Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Norda Bar & Grill (Göteborg)

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Lång och härlig vinkväll igår. Började redan på eftermiddagen hos @Grapeskull där vi smuttade på två CF-nyheter från SB. Samma producent men med olika årgång och prisläge och vi gillade båda skarpt.

image.jpg


2012 Les Galichets Domaine Breton
Trevlig och rejält aromatisk vid första intrycket, det är bara att räkna in lammen; lingonris, örter, skog, blomstjälk, aningen paprika och mängder av svarta vinbärsblad. Känns helt ofatat och rent i uttrycket med mycket känsla av kryddiga teblad.

Slankt och obesvärande i munnen, men det är knappast publikt ändå. Rejäl syra och snälla tanniner i en lätt till medelfyllig kropp.

Mycket god och druvtypisk CF av enklare slag. 87p

2010 Les Perrières Domaine Breton

Detta vin har såklart stora likheter med lillebror. Lika stiltypiskt, men klart mer ambitiöst. Istället för lingonris så drar detta mer åt blåbärsris, men här finns också en klart fetare frukt åt körsbär och svarta vinbär men även mycket mer fattoner som bidrar med kaffe och ceder. Hittar också en känsla av mineralitet som påminner om mörk krossad sten samt en allmän jordighet.

I munnen så är detta löjligt intensivt, speciellt i jämförelse med lillebror. Medelfyllig till fyllig kropp. Syrorna är i paritet. Klart mer tanniner och det känns mer i behov av att lagras. I den långa eftersmaken så får jag en elektrisk och aningen pirrande sensation.

Jag gillar detta mycket. Ett vin jag kommer att köpa på mig några flaskor av. Jag tror detta kan växa till sig rejält med lite lagring. 90p (med potential för några pinnar till)

Efter denna förkväll så var det dags att besöka @Jimmy Örnewald på Norda Bar och Grill. Körde lite klassisk Surf 'n' Turf som smakade lika bra som vanligt. Beställde in lite blint rödvin till och medan vi väntade så fick vi in ett vitt förvin blint...

image.jpg


2013 Cederberg Bukettraube
Ja, det fanns ju ingen chans att gissa rätt på detta. Helt okänt för mig. Gissningen föll på Pinot Blanc från Alsace eller möjligen en Grüner Veltliner från Oregon (vilket vi har testat tidigare).

Aningen generisk aromkaraktär med blommighet (vita blommor och fläder), grön tropisk frukt (guava), lime och päron. Hittar även lite söta fattoner, kryddor och sötlakrits i bakgrunden (det känns dock inte fatat i sig). I munnen så är det friskt och läskande med mycket citrus och lemonad. Möjligen lite grapefruktsbeska på slutet. Ganska fyllig och fet frukt med lite restsötma.

Riktigt gott, men saknar möjligen lite identitet. 87p

Fick in kvällens rödvin...

image.jpg


2011 Dumol Pinot Noir Aidan
Herregud...
Nästan direkt vid första sniffen så känner jag mig tämligen säker på att det är en PN jag har i glaset, dessutom borde det ha sitt ursprung i Kalifornien, men det är knappast självklart att plocka detta...

...frugan trodde det var en Syrah, ett misstag jag själv har begått mer än en gång när jag inte har varit tillräckligt uppmärksam. Har således tvingats lära mig av mina misstag.

Mörk och tät i färgen. Första sniffen avslöjar skogshallon, rabarber, mörka körsbär, lagerblad, blodapelsin och kåda. Efter ett par snurr på glaset och lite luft så dyker det upp kaffe, rostig spik, lakrits och sandelträ. En komplex och yppig karaktär således, dvs kraft och elegans i kombination.

I munnen är det fylligt(!), intensivt och mustigt med rund och balanserad frukt. Bra tanninstruktur. Syrorna känns mjuka och snälla.

