en tydlig italiensk adress, men att det är en bordeaux blend, är inte alls lika självklart. Fruktigt uttryck och känns något överextraherad.
I nuläget finns det mer av kraft än elegans. Klart ung, och även om den är njutbar redan så ska man definitivt vänta några år till. Fattonerna är integrerade och trevliga men frukten är lite väl framträdande och det behövs mer komplex mognad för en stor upplevelse. Men potentialen finns.
 

Zingo

Medlem
Visa bifogad bild 14243
2011 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Ornellaia

Första gången som jag öppnar en Ornellaia här hemma. Tycker att den avslöjar en tydlig italiensk adress, men att det är en bordeaux blend, är inte alls lika självklart. Fruktigt uttryck och känns något överextraherad.
I nuläget finns det mer av kraft än elegans. Klart ung, och även om den är njutbar redan så ska man definitivt vänta några år till. Fattonerna är integrerade och trevliga men frukten är lite väl framträdande och det behövs mer komplex mognad för en stor upplevelse. Men potentialen finns.

*OT
Tack för alla bra noteringar. Som nybliven "glasfjant"; vilket glas använder du, verkar vara samma till alla viner? :) (Riedel Caberenet/Merlot?)
 

LeChat

Medlem
*OT
Tack för alla bra noteringar. Som nybliven "glasfjant"; vilket glas använder du, verkar vara samma till alla viner? :) (Riedel Caberenet/Merlot?)
Hej!
Jag använder i Ridels Vinumserie, Bordeaux, Bourgogne, Riesling och ibland cuvee prestige champagneglas, men oftast blir det Lehmann Grand Champagne. Bordeauxkuporna används till de flesta röda druvorna och druvblandningar. Bourgognekuporna använder jag till parfymerade sniffarviner som PN och Nebbiolo. Tidigare drack jag även CndP ur Bourgogneglasen men nuförtiden tycker jag att Bordeauxkupan gör sig bättre. Jag är inte själv någon glasnörd men tycker att bra glas är helt nödvändigt om man vill få ut det mesta ur ett vin. Önskar att många vänner skaffade sig bättre glas. :)
 

Pontus

Medlem
Visa bifogad bild 14243
2011 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Ornellaia

Första gången som jag öppnar en Ornellaia här hemma. Tycker att den avslöjar en tydlig italiensk adress, men att det är en bordeaux blend, är inte alls lika självklart. Fruktigt uttryck och känns något överextraherad.
I nuläget finns det mer av kraft än elegans. Klart ung, och även om den är njutbar redan så ska man definitivt vänta några år till. Fattonerna är integrerade och trevliga men frukten är lite väl framträdande och det behövs mer komplex mognad för en stor upplevelse. Men potentialen finns.
Stämmer väldigt bra med min smak. Som ett riktmärke tror jag man ska ge den 10-15+ år i källaren beroende på årgång osv.
 

Zingo

Medlem
Hej!
Jag använder i Ridels Vinumserie, Bordeaux, Bourgogne, Riesling och ibland cuvee prestige champagneglas, men oftast blir det Lehmann Grand Champagne. Bordeauxkuporna används till de flesta röda druvorna och druvblandningar. Bourgognekuporna använder jag till parfymerade sniffarviner som PN och Nebbiolo. Tidigare drack jag även CndP ur Bourgogneglasen men nuförtiden tycker jag att Bordeauxkupan gör sig bättre. Jag är inte själv någon glasnörd men tycker att bra glas är helt nödvändigt om man vill få ut det mesta ur ett vin. Önskar att många vänner skaffade sig bättre glas. :)

Hej, tack för info, tycker glas är "halva grejen". "Tyvärr" kör min bekantskapskrets uteslutande med Ittalas vinglas varför jag får laborera själv med Riedels och Zaltos glas hemma, dock skoj tidsfördriv. Aja, slut på off-topic. :)
 

Adamanko

Medlem
Vi körde lite vinprovning igår. Mina vänner är inte vinkunniga men gillar att vinprova hos mig för det är deras chans att få smaka på lite bättre viner än det dom vanligtvis kostar på sig. Blint. I den här ordningen:
Austri San Fereolo-10 Två personers val som kvällens vin. 90-91 nånstans där.
Elephant Hill Syrah-15 Ytterligare ett mumsigt vin som dock var mellanmjölk för vännerna. 89 från mig dock.
Ferrer Bobet Vinyes Velles-15 Ett fantastiskt vin. Jag gav det 93 igår. Långt och komplext. Fyras val som kvällens vin.
Eikendal Cab Sav-15 Typiska svartvinbärstoner. Blandade reaktioner. Väckte ingen större entusiasm förutom hos en. 87 kanske?
Raats Dolomite Cab Franc-15 Här fastnade vi i diskussioner om grön paprika eller brädgård. Men tydligen har jag CF-vänner och tre uttalade sitt gillande. Dock inte hela vägen till kvällens vin. 84 från mig.
Sen blev det improviserat och vinprovningen gick över till lite vänskapligt häng men dessa förtärdes allt eftersom natten blev lång..
Jansz Premium Cuvée NV Det här var härligt. Är ingen skumpakännare men det här gav jag 89. Melon och gröna äpplen. Vid det här laget var det precis vad som krävdes. Någon pratade tom om att han skulle flytta till Tasmanien.
Ktima Kir-Yianni-14 Från BS. Oerhört bra för sitt pris tycker jag. Ett vin jag alltid vill ha hemma. En solklar 88:a.
Penfold Koonunga Hill-16 Inte lika bra som Ktiman men utmärkt bang for buck. 86.

