Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Johan_L, 19 januari 2018.

 1. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Jag tror att det kan funka. Tycker att du fick en bra rekommendation. Vinet är inte dyrare än att det är värt att försöka. Det är hursomhelst ett bra vin.
   
  Funcadelic gillar detta.
 2. K.W

  K.W Medlem


  Låter som ett bra val. En bra A
  Albarino skulle jag rösta på isf. (Kanske en trevlig Verdejo om det är ett alternativ).
   
 3. Johan_L

  Johan_L Medlem

  Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
   
 4. Johan_L

  Johan_L Medlem

  Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
   
 5. Vingubben

  Vingubben Medlem

  Något med bra tryck i men utan att vara allt för allt för kraftigt. Barbaresco?
   
 6. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Tror också på det, alternativt en Pinot Noir från USA. Calera?
   
 7. Swedish

  Swedish Medlem

  Våga vit Bourgogne eller krallig skumpa...
   
 8. Johan_L

  Johan_L Medlem

  Ja, jag var lite inne på skumpa, men vet inte om jag har nån kraftig nog: Louis Roederer 2008, Selosse Initial eller Pol Roger 2002 är de jag har tillräcklig mängd av.
   
 9. Kolsyra

  Kolsyra Kolsyra

  Rent spontant funderar jag på en penfolds shiraz
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Alla Selosser är mer eller mindre kraftiga för att vara skumpor! Visst är Substance och de svåråtkomliga årgångsskumporna och Lieux-Dits ännu kraftigare, men redan Initial har klart bra tyngd. Karaktären av vit bourgogne med bubblor, blandad med finosherry, borde nog också passa till den rätten.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.
 11. Poussard

  Poussard Medlem

  Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

  Chateau Mont-Redon CdP 2010
  Le Vieux Donjon CdP 2013
  Chateau de la Negly La Falaise 2014

  Ping @Bearman @petterkalle @LeChat
   
 12. LeChat

  LeChat Medlem

  Det var länge sedan jag drack mont redon men anses väl som bra, något generisk kanske, men den har ju bäst ålder och 2010 är ju en kanonårgång, lite tuff men kan nog funka nu med 10 år på nacken. Kan behöva en del luft kanske.
  2013 le vieux donjon minns jag som mycket trevlig i en lättare stil med lägre alkohol för att vara cndp. En årgång som funkar fint redan nu.
  Den sista har jag aldrig provat.
   
  petterkalle och Poussard gillar detta.
 13. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Jag har nog svårt att se någon av dessa flaskor som överväldigande kryddiga och mustiga. Le Vieux Donjon är av slankare stil (inte provat 2013 dock). Så det står mellan Mont-Redon som har mer oumph än Donjon men med sin ålder så kanske det tonats ner något. Negly La Falaise är iofs i rätt drickfönster nu men osäker på kryddigheten. Svårt val men jag hade nog gått på Mont-Redon. Kanske inte the mest spännande men ett säkert kort i de flesta fall och en bra årgång som även @LeChat nämnde.
   
  petterkalle och Poussard gillar detta.
 14. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Jag har bara druckit La Falaise av ovan men i årgång 13. Ett mycket bra vin med lite tryck i. Mest Syrah i den. M-R är ju en bra årgång och bör vara i sitt drickfönster men risken finns att den har tappat kraft och tanniner. Jag hade nog gått på M-R med Falaise som reserv...
   
  Poussard och thunberg gillar detta.
 15. Poussard

  Poussard Medlem

  thunberg och petterkalle gillar detta.
 16. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Antagligen väldigt sen på bollen:

  Chateau Mont-Redon CdP 2010 - bra år men troligen i drickfönster... inte min favo producent
  Le Vieux Donjon CdP 2013 - bra producent, inte det bästa året, men ok... drick färdigt med lite luftning
  Chateau de la Negly La Falaise 2014 - bra vin, i drickfönster
   
  Poussard gillar detta.
 17. IsKr

  IsKr Medlem

  Ska fira min 40årsdag till helgen och tänkte höra med expertisen här på forumet. En av rätterna ska bli råbiff på älg hade jag tänkt. Tillbehören kommer att vara ganska klassiska. Jag vill servera champagne till men är inte helt säker vad jag ska välja. Tänkte först pinotdominerad, kanske Bollinger special cuvée brut? Några andra bra förslag i den prisklassen.
  Varmrätt blir ankbröst, pumpa och apelsinkräm, syltad pumpa, rödvinssås och kål. Pinot noir fast utan bubblor till denna?
  Tack på förhand
   
 18. Jonas Sand

  Jonas Sand Medlem

  Jag är väldigt svag för Devavrys Blanc de noir, den tror jag skulle passa fint till förrätten. Vi hade den till en förrätt på nyår med rosastekt hjortstek (ja vet, lite att jämföra äpple och päron) men mitt intryck var att den klarade viltsmak.
   
  IsKr gillar detta.
 19. Poussard

  Poussard Medlem

  Klassiska tillbehör som kapris, äggula osv. vetetusan om de kommer gifta sig med så jättebra, kan du inte köra en Champagne som välkomstskål och sen ta nåt annat till förrätten?
   
 20. The Wall

  The Wall Medlem

  Deutz är trevlig Champagne, men jag håller med Poussard; kan bli lite marigt att få ihop med klassiska tillbehör. Jag tänker annars dolcetto eller Beaujolais cru till råbiffen, kanske tom en anständig PN, varför inte köra olika årgångar Felton Road till förrätt och varmrätt?
   

Dela sidan