Sanslöst gott och redo att drickas. Frugan gick nästan upp i brygga. Allt annat än burgundisk, men det ser jag som ett plus då jag uppskattar variation. 92p

Lite sanslöst goda praliner (blåbär, dammsugare och körsbär) och lite skön Riversaltes fick avsluta kvällen...

image.jpg
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpg


Norda Bar och Grill i helgen - igen. Alltid lika trevligt. Snart tröttnar nog @Jimmy Örnewald på att förse oss med nya intressanta vinupplevelser, men hittills har han lyckats bra. En gammal favorit i form av Surf 'n' Turf fick förgylla kvällen. Lite förvin och ett rött huvudvin valdes blint av Jimmy och som avslutning blev det lite underbar och viskös PX ihop med deras sköna dessert Dim Sum.

image.jpg


2010 Borgo del Tiglio Collio Chardonnay
Ganska generiskt vin med lite trött syra. Gissade på en Pinot Gris från USA. Viss ekton, lite citrus och päron samt lite lakrits i bakgrunden. Brukar dock inte uppskatta Chardonnay särskilt mycket. Detta upplevdes lite trist och intetsägande. Objektivt ett bra vin dock. 85p

image.jpg


2009 Northstar Merlot Columbia Valley

Fylligt och välbalanserat vin med mörka körsbär och plommon ihop med lakritsrot, peppar och smörkola. I bakgrunden hittas drag av kött, steniga mineraler och lavendel. Bra längd och intensitet med mogna tanniner. Mjukt, drickmoget och välgjort.

Gissade på en Syrah från Washington State då Norda har mycket amerikanskt vin. Tyckte nog det kändes mer som en Syrah än Merlot även efter avtäckningen (trasigt ego möjligen). Ett riktigt gott vin som dock saknar det lilla extra för att passera 90-gränsen, men funkade
svinbra till maten. 89p

image.jpg


NV Bodegas Perez Barquero La Canada Pedro Ximenez

Ruggigt trevlig PX med mängder av tung torkad frukt, malt, choklad och söt piptobak. Det är bara att njuta. Intensivt söt och trögflytande. Mumma!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Drack lite rejäl Cabernet Sauvignon från Washington State igår. Ett av producenten Powers Winery's bättre viner. Fick chansen att dricka det på Norda Bar och Grill igår, Ping @Jimmy Örnewald.

Stötte på producenten tidigare i år under vinmässan Judgement of Sweden och där imponerade deras viner rejält, speciellt ur ett QPR-perspektiv

image.jpg


2009 Powers Cabernet Sauvignon Reserve Champoux Vineyard

Stramt och fylligt med mörk relativt sval frukt åt svarta vinbär och björnbär. Under frukten så vilar lager av kakao, vanilj, blyerts och den lite regionstypiska tonen av lakritsrot. Välbalanserat i munnen med stram frukt och hög syra. Riktigt bra längd med fin mentolsvalka i avslutet.

Utan tvekan så är detta ett högkvalitativt vin som mest troligt borde få chansen att utvecklas ett gäng år på rygg. Allt finns där, men pricken över i hade varit lite mer komplexitet och mognad. Hur gott som helst nu också visserligen. 90p

Edit: Ibland är minnet bra men kort. Drack exakt samma vin relativt nyligen. :oops: Trevligt att se att min bedömning var hyfsat lik...Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
 
Last edited:
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Lite trevlig PN på Norda Bar och Grill igår. Ping @Jimmy Örnewald

2012 Williams Selyem Pinot Noir Russian River Valley
Mycket ung men klart trevlig PN. Fruktig och okomplicerad arom med tydliga drag av hallon, rabarber, sandelträ, kakao och blodapelsin. Hittar även lite krut och aningen vägdamm. Medelfylligt, intensivt och stramt i munnen med ganska rejäla syror och lite oborstade tanniner samt en påtaglig skalbitterhet i eftersmaken..

