Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

The Wall

Medlem
Ska svänga ihop detta recept på lördag https://vivavinomat.se/recept/risotto-med-havskrafta-brynt-smor-och-rostad-majs/

Vad tror ni vinmässigt? Just brynta smören och majs kommer jag försöka locka fram lite extra. Älskar majs och smör
Brynt smör talar för ekfatslagrad chardonnay, men jag funderar lite på den söta majsen. Kanske en riesling från Alsace? De brukar kunna upplevas som lite småsöta trots att de är torra. Annars kanske en chardonnay från Kalifornien kan fungera bra.
 

Per Stade

Lege artis

Poussard

Medlem
Brynt smör talar för ekfatslagrad chardonnay, men jag funderar lite på den söta majsen. Kanske en riesling från Alsace? De brukar kunna upplevas som lite småsöta trots att de är torra. Annars kanske en chardonnay från Kalifornien kan fungera bra.
Kanske en ekad Brut Champagne så har du sötman.
 

matage

Medlem
Kul att fler jobbar med vilt och ren. Har du några fler tips på bra vin för ren samt ripa?
Nu var det länge sen jag testade kombon men jag vet att vi ofta serverade druvrena SA-Pinotager till ren. Jag är normalt inte särskilt förtjust i bakelit-å-medvurst-tonerna som kan finnas i renodlade SA-Pinotager men till kraftigare vilt/ren så funkade det vill jag minnas. Man fick bara se till att ha druckit upp vinet till sista tuggan av maten ;)
 

zippan

Medlem
Fläskfilé/urbenad kotlettrad, kantarellsås och rostade rotsaker.
Brunello eller pinot noir? Sugen på en Brunello för vinets skull men tänker att PN passar bra till.
 

zippan

Medlem
Fläskfilé/urbenad kotlettrad, kantarellsås och rostade rotsaker.
Brunello eller pinot noir? Sugen på en Brunello för vinets skull men tänker att PN passar bra till.
Båda lär fungera bra, men jag tippar att PN är snäppet vassare till maten.
Bara för att återkoppla maten.
Det blev Småländsk fläskfilé 62c, kantarellsås på egenkokad fond, vin, grädde och timjan samt potatis som rostades hårt i mängder av olivolja. Fläskfilén blev lite platt under vakuum... Band inte upp den idag.
Enkel sallad på sidan dressad med äldre vinäger, salt och olivolja.

Beiget? Absolut! Gott? Mycket!

Mat1.jpg
 

The Wall

Medlem
Bara för att återkoppla maten.
Det blev Småländsk fläskfilé 62c, kantarellsås på egenkokad fond, vin, grädde och timjan samt potatis som rostades hårt i mängder av olivolja. Fläskfilén blev lite platt under vakuum... Band inte upp den idag.
Enkel sallad på sidan dressad med äldre vinäger, salt och olivolja.

Beiget? Absolut! Gott? Mycket!
Vad blev det för vin till?
 

IsKr

Medlem
Sambon fick välja, ett vin hon har köpt(!) blev det då. Bread & butter Pinot noir 2019.
Helt okej på sin höjd.
Tur att hon inte hade köpt deras chardonnay. Bland det värsta jag har smakat. Det var bara att lämna tillbaka, så skadan var ju begränsad.
 

m3lk3r

Medlem
Kan man ha Moulin Touchais till någon efterrätt eller är den inte tillräckligt söt? I detta fall 1991. Får bli till ost annars men vore kul om det gick med något åt det sötare hållet
 

MarkusJ

Medlem
Jag har börjat bjuda på lite fredagsvin på kontoret lite då och då som en lite kul och trevlig grej. Nästa vecka är det en som fyller år och det ska bjudas på tårta. Känns spontant som sötare Riesling, spätlese? Borde man tänka något baserat på vad det är för typ av tårta? Tydligen lutar det åt en salted caramel och en "sommardröm" (hallon, vanilj, vit chokladmousse).

Prislapp runt 200kr per flaska. Det finns ju inget så mycket med ålder så kikade på https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fritz-haag-9300801/ eller möjligen https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dr-loosen-bernkasteler-kurfurstlay-720301/. Annat tips?
 

Wintermute

Medlem
Jag har börjat bjuda på lite fredagsvin på kontoret lite då och då som en lite kul och trevlig grej. Nästa vecka är det en som fyller år och det ska bjudas på tårta. Känns spontant som sötare Riesling, spätlese? Borde man tänka något baserat på vad det är för typ av tårta? Tydligen lutar det åt en salted caramel och en "sommardröm" (hallon, vanilj, vit chokladmousse).

Prislapp runt 200kr per flaska. Det finns ju inget så mycket med ålder så kikade på https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fritz-haag-9300801/ eller möjligen https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dr-loosen-bernkasteler-kurfurstlay-720301/. Annat tips?
Brachetto, kanske?
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/brachetto-dacqui-626002/
 

The Wall

Medlem
Jag har börjat bjuda på lite fredagsvin på kontoret lite då och då som en lite kul och trevlig grej. Nästa vecka är det en som fyller år och det ska bjudas på tårta. Känns spontant som sötare Riesling, spätlese? Borde man tänka något baserat på vad det är för typ av tårta? Tydligen lutar det åt en salted caramel och en "sommardröm" (hallon, vanilj, vit chokladmousse).
Chocka kontoret med att hala fram en Asti Cinzano till sommardrömmen alternativt en TBA (tex Lenz Moser)?
Vin Santo till salted caramel kanske?
 

Poussard

Medlem
Jag har börjat bjuda på lite fredagsvin på kontoret lite då och då som en lite kul och trevlig grej. Nästa vecka är det en som fyller år och det ska bjudas på tårta. Känns spontant som sötare Riesling, spätlese? Borde man tänka något baserat på vad det är för typ av tårta? Tydligen lutar det åt en salted caramel och en "sommardröm" (hallon, vanilj, vit chokladmousse).

Prislapp runt 200kr per flaska. Det finns ju inget så mycket med ålder så kikade på https://www.systembolaget.se/produkt/vin/fritz-haag-9300801/ eller möjligen https://www.systembolaget.se/produkt/vin/dr-loosen-bernkasteler-kurfurstlay-720301/. Annat tips?
Jag vet inte om en spätlese är tillräckligt söt. Skulle nog gå på sauternes eller kanske vin santo som föreslagits.
 

IsKr

Medlem
Tänkte laga renfilé med trattkantarellrisotto. Vad kan tänkas passa till? Norra rhône kan jag tänka mig, men det är skralt på den fronten. Har lite från södra rhône som kanske passar? Sicilien kanske?
 
Toppen