Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Johan_L, 19 januari 2018.

  1. The Wall

    The Wall Medlem

    Hasplar ur mig några olika alternativ som medger lite mixning prismässigt. Hur ska kossan tillagas? Grillas, stekas eller i ugn?

    Chips o löjromsdipp (det kan vara en tanke att blötlägga löken ett tag innan för att mildra den något); André Clouet Grande Réserve (299 kr), Deutz Brut Classic (449 kr) eller Louis Roedererer Brut Premier (459 kr) Henriot Millésime Brut 2006 (649 kr).

    Kossan; bea-sås; i princip allt strävt fungerar (Bx/Bx-blend och Barolo/Barbaresco) men två tankar är Borgogno Barolo Riserva 2012 (598 kr) eller La Dame de Malescot (349 kr),
    rödvinssås; här ramlar ungefär "alla andra viner" in, men några alternativ är Domaine Santa Duc Gigondas (249 kr) eller Roquette & Cazes (218 kr) eller Brunello di Montalcino Casanova di Neri (449 kr) eller Yann Chave Crozes-Hermitage (199 kr). Beroende på vin kan det vara ett trick att förstärka vinkaraktärerna i såsen samt att göra den väldigt smakrik. Det lär inte heller skada att göra såsen lite tjockare; hasselbackspotatis brukar behöva lite tjockare/fetare såser.

    Crème brûlée; Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (189 kr) 50 cl eller Oremus Tokaji Aszù 5 Puttonyos (449 kr) 50 cl eller Château Suduiraut (398 kr) helflaska, Castelnau de Suduiraut (169 kr) halvflaska.
     
    MagnusH70, thunberg, zippan och 1 annan gillar detta.
  2. zippan

    zippan Medlem

    Tack, mycket trevligt svar.
    Kossan skall bada sous vide för att sen brännas eller stekas hastigt.
     
  3. The Wall

    The Wall Medlem

    Hmm, mört och fint med stekyta; då kan tom PN från USA (tex Anthill Farms) eller NZ (något från Schubert) bli aktuell om du kör med rödvinssås.
     
    zippan gillar detta.
  4. aldenniklas

    aldenniklas Medlem

    Champagne, givetvis. En lite bortglömd budgetfavorit som inte många känner till är denna:
    https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/bergeronneau-marion-grande-reserve-7675401

    Jag är just nu inne på argentisk malbec så det hade jag nog druckit till, Catena är en bra producent och detta är en av deras instegsviner:
    https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/catena-7272101

    Annars något från Rhone-dalen? Här är en från BS som jag är väldigt förtjust i:
    https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-beauchene-7105601

    Här tycker jag är svårast, det ska nog vara ett dessertvin men jag är inte så kunnig inom det. Kanske en sauternes borde funka?
     
    zippan gillar detta.
  5. zippan

    zippan Medlem

    Tack för bra svar! Ska sätta mig ner efter jobbet och kika.
    Spännande alternativ.
     
  6. aldenniklas

    aldenniklas Medlem

    zippan gillar detta.
  7. The Wall

    The Wall Medlem

    Bambi satte sig på grillen.
    838DC4E5-2A1B-4FB7-B3A8-665DEC715B38.jpeg
    P-gratäng med lite Parmigiano samt rödvinssås och norska viltkryddor. Finfint.
    41C63530-C3C9-4AF4-96FE-55F8B70B69DC.jpeg
     
    MagnusH70, glenn_peter, IsKr och 4 andra gillar detta.
  8. The Wall

    The Wall Medlem

    Gratängen var i högform innan jag kom på att den skulle läggas upp på tallriken.
     
    zippan och thunberg gillar detta.
  9. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Gratäng har den oförskämda egenskapen att inte vara fotogenisk.
     
    chambertin, sunqan, The Wall och 1 annan gillar detta.
  10. zippan

    zippan Medlem

    Sparrissoppa på grädde, dragon, schalloten, dragon, stjälkselleri, citron, timjan, hönsbuljong, någon typ av svamp. Toppad med löjrom. Silad så den blir slät.
    De som skall äta och dricka är inte vinintresserade alls om det spelar in.

    Vad köper jag för att ha i soppan och dricka till? Jag tänker 150 spänn flaskan. Två flaskor, en i maten och en till.
    Om ingen specifik flaska, typ av vin, region och druva?
     
    Last edited: 2 april 2020
  11. Johan L

    Johan L Medlem

    Du silar innan du lägger i löjromen va? :p

    Ett ganska ospecifikt tips är tysk riesling. Funkar tamejfan alltid till sparris. Mer specifikt tips är Kellern för 158 kr från senaste släppet om du får tag på den. Riktigt kap!
     
    Sonderlese och zippan gillar detta.
  12. zippan

    zippan Medlem

    Det blir dyrt om jag silar bort den.

    Jo, är lite inne på Riesling också.
    Jag har två av den flaskan men vill gärna inte slösa dessa på detta sällskapet..
    Så något som går att få tag i hade varit trevligt. Staden är Växjö om det hjälper.
     
  13. Johan L

    Johan L Medlem

    Georg Breuer Riesling Sauvage eller Künstler Riesling Trocken då kanske?
     
    The Wall, lukastollig och zippan gillar detta.
  14. The Wall

    The Wall Medlem

    Eller kanske riesling från Nya Zeeland eller Australien? Möjligen GV från Österrike. På tal om Österrike; Leth eller Domäne Wachau alternativt Jurtschitsch (GV eller Riesling) kanske.
     
    Sonderlese, Kalle A och zippan gillar detta.
  15. aldenniklas

    aldenniklas Medlem

    Om du vill köra på Riesling och vill ha något som även de mest ointresserade gillar så kör du förstås på Kung Fu Girl, den går hem.

    Ett annat alternativ som jag också tror finns i fasta sortimentet är King's Bay, en Sauvignon Blanc som är en riktig crowd pleaser och bör gå bra ihop med den maten.
     
    Kalle A och zippan gillar detta.
  16. Michael_M0!

    Michael_M0! Medlem

    Vad dricker jag till halstrad tonfisk? är Chablis funkis? Eller något kraftigare?
     
  17. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Förmodligen helt beroende på tillbehör.
     
  18. JakobZ

    JakobZ Medlem

    Gott, körde nyligen halstrad med sesamfrön, asian style med chili, ingefära, lime, soya, snabb-blancherade grönsaker och glasnudlar. Även chili och sesammayo till det (två separata). Drack 2016 Veyder-Malberg Grüner Veltliner Hochrain som var toppen och 2017 St. Urbans-Hof Bockstein Riesling Großes Gewächs som inte var lika bra, eller kändes dyrt relativt vad man fick...
     
    Michael_M0! gillar detta.
  19. lukastollig

    lukastollig Pudelfantast

    Skulle gå på riesling i första hand. Om asiatiska tillbehör kanske en med lite restsötma. Ett lättare rödvin funkar också, speciellt om du har matiga tillbehör som rostade grönsaker/rotfrukter.
     
    Michael_M0! gillar detta.
  20. LarsW

    LarsW Medlem

    Champagne!
    Champagne och tonfisk går super. Spec om du har en lite smörig/gräddig sås till.

    ...eller ja, Riesling funkar ju också bra såklart.
     

Dela sidan