Gillar vinet mycket men det är möjligen för ungt för att kännas optimalt just nu. Saknar lite komplexitet och avrundning, vilket mest troligt kommer att komma med mer mognad. Ett riktigt kvalitetsvin utan tvekan. Dracks till lite underbar entrecote och tryffelrisotto, vilket funkade kalas. Livet är härligt ibland! :) 91p

image.jpg


 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Det har varit mycket vin på sistone. Gårdagen spenderades på Norda Bar och Grill där @Jimmy Örnewald arrangerade en Winemakers Dinner med producenten Saronsberg från Tulbagh i Sydafrika. Vinmakaren heter Dewaldt Heyns, en trevlig och djupt vinkunnig man i sina bästa år. Ruggigt trevlig herre som jag tillbringade större delen av kvällen med. Mycket vinsnack, med stort fokus på Sydafrika såklart.

Upplägget för provningen var mer åt mingelhållet än en uppstyrd provning till bords. Det blev således väldigt lite anteckningar, men desto mer goda samtal. En trerätters middag serverades till vinerna efter det att vi fått chansen att prova igenom de 8 viner som presenterades (4 röda, tre vita och ett bubbel). Till förrätt blev det lite pilgrimsmussla med lite chilikryddad sås. Till huvudrätt blev det grillat kött, både nöt och fläsk, samt lite kryddig korv. Till detta lite parmesanfries och rödvinsreduktion och bea. Lite sidosallad på det. Efterrätten bestod av passionsfruktsorbet.

Vinerna som testades höll alla bra klass. Inga direkta bottennapp, men med några toppar såklart...Betygen bör tas med stora nypor salt!

image.jpg


2014 Saronsberg Sauvignon Blanc är en förvånansvärt krispig SB med tanke på klimatet. Bra syra och fräschör. Inte överdrivet aromatiskt, mer nyanserat och komplext. Mer Loire än NZ i stilen, men ändå med viss fetma i kroppen. Ganska stiltypiska aromer med fokus på citrus och krusbär. Riktigt gott, dricker det gärna igen. 87p

2012 Saronsberg Viognier känns ganska druvtypiskt. Fyllig frukt som drar åt aprikos och vita blommor. Ganska fylligt och småeldigt med något låg syra. Inte riktigt min typ av vin. Saknar lite fokus och komplexitet. Helt okej till pilgrimsmusslan. 85p

2010 Dewaldt Heyns Weathered Hands Chenin Blanc är det enda av vinerna som kommer från Swartland. En riktigt komplex och trevlig CB med lätt fatton. Trevliga toner av honung, kvitten, nougat och majs. Riktigt bra vin, helt klart min favorit bland de vita. Klockrent till förrätten! 89p

2011 Saronsberg Shiraz är en riktigt trevlig Syrah. Ganska mycket fat, mörk choklad, kryddpeppar och mörk frukt. Fylligt och trevligt med en del mörk stenighet i bakgrunden. En skön mix mellan södra- och norra Rhône. Mer muskler än finess, välgjort och gott. Klockrent köp! 90p

2011 Saronsberg Full Circle är en klassisk Rhôneblend med diverse druvor som Syrah, Grenache, Mourvedre och Viognier, dock känns Syrah som den mest dominerade druvan. Mer komplext än den druvrena varianten, med renare och mer mångfacetterad frukt. Kvällen bästa röda utan tvekan. Mer finess än muskler. Jäklar vad gott och syndigt! 91p

2012 Provenance Shiraz är en klart enklare variant med liknande karaktär som viner ovan. Bra QPR, men klart mindre tryck och koncentration. Lite mer rostade fat och rökighet. Klart gott, men mer sötfruktigt och lättdrucket. Fick mycket känsla av Porcubine Ridge. 87p

Vi fick även prova ett bubbel, som dracks till efterrätten. Glömde att notera vad det hette, samt ta en bild, men ingen skada skedd då det var högst mediokert. ;)

