Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Kommentarer till krönikor [i olika medier]

ChristianB

DipWSET
intressant att författaren har en hemsida också: https://www.xn--chateauvad-b6a.se/
Det är visst en blogg som författaren eller någon annan skapat för att fortsätta leva på bokens hype. Innehållet känns lite tveksamt, med tips grundade på vad författaren anser är bra vin ("Utan inblandning från kommersiella intressen"), så med andra ord en vinblogg utan större nyans än att författaren gillar en viss typ av (natur-)vin och lika kategoriskt som i boken slår ned på övriga vinvärlden. :)
 

Christer J

Medlem
Jag trodde nog Internethandel från utomlandet skulle vara större än 1.3% vilket motsvarar endast 0.12 liter ren alkohol per person/år (2017) för 15 år och äldre.
Se här lite övergripande siffror från en av referenserna i rapporten:
upload_2019-3-26_9-58-3.png


referensen: https://www.can.se/contentassets/00...3/alkoholkonsumtionen-i-sverige-2017_webb.pdf

rapporten:
https://eso.expertgrupp.se/wp-content/uploads/2017/06/2019_-2-synd-och-skatt.pdf

Kanske anses internethandel som smuggling när inte allt gått rätt till avseende skatter etc etc?
 
Last edited:

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Intressant med ett ESO-perspektiv på monopolet. ESO har en lång tradition av att reta upp särintressen/branschintressen genom att lägga ett helt annat, utpräglat ekonomiskt-teoretiskt perspektiv på saker och ting. En klassiker i genren är "Vad kostar en ren" från 1998, där de kom fram till att rennäringen subventionerades med fyra skattekronor för varje krona de hade i egna intäkter, och att detta var väldigt ineffektivt.

Jag trodde nog Internethandel från utomlandet skulle vara större än 1.3% vilket motsvarar endast 0.12 liter ren alkohol per person/år (2017) för 15 år och äldre.
Runt 1% är den siffra som sedan flera år brukat förekomma för näthandeln. Det är därför som många av oss har tyckt att det (tidigare vanliga) mycket uppskruvade tonläget från nykteristlobbyn kring nätvinhandeln har varit obegripligt. Siffrorna kommer, såvitt jag vet, från en blandning av officiell försäljningsstatistik och enkäter. Det är CAN som samlar in denna statistik sedan flera år. Notera att ur "folkhälsoperspektiv" är det volym som räknas, inte värde. 6 flaskor Bolly LGA från Philipson är likvärdigt med 1,5 BiB från Systembolaget i Farsta, men det sistnämnda ger inget utslag i form av inlägg på detta forum.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Oavsett om vi pratar propaganda från Ryssland eller Systembolaget, man kan alltid lita på Aftonbladets ledarsida

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/xPrR88/lagg-ner-eso-inte-systemet
Det intressanta är att en tidigare S-regering, under "Han som bestämmer", faktiskt lade ner ESO 2003. Det väckte rätt mycket uppmärksamhet i vissa kretsar då det begav sig, och antogs allmänt att det var för att vissa sossar inte gillade det ESO skrev.
Se t.ex. här https://sv.wikipedia.org/wiki/Expertgruppen_för_studier_i_offentlig_ekonomi
 

Wintermute

Medlem
Lennart Agen (Systembolaget) fortsätter att hyckla. Vin på plåtburk det går bra i ett folkhälsoperspektiv men winefinder är usch och fy!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/g7klyL/carl-jan-om-nya-burkvinet-det-ar-fullkomligt-idiotiskt
Jag tycker snarare att hyckleriet bor i att BiB och tetra går bra, men att burk skulle vara katastrof. Ett av de viner som finns på burk idag är Underwood Pinot Gris, som kommer från Oregon och kostar 119 kr när det säljs i helflaska. Jämfört med normalboxen borde det kunna vara riktigt njutbart...
 
Är väl inte direkt en kommentar till en krönika, men hittade ingen mer passande tråd :)

Men VAD är det med Livets Goda och "Clarendelle"? Har dom nån form av procent på försäljningen? Har druckit vinet och det är helt okej i sin prisklass, men den "uppning" det får av LG konstant känns ju en aning.....mystiskt?
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Är väl inte direkt en kommentar till en krönika, men hittade ingen mer passande tråd :)

Men VAD är det med Livets Goda och "Clarendelle"? Har dom nån form av procent på försäljningen? Har druckit vinet och det är helt okej i sin prisklass, men den "uppning" det får av LG konstant känns ju en aning.....mystiskt?
Kan finnas olika förklaringar varför en del viner skrivs upp mer än andra av olika medier. Många gånger handlar det om att skribenten gillar just denna typ av vin, eller producent, och därför gärna lägger till några poäng. En annan mer konspiratorisk tanke är att det handlar om tjänster/gentjänster. Vilket som får ligga i betraktarens ögon.

För övrigt håller jag med om att Clarendelle är ett ok vin, inget mer. Knappast någon kioskvältare.
 
Toppen