En kul kväll iaf.
 

Jonas Sand

Medlem
Visa bifogad bild 14246

Från senaste släppet.. Hur bra som helst, otypisk med mörka bär och en nyans av ek..
Helt klart 90-91 poäng.... För att använda ett skäls ord. Förbannat prisvärt.
Jag gillade det också. Köpte två och tänkte se vad som hände om man lät en ligga lite. Har du någon tanke på hur det kan utveckla sig på 2-5 års sikt?
Sen är prisvärt ett gott ord för oss nybörjare som börjar intressera sig på allvar...
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Provning Riesling 2016 hos Grappe
17 st viner provade. Tufft då jag inte gillar att spotta så mycket men blev ju tvungen:rolleyes:. Fick en riktigt bra inblick i Rieslingsdjungeln. 2016 är en mycket bra årgång som behöver mer tid på rygg än 2015. Ungefär samma syra men mindre varm frukt i jämförelse med 2015. Tog endast lite stödnoter.
Min bedömning blir endast: +++ (mkt gott, vill absolut ha), ++ gott (vill ha), + gott (kan avstå), - neutral (avstår), - - inte gott.
2016 Wittmann Westhofener Morstein GG Sval, slank, krispig och fräsch. Hög syra. Mycket trevlig +++ Grattis till er som köpte!
2015 Dreissigacker Westhofener Morstein GG Honung, mycket solmogen frukt, persika, lite petroleum. Bra syra. ++
2016 Schloss Johannisberger Gelblack Feinherb Ganska torr känsla, tunn näsa, knuten -
2015 Maximin Grünhäuser Abtsberg GL Riesling Kabinett ngt sötare ca 50g socker, ok syra, relativt tunn idag. -
2016 Georg Breuer Rüdesheimer Berg Schlossberg Lite tunn initialt, ca 7g socker. Potential. Blir ett kanonvin om 10 år ++
2016 Christmann Königsbacher IDIG GG Har bara skrivit päron. Ok +
2016 Dom Weinbach Schlossberg Grand Cru Cuvée St. Catherine Petroleum, lite varmare, hög alkohol (14%) gott ++
2016 Franz Hirtzberger Spitzer Hochrain Smaragd Honung och rieslinggummi. Gott ++
2015 Schloss Johannisberger Silberlack GG Matvinet, bättre än 2016 ovan fast detta är ju en GG så inte så konstigt +
2016 Dr Loosen Erdener Treppchen GG Alte Reben Sval Piggelin. Hög syra, snällt. Lätt att gilla. Mjukt? +
2016 Kloster Eberbach Erbacher Marcobrunn GG Mer Piggelin, persika, knutet (+)
2016 Schaefer-Fröhlich Bockender Felseneck GG Krut! Slicka på tändsticksplån! Spontanjäst. Inte min kopp te - -
2016 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle GG Också från Nahe. Bättre men enkelt. Piggelin. Liten beska i avslutet -
2016 Weingut Bründlmayer Zöbinger Ried Erste Lage Alte Reben Reserve Solmogen, koncentrerad, honung o petroleum ++
2012 Schaefer-Fröhlich Bockender Felseneck GG En referens till ovan för att se vad lite lagring gör. Visst lite bättre men.. - -
2016 Willi Schaefer Graacher Domprobst GL Spätlese Söt 70-80g socker, bra syra, honung ++
1991 Willi Schaefer Graacher Domprobst Auslese Ännu sötare, 90-100g socker, trevliga mognadstoner, mkt bra ++
Kul, intressant, lärorikt, bra mat. Ibland är livet rättvist :D
DA1AD8AF-30ED-4FB4-BB1E-C1D8529967BA.JPG

331F233E-C7EB-42B3-BC40-80BE8C3B69D0.JPG
 

Vingubben

Medlem
17CEFE8B-8584-4513-9B66-74603E8A8833.jpeg

Doftar fänkål, jord och torkad apelsin. Hög syra och pepprig smak. Inte så mycket tanniner och ganska kort eftersmak. Har aldrig druckigt Nebbiolo från Australien tidigare, men detta ger mersmak. Som en riktigt bra Barbaresco. Drack den över två dagar men ingen förändring i varken doft eller smak. 89p får det bli.
 

john b

Medlem
Jag är ganska novis på viner, och har aldrig köpt rödtjut från bourgogne innan. Bara druckit amerikansk PN (plus månadens vin då)