2012 Provenance Rooi är en Bordeauxblend gjord på samtliga 5 Bordeauxdruvor. Ganska typisk och återhållen Cab med paprika, ceder, svarta vinbär och fin dammighet. Riktigt bra och välgjort. Lite av en befrielse bland alla syrahviner. Funkade bäst till huvudrätten även om inga av de röda funkade dåligt. Stramt och fint med riktigt bra koncentration i förhållande till sitt låga pris. 89p

För att summera, Saronsberg levererar riktigt bra nästan oavsett vilket vin man väljer. Ganska varmfruktiga viner totalt, men så in i bänken välgjorda. Skön mix mellan gamla- och nya världen. Hade svårt att hitta nämnvärt med rök, men den mängd som i så fall går att hitta ligger på en rimlig och subtil nivå. En producent att hålla ögonen på, helt klart.

Får tacka @Jimmy Örnewald för en fantastiskt trevlig kväll och ett genomtänkt arrangemang!
 

mnor

Medlem
2011 Saronsberg Shiraz är en riktigt trevlig Syrah. Ganska mycket fat, mörk choklad, kryddpeppar och mörk frukt. Fylligt och trevligt med en del mörk stenighet i bakgrunden. En skön mix mellan södra- och norra Rhône. Mer muskler än finess, välgjort och gott. Klockrent köp! 90p

2011 Saronsberg Full Circle är en klassisk Rhôneblend med diverse klassiska druvor som Syrah, Grenache, Mourvedre och Viognier, dock känns Syrah som den mest dominerade druvan. Mer komplext än den druvrena varianten, med renare och mer mångfacetterad frukt. Kvällen bästa röda utan tvekan. Mer finess än muskler. Jäklar vad gott och syndigt! 91p
Såg att de har båda dessa vin i BS från 2010, det verkar som att det bara är att beställa :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Såg att de har båda dessa vin i BS från 2010, det verkar som att det bara är att beställa :)
Yes, satsa på Full Circle. Det vinet kommer du att gilla. Provenance Rooi känns riktigt värt att beställa också. Ta betygsättningen med en nypa salt bara. Svårt att få en helhetsbild under dessa förutsättningar. Goda är de dock utan tvekan. :)
 

mnor

Medlem
Yes, satsa på Full Circle. Det vinet kommer du att gilla. Provenance Rooi känns riktigt värt att beställa också. Ta betygsättningen med en nypa salt bara. Svårt att få en helhetsbild under dessa förutsättningar. Goda är de dock utan tvekan. :)
Beställde en vardera av Full Circle, Shiraz och Provenance Rooi, så har man lite nytt från SA att testa hemma.
 

chambertin

Medlem
Det har varit mycket vin på sistone. Gårdagen spenderades på Norda Bar och Grill där @Jimmy Örnewald arrangerade en Winemakers Dinner med producenten Saronsberg från Tulbagh i Sydafrika. Vinmakaren heter Dewaldt Heyns, en trevlig och djupt vinkunnig man i sina bästa år. Ruggigt trevlig herre som jag tillbringade större delen av kvällen med. Mycket vinsnack, med stort fokus på Sydafrika såklart.

Upplägget för provningen var mer åt mingelhållet än en uppstyrd provning till bords. Det blev således väldigt lite anteckningar, men desto mer goda samtal. En trerätters middag serverades till vinerna efter det att vi fått chansen att prova igenom de 8 viner som presenterades (4 röda, tre vita och ett bubbel). Till förrätt blev det lite pilgrimsmussla med lite chilikryddad sås. Till huvudrätt blev det grillat kött, både nöt och fläsk, samt lite kryddig korv. Till detta lite parmesanfries och rödvinsreduktion och bea. Lite sidosallad på det. Efterrätten bestod av passionsfruktsorbet.

Vinerna som testades höll alla bra klass. Inga direkta bottennapp, men med några toppar såklart...Betygen bör tas med stora nypor salt!

