Idag lagar vi...

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Emanuel, 3 december 2015.

  1. Johan L

    Johan L Medlem

    Receptartiklar på ett vinforum? Hur skulle det se ut? :p
     
    tobbe81, Tomas Lindblom och Wintermute gillar detta.
  2. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Regnig lördag i november med två veckors full storm på jobbet som väntar, alla i familjen hemma och myser i olika vrår och soffor. Det är dagar som dessa som man behöver iscensätta en lokal variant av el Clasíco för att känna sig som mänska. Sagt och gjort. Källaren vittjad och besök på Ica Aptiten fullbordat. Städning snabbt avklarad, liksom en promenad. Några breakfast burritos vid elvatiden blir till en improviserad brunch. Sedan sju timmar i sträck med Margaret Atwood's The Handmaid's Tale. Dags för middag. Korkarna poppar tidigt på kvällen.Det finns tid att lyssna på Beethovens sjua följt av nian, på Spotify (Lexon Terrace anyone?). Två viner har valts ut.

    David&Nadia Swartland Chenin Blanc 2016 och Chateau de Hureau Saumur Argile 2017

    David&Nadia är en producent som jag verkligen gillar, även om de pendlar mellan lysande och vissa flaskor som känns mest som trevliga men inte helt i paritet med vad man förväntar sig från ett vin i 300-kronorsklassen från Sydafrika. 2016 års version av deras Chenin blanc är fet och vaniljstinn på doften med en liten ullig kryddighet, lyxig rentav efter ett par timmars luftning - jag väntar mig något riktigt maffigt och härligt, i stället är det litet tunnare frukt och också inte helt upp till den nivå på syra som jag gillar i Chenin blanc, vare sig det är den litet feta och ekade stilen eller mer friska och äppliga varianter. Bra bra grejor, men trots lanolin och gula äpplen och vanilj bär det inte hela vägen. Ändå inte så mycket ek att det inte får åka ner i fisksoppan. Drick upp inom närmaste två åren. Servera lagom svalt. 88 poäng.

    Argile är det billigare vinet och har kanske inte samma lyxiga näsa, men så mycket härlig frisk äppelsyra, harsyra, grillade citroner och en energi som inte vill sluta. Två helt olika viner på samma druva och verkligen ett bevis för att Chenin Blanc är den kanske mest underskattade av världens stora druvsorter. Härlig men litet kartig. Denna borde kunna lagras i fem till sju år och blir säkerligen mer komplex redan om ett år eller så. 90 poäng.

    Till detta som sagt klassisk matlagning med en fisksoppa på rent 80-talskompositoriska grunder:
    tärnad potatis, finskuren ljusgröna delar purjolök, färsk piri-piri, färsk ingefära, en vitlöksklyfta, lövtunn bladselleri, morotsmynt, krossade tomater, rätt mycket Chenin blanc, vispgrädde, vatten, salt, saffran. Hälleflundra, lax och räkor som fått litet salt, färskpressad citronjuice och olivolja medan det väntar på att sänkas ner i soppan inför servering. Fänkålsdill av det grönaste slaget.

    upload_2019-11-16_20-11-12.jpeg upload_2019-11-16_20-11-12.jpeg upload_2019-11-16_20-11-12.jpeg upload_2019-11-16_20-11-12.jpeg
     
    Last edited: 16 november 2019
  3. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Blev räckmacka idag också. Men idag med Kalix löjrom.

    räkan.jpg
     
    glenn_peter, magnum, Sonderlese och 6 andra gillar detta.
  4. srenix

    srenix Medlem

    Långbakad blomkål med entrecote som fått bada i sous vide i 58c i 60 minuter tillhörande tomatsallad.
     
    glenn_peter och Daniel B gillar detta.
  5. Försökte lura mig själv att jag inte behövde ett glas rött till denna köttbit ikväll.. ibland är man bra dum!

    blev en ”paniköppning” efter en tugga och öppnade då Argentinare som jag faktiskt måste rekommendera för 149kr

    Rutini, Cabernet franc 2017
    Mendoza, Uco Valley nr 3305 på systemet
     

    Bifogade filer:

    glenn_peter, ranmos, MagnusH70 och 1 annan gillar detta.
  6. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Köpte lite beef-brisket i hötorgshallen idag. Gick förbi, såg, kapitulerade och köpte :rolleyes:
    Its a piece of art. Blir nog tillagning nästa helg...
    IMG_9891.JPG
     
    Tomas Lindblom, glenn_peter, gece och 8 andra gillar detta.
  7. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Köttbullar med potatispuré.

    kött.jpg
     
  8. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Ser riktigt gott ut men litet småknepig rätt att matcha med vin?
     