Men nu var det dags, traditionell böff bourguignon stod i ugnen och jag bestämde mig för

20180915_182912.jpg


Domaine de la Vougeraie 2015

Ganska försiktig doft med tall och rökighet mer än röda bär. Smakade tunnt och syradrivet. Röda vinbär och ingen sötma alls. Jag blev lite konfys, vafan får man inte mer för de här pengarna. Surt rödtjut liksom. För att dubbelkolla exakt hur jävla blåst jag är så öppnade jag en annan pinot noir för att jmf med:

Screenshot_20180916-201726_CellarTracker.jpg


Mycket mer doft, massa tall och mörkare bär. Tydlig örtighet och här tänkte jag att nu jäklar blir det bang for the buck! Mycket smak, röda och svarta frukter samt peppar och ek.
Men även en onödig beska. Och eftersom kvällen framskred var jag och gästerna överens.
Bourgognen var bättre, mer elegant, liksom sofistikerad och konsekvent. Bra syra utan att vara sur. Inget onödigt i den heller. Kul grej att testa. Hade jag inte haft annan PN vetefan vad jag tyckt om den första. Konstigt detta med vin.
 

LeChat

Medlem
Jag är ganska novis på viner, och har aldrig köpt rödtjut från bourgogne innan. Bara druckit amerikansk PN (plus månadens vin då)

Men nu var det dags, traditionell böff bourguignon stod i ugnen och jag bestämde mig för

Visa bifogad bild 14255

Domaine de la Vougeraie 2015

Ganska försiktig doft med tall och rökighet mer än röda bär. Smakade tunnt och syradrivet. Röda vinbär och ingen sötma alls. Jag blev lite konfys, vafan får man inte mer för de här pengarna. Surt rödtjut liksom. För att dubbelkolla exakt hur jävla blåst jag är så öppnade jag en annan pinot noir för att jmf med:

Visa bifogad bild 14256

Mycket mer doft, massa tall och mörkare bär. Tydlig örtighet och här tänkte jag att nu jäklar blir det bang for the buck! Mycket smak, röda och svarta frukter samt peppar och ek.
Men även en onödig beska. Och eftersom kvällen framskred var jag och gästerna överens.
Bourgognen var bättre, mer elegant, liksom sofistikerad och konsekvent. Bra syra utan att vara sur. Inget onödigt i den heller. Kul grej att testa. Hade jag inte haft annan PN vetefan vad jag tyckt om den första. Konstigt detta med vin.
Är oftast inte heller överförtjust i ung röd Bourgogne, det är lätt att de känns omogna och sura. Jag tycker däremot att i årgångar som t.ex. 2015 eller 2009 så är frukten så fantastiskt fin att den kan vara kanongod redan som ung. Men lite bättre klassade Bourgogner vill väl de flesta vänta minst 10 år med att öppna för att maximera vinets komplexitet. Det har sagts tusen gånger tidigare, Bourgogne är svårt och dyrt men när man träffar rätt så är det bland det bästa man kan dricka.
En ung Bourgogne som redan är god har jag tipsat om ett antal gånger nu, 2015 Camille Giroud Maranges 1er Cru Le Croix Moines. Säljs bara i kolli om tre flaskor men eftersom den bara kommer bli bättre med tiden så är ju inte det någon nackdel.

Greywacke är inte riktigt drickfärdig i nuläget anser jag. Materialet verkar bra men den behöver nog 1-2 år för att komma i en mer harmonisk fas. Drack den under 2-3 dagar och tyckte att den kändes seriös.
Om du inte provat 2015 Calera PN så tycker jag att du ska prova en flaska. Drickfärdig god nya världen PN till överkomligt pris.
 

john b

Medlem
Är oftast inte heller överförtjust i ung röd Bourgogne, det är lätt att de känns omogna och sura. Jag tycker däremot att i årgångar som t.ex. 2015 eller 2009 så är frukten så fantastiskt fin att den kan vara kanongod redan som ung. Men lite bättre klassade Bourgogner vill väl de flesta vänta minst 10 år med att öppna för att maximera vinets komplexitet. Det har sagts tusen gånger tidigare, Bourgogne är svårt och dyrt men när man träffar rätt så är det bland det bästa man kan dricka.
En ung Bourgogne som redan är god har jag tipsat om ett antal gånger nu, 2015 Camille Giroud Maranges 1er Cru Le Croix Moines. Säljs bara i kolli om tre flaskor men eftersom den bara kommer bli bättre med tiden så är ju inte det någon nackdel.

Greywacke är inte riktigt drickfärdig i nuläget anser jag. Materialet verkar bra men den behöver nog 1-2 år för att komma i en mer harmonisk fas. Drack den under 2-3 dagar och tyckte att den kändes seriös.
Om du inte provat 2015 Calera PN så tycker jag att du ska prova en flaska. Drickfärdig god nya världen PN till överkomligt pris.

Tackar, tre av varje beställt.
 
Toppen