Visa bifogad bild 2555

2014 Saronsberg Sauvignon Blanc är en förvånansvärt krispig SB med tanke på klimatet. Bra syra och fräschör. Inte överdrivet aromatiskt, mer nyanserat och komplext. Mer Loire än NZ i stilen, men ändå med viss fetma i kroppen. Ganska stiltypiska aromer med fokus på citrus och krusbär. Riktigt gott, dricker det gärna igen. 87p

2012 Saronsberg Viognier känns ganska druvtypiskt. Fyllig frukt som drar åt aprikos och vita blommor. Ganska fylligt och småeldigt med något låg syra. Inte riktigt min typ av vin. Saknar lite fokus och komplexitet. Helt okej till pilgrimsmusslan. 85p

2010 Dewaldt Heyns Weathered Hands Chenin Blanc är det enda av vinerna som kommer från Swartland. En riktigt komplex och trevlig CB med lätt fatton. Trevliga toner av honung, kvitten, nougat och majs. Riktigt bra vin, helt klart min favorit bland de vita. Klockrent till förrätten! 89p

2011 Saronsberg Shiraz är en riktigt trevlig Syrah. Ganska mycket fat, mörk choklad, kryddpeppar och mörk frukt. Fylligt och trevligt med en del mörk stenighet i bakgrunden. En skön mix mellan södra- och norra Rhône. Mer muskler än finess, välgjort och gott. Klockrent köp! 90p

2011 Saronsberg Full Circle är en klassisk Rhôneblend med diverse klassiska druvor som Syrah, Grenache, Mourvedre och Viognier, dock känns Syrah som den mest dominerade druvan. Mer komplext än den druvrena varianten, med renare och mer mångfacetterad frukt. Kvällen bästa röda utan tvekan. Mer finess än muskler. Jäklar vad gott och syndigt! 91p

2012 Provenance Shiraz är en klart enklare variant med liknande karaktär som viner ovan. Bra QPR, men klart mindre tryck och koncentration. Lite mer rostade fat och rökighet. Klart gott, men mer sötfruktigt och lättdrucket. Fick mycket känsla av Porcubine Ridge. 87p

Vi fick även prova ett bubbel, som dracks till efterrätten. Glömde att notera vad det hette, samt ta en bild, men ingen skada skedd då det var högst mediokert. ;)

2012 Provenance Rooi är en Bordeauxblend gjord på samtliga 5 Bordeauxdruvor. Ganska typisk och återhållen Cab med paprika, ceder, svarta vinbär och fin dammighet. Riktigt bra och välgjort. Lite av en befrielse bland alla syrahviner. Funkade bäst till huvudrätten även om inga av de röda funkade dåligt. Stramt och fint med riktigt bra koncentration i förhållande till sitt låga pris. 89p

För att summera, Saronsberg levererar riktigt bra nästan oavsett vilket vin man väljer. Ganska varmfruktiga viner totalt, men så in i bänken välgjorda. Skön mix mellan gamla- och nya världen. Hade svårt att hitta nämnvärt med rök, men den mängd som i så fall går att hitta ligger på en rimlig och subtil nivå. En producent att hålla ögonen på, helt klart.

Får tacka @Jimmy Örnewald för en fantastiskt trevlig kväll och ett genomtänkt arrangemang!
Trevliga anteckningar som vanligt @Matlen !
Blir lite intresserad av Shirazen efter din smaknot.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Drack lite kul hos @Jimmy Örnewald igår kväll. En "mogen" pinot från Oregon och ett försiktigt förstärkt dessertvin på Orange Muscat från Kalifornien...

image.jpg

2006 Francis Tannahill Pinot Noir The Hermit
Medelfylligt med småvarm frukt, ingen direkt elegans att tala om, det fläker snarare ut sig helt utan blyghet. Det bjuds på skogshallon, rabarberpaj, torkade körsbär och sötlakrits. Okomplicerat och generöst således, med lite mer subtila inslag av krut, lagerblad och sandelträ i bakgrunden. Bra syra med viss strävhet, men lite kort och platt i munnen.