    Last edited: 15 december 2019
    vintomas gillar detta.
  9. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Blev öl till rätten. Fast champagne funkar till allt har jag läst. Eller?
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  10. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    inte provat själv men skulle också säga att detta är ett fall där öl passar bättre än vin. Själv älskar jag mexikansk och thailändsk mat men brukar ytterst sällan matcha det med vin även om det borde gå det med.
     
  11. vintomas

    vintomas Numera lågaktiv bloggare

    Hmmm.... det kanske finns de som hävdar det, men jag nöjer mig med att tycka att champagne passar till mycket. Jag har några gånger varit med på middagar där vi druckit champagne till alla rätter, och det funkar om rätterna är rätt valda. Detta är dock inte samma sak som att champagne passar till allt. Inom "det typiska franska köket" tycker jag champagne har svårast att matcha kraftiga kötträtter ("rött kött"), blåmögelost och söta desserter. (Det som då passar bättre är ett mer eller mindre kraftigt rött vin respektive söta viner - varför inte en Ratafia de Champagne.) Tricket med en "champagne till allt"-måltid är att välja en fisk- eller skaldjurshuvudrätt, alternativt vitt kött (gärna med en syrlig sås), och hellre ostbricka efteråt än en söt dessert. Småplock innan - lättare skaldjursförrätt - foie gras (utan alltför mycket sött till) - fisk eller vitt kött - ost; där kan man ganska lätt matcha hela måltiden med olika champagner.

    Går man till bl.a. det asiatiska köket, är kryddstarka maträtter också ett problem. (Halvtorra viner passar då ofta bra, tysk Riesling med restsötma eller dito Alsaceviner på olika druvsorter.)

    Din rätt visar på ett vanligt fenomen med svensk husmanskost, att det finns en sötma som ibland gör det svårt att kombinera med vin, givet de övriga komponenterna. Hade man kunnat dämpa sötman skulle förmodligen mindre sträva varianter av röd Bourgogne (eller Pinot Noir från andra länder) eller röd Côtes-du-Rhône passat bra till köttbullarna. Kanske kraftig Alsace-Pinot Gris med viss restsötma kunde passa hyggligt även om den inte är ideal? Svensk husmanskost har helt enkelt inte utvecklats för att vara vinvänlig. Man har väl snarare druckit öl eller svagdricka till den på den tiden de flesta recepten fick sin "traderade" form.
     
    Kostjan, Sonderlese, Omar Khayyam och 1 annan gillar detta.
  12. The Wall

    The Wall Medlem

    En enklare (nåja, inte budgetplonk) cab sauv från Chile kanske? Det fångar iaf upp lingonen och torde väl fungera även med moset. Pressgurkan är väl kanske i knepigaste laget att para ihop med något vin.
     
  13. Gladekocken

    Gladekocken Medlem

    Håller bdx som en väldigt bra match till svensk husmanskost med gräddsås, speciellt om du drar i lite vinbärssötma i gräddsås. :)
     
    Omar Khayyam gillar detta.
  14. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Instämmer: jag brukar öppna bdx till köttfärsbiffar med grönpepparsås och ngn variant av pressad potatis/potatispuré/potatismos, men däremot rårörda lingon och inlagd gurka brukar inte vara de bästa kompisarna för vin i min erfarenhet.
     
    vintomas, Mats Petri och Gladekocken gillar detta.
  15. Gladekocken

    Gladekocken Medlem

    Framför allt kan den där gurkan kan spöka för många viner.ättika är inget vin som gillar.
    Inte så lätt o hitta smakbroar heller även om potismos och gräddsås mildrar mycket.
     
  16. jrick

    jrick Medlem

    Apropå husmanskost och vin måste jag sägs att renskavsgryta passar fint med vin, gillar i alla fall själv att kombinera med Barolo.
     
    Gladekocken gillar detta.
  17. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    IMG_20191221_204807_961.jpg
    Lördagsmiddag här hemma
    Egenfångad torskrygg från nappstraumen (Lofoten) nerkokt saffransgrädde smaksatt med calvados, hummer råhyvlad morot samt senapspicklad majrova.
     
  18. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Ett konstverk. Ser jättegott ut. Vad är det svarta i mitten? Rysk kaviar? ;)
     
  19. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    Torsken med sitt hårtrostde skin som ligger ner mot kameran. Finns inget värre i min bok än messigt smörstekt fisk med sladdrigt skin. Skinet är det bästa skyddet mot köttet när man smörsteker på högtemp. Denna gång gick jag lite för hårt på skinet så det drog jag loss sedan.
     
  20. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Fast det är svårt att se nåt gott från torsken.
     

Dela sidan