Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Mattias Schyberg

Administratör
Medan jag håller med om att det här är ett vettigt tankesätt vill jag ändå inflika att jag personligen tycker att det här tillvägagångssättet är bra för att säkra sig från dåliga matchningar men begränsar en lite uppåt också. De riktigt lyckade matchningarna där det blir fyrverkeri i munnen når man sällan på detta vis, i min erfarenhet. Dessutom missar man den där häftiga upplevelsen med att en dryck som man inte är så förtjust när den dricks för sig plötsligt blir fantastisk ihop med rätt mat. Sen är det ju inte helt lätt att få till sådana kombination och risken för att det blir dåligt ökar ju också markant.

Jag tänker att om man nu ska servera 2-3 olika viner till samma rätt kan man gott kosta på sig att något av dem är lite mer riskfylld och kanske inte något man