Utan tvekan en amerikansk pinot (fick det blint), men frugan spekulerade kring en italienare av något slag. Kunde dock tagit gift på att det var från Kalifornien. Gott, men det saknar lite fokus och intensitet. Inget att rekommendera för sitt pris. 89p

20?? Quady Winery Orange Muscat Essensia

Riktigt trevlig överraskning. Gott dessertvin utan tvekan. Lagom sötma med bra syra och lite lagom eldighet. Drag av hjortron, bergamott, apelsinmarmelad, honung och lite angenäm skalbitterhet på slutet. Kul och annorlunda. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Tog vägen förbi Norda Bar & Grill med frugan efter jobbet igår. Tanken var att ta ETT glas vin men när @Jimmy Örnewald tar hand om oss så passerade slutligen i runda slängar fyra glas samt lite vitlöksbröd, charktallrik och svingoda och "brettiga" gröna oliver.

Det blev helt enkelt en helkväll. :)

image.jpg


Började kvällen med en Rhône-blend från Oregon. 2011 Quady North GSM (Grenache, Syrah och Mourvedre). Sval och slank historia med mycket kryddor åt lagerblad samt tydliga animaliska drag. Kändes mer som PN än GSM. Inte riktigt ett vin för mig, men kul att prova. Riktigt bra intensitet, men aningen stjälkigt och omoget. 87p


Huvudnumret för kvällen blev 2005 Cristom Pinot Noir Mt. Jefferson Cuvée. En rejält mogen PN (för att vara detta vin) från Oregon. Fina fat som osar sandelträ och skön mogen röd frukt med lite drag av rotfrukt och kryddor. Riktigt gott, men möjligen på god väg utför kullen. Tappar relativt snabbt fräschör i glaset. Tur att det var ur halvflaska. Har druckit yngre årgångar innan och gillat dem rejält. 90p

Som avslutning så fick vi prova lite Viognier från Oregon och en PG från Alsace. I detta fall så är det helt klart 2007 Domaines Schlumberger Pinot Gris Kitterlé som är det klart roligaste vinet. En hel del botrytiskaraktär trots att det känns som ett senskördat vin snarare än ädelrötat. Halvtorrt till halvsött. En del skog och svamp hittas ihop med aprikos, mörk citrus, honung och mandel. Inte mycket till syra men trevligt ändå med fin komplexitet. 89p

2012 Cristom Viognier Estate
är ett trevligt vin med bra balans och fina drag av päron, rosor, citrus och lite skön fet munkänsla. Saknar möjligen lite komplexitet. Bra matvin med ett uns restsötma. 87p

Alltid trevligt med oplanerade vinkvällar som uppstår spontant! :)

image.jpg

Helt barskrapat...
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Det blev lite pinot på Norda Bar och Grill igår. Denna dracks ihop med lite biff, bea och parmesanfries. Som vanligt så bidrog @Jimmy Örnewald både med trevliga samtal och viner. Fick prova ett vin av portvinstyp (från Washington State?) gjord på Syrah till lite stilton och pepparkaka till efterrätt (helt ok, men inget speciellt), samt deras egenblandade PN från Oregon, som är grymt bra. Läs mer här: 2012 Trisaetum Pinot Noir Artist Series no 20

Nåväl, kvällens huvudvin blev...

2012 Williams Selyem Pinot Noir Russian River Valley

image.jpg


Silkeslen och rödfruktigt med stor öppen arom. Hittar romrussin, blodapelsin, körsbär, rabarber och vanilj direkt, men det lurar även en del kanel, kött och ingefära i bakgrunden. Trevligt och mjukt i munnen med knappt märkbara tanniner och snälla men distinkta syror med en gnutta sötma. Välbalanserat och lättdrucket. Frugan gillar det mer än jag (saknar lite struktur i min mun), men visst är det både gott och kvalitativt! 90p
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
2011 Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre

image.jpg


På årets hittills (no shit!) blåsigaste dag trotsade jag och frugan Egon och tågade in på Norda Bar och Grill för första gången i år. Då vi saknade vår trogna vän @Jimmy Örnewald så fick vi klara av att hitta något att dricka själva och således blev det oblint denna gång. En enkel men satans god hamburgare var allt vi åt.

