Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Johan_L, 19 januari 2018.

  1. IsKr

    IsKr Medlem

    Har följande rätter
    Sikrom med cf och rödlök, dill och citron
    Räkcanapéer
    Till dessa André Jacquart bdb
    Älgråbiff
    Ankbröst
    Ostar
    Kaffeost till kaffe och tårta

    Kan ju alltid ändra tillbehören till råbiffen. Kan ju servera den med en lätt dijonmajo, persilja, friterad lök, citronzest och lite äpplig svampkräm

    Till saken hör att jag inte hunnit köpa på mig värst mycket PN. Nästan ingen alls faktiskt. Det lilla jag har ska helst ligga några år till. Felton har jag ju inte heller varken smakat eller köpt än. Blir nog att köpa i år tror jag.
    Då mitt lokala bolag inte har något större urval när det kommer till PN så tar jag gärna emot andra förslag också. Det släpps Newton Johnson PN på fredag som jag kan få köpt på mitt bolag. Kan det vara något? Mitt bolag är det nordligaste i Sverige
     
  2. danryd

    danryd :)

    Skulle oavsett säga pn till både råbiff och anka. Personligen skulle jag dra åt amerikansk eller forna öst (nåja, Tyskland och Österrike funkar nog med), kanske mest undvika bgn och aus. Nz tycker jag är svårare att generalisera, har inte riktigt känt att stilen är lika tydlig där.
    Både för att jag allmänt föredrar lite lättare stil, men tycker kryddigheten kommer fram mer och passar bra till båda rätterna
     
    IsKr gillar detta.
  3. IsKr

    IsKr Medlem

    Jag har kvar en flaska 2016 Willi Bründlmayer blauburgunder, den kan ju kanske vara något i så fall. Min känsla är också på andra sidan Atlanten eller kanske Nz, utan att jag har konsumerat några större kvantiteter.
     
  4. The Wall

    The Wall Medlem

    Anthill Farm är en rätt ok amerikansk PN, kanske i yngsta laget, men klart godkänd. Finns att beställa i webblagret. Ojai kan ju tjänstgöra som Plan B. Gillar man Tyskland brukar Friedrich Becker vara pålitlig. Det var dock ett tag sedan jag testade hans vassare alster. Steinwingert finns att tillgå i webblagret.
     
    IsKr gillar detta.
  5. Funcadelic

    Funcadelic Medlem

    I helgen blir det längdskidor på schemat och raclette på menyn. Ganska tung mat, med mycket salt, fett ioch syra (smält ost, kallskuret, syltlökar/cornichons). Det kommer dessutom vara i ett sällskap med inte så vinintresserade individer, så jag siktar på flaskpriser under 150 kr. Ska inhandlas under morgondagen, så bör finnas i SB OS.

    Hittade några tips här: https://vinbanken.se/2019/02/25/vintips-till-raclette/. Håller ni med? Något att komplettera med?
     
  6. danryd

    danryd :)

    Håller med på det stora hela, skulle kanske komplettera med beajuloais.
     
    MagnusH70 gillar detta.
  7. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Vi drack österrikisk Riesling till för en vecka sedan. Det känns som att hög syra är en tillgång, vilket gör mig lite skeptisk till en del av valen i artikeln.
     
  8. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    Petite Arvine, men tyvärr finns den druvan bara i BS och lite över budget.
    https://www.wine-searcher.com/grape-1919-petite-arvine
     
    thunberg och Funcadelic gillar detta.
  9. Funcadelic

    Funcadelic Medlem

    Tur då att jag äter raclette flera gånger per år :) Tack för tipset!

    Jag håller med om syran. Drack Pouilly-Fumé till en gång, och vill minnas att det passade bra. Kanske blir en sådan och en Riesling så får vi se vad som passade bättre.
     
    Wintermute gillar detta.
  10. Tom436

    Tom436 Medlem

    Till helgen tänkte vi laga Grekisk plåt med lammkorv, oliver, fetaost, rödlök med tzatziki som tillbehör. Mycket tacksam för tips på rött vin till detta. Gärna med flaskpriset under 250 kr och tillgänglig på SB.
     
  11. The Wall

    The Wall Medlem

    Poliziano Viti Nuove (150-160 kr) eller Poliziano Vino Nobile (om det finns kvar) är två idéer.
     
  12. Poussard

    Poussard Medlem

    Jag tror att en Syrah skulle kunna spela bra ihop med lamm och oliver. Gärna nåt lite klunkigare utan ny ek. Har dock inget specifikt svar från SB.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  13. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

  14. The Wall

    The Wall Medlem

    Domaine Santa Duc Gigondas.
     
    Poussard gillar detta.
  15. john b

    john b Medlem

    Har åkt på att bestämma vin till denna pastarätt med ugnsbakade grönsaker, oliver och fetaost;

    Screenshot_20200222-100510_Chrome.jpg

    Vad tror ni på till detta?
     
  16. aldenniklas

    aldenniklas Medlem

    Har inget specifikt tips men skulle gå på italienskt, helst sangiovese tänker jag.
     
  17. Vingubben

    Vingubben Medlem

    Jag hade nog gått på ett kraftigare vitt vit. En lätt ekad Chardonay brukar funka bra med fetaosten som jag gissar kommer slå igenom smakmässigt.
     
    danryd gillar detta.

Dela sidan