Direkt vid första sniffen så förstår jag varför just Syrah uppskattas särskilt mycket av mig. Härlig komplexitet med mustig köttighet och en hel del kryddor (kryddpeppar, lagerblad och aningen timjan). Frukten känns mångfacetterad och elegant med mogna björnbär men även stråk av hallon och något litet svarta vinbärsblad tittar fram mellan varven. Hittar också lite stall och chokladiga fat, dessutom lite naturvinsvibbar som drar åt magsyra. Lysande och nyanserad arom. I munnen så känns det drickmoget och snällt med mjuka tanniner och stringent syra som håller fräschören uppe. Ingen märkvärdig intensitet, men bra längd och balans. Utan tvekan 89p.
 

Mats

Gone todash....
2011 Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre

Visa bifogad bild 3182

På årets hittills (no shit!) blåsigaste dag trotsade jag och frugan Egon och tågade in på Norda Bar och Grill för första gången i år. Då vi saknade vår trogna vän @Jimmy Örnewald så fick vi klara av att hitta något att dricka själva och således blev det oblint denna gång. En enkel men satans god hamburgare var allt vi åt.

Direkt vid första sniffen så förstår jag varför just Syrah uppskattas särskilt mycket av mig. Härlig komplexitet med mustig köttighet och en hel del kryddor (kryddpeppar, lagerblad och aningen timjan). Frukten känns mångfacetterad och elegant med mogna björnbär men även stråk av hallon och något litet svarta vinbärsblad tittar fram mellan varven. Hittar också lite stall och chokladiga fat, dessutom lite naturvinsvibbar som drar åt magsyra. Lysande och nyanserad arom. I munnen så känns det drickmoget och snällt med mjuka tanniner och stringent syra som håller fräschören uppe. Ingen märkvärdig intensitet, men bra längd och balans. Utan tvekan 89p.
Låter intressant, både med vinet och frugan Egon.........
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Jag och den bättre halvan kunde inte motstå en tripp till vattenhålet Norda i helgen, detta trots januariekonomi. Suktade efter skaldjur av någon anledning så det fick bli lite ostron medans frugan tog in lite räkor som därefter följdes upp med lite trevlig råbiff. Avslutade vår spontana kväll med lite chokladpraliner och ost.

Vi lät @Jimmy Örnewald överraska oss med vinvalet, dvs huvudvinet dracks och scorades blint.

image.jpg


2012 Arnaud Ente Bourgogne Blanc
Blint så var det aldrig någon tvekan om att vi befann oss i Bourgogne, detta även om frugan landade i en Chardonnay från USA och bitvis var inne på Riesling på grund av den citrusstinna smaken och trots uppenbara fat (vilket jag fick förklara är väldigt sällsynt). Jag kunde absolut förstå vad hon syftade på.

Frisk och stram med eleganta och lite krutiga fat. Massor av äpple och citrus med mängder av mineralitet som drar åt ostron och järn. Skyhög syra och krispig munkänsla, men också påtagligt bitter i eftersmaken.

Jag är ingen stor fan av Chardonnay, men detta var trevligt, dock inget direkt märkvärdigt. En försiktig tumme upp och 89p blir min slutkläm. Funkade kalas både till ostronen och råbiffen.

2008 Cuvaison Espiritu Port
Portvin från Napa Valley är klart ovanligt att stöta på. Blint så hade jag absolut gissat på en LBV av godkänt slag. Torkad frukt, mörka plommon, dadlar och massiva drag av rostade fat, vanilj och kryddor. 100% Petite Sirah, vad det nu borde innebära? Härlig smak med massiv eldighet och rejäl sötma. Funkade bättre till praliner än ost, men mögelosten mötte upp helt okej.
87p
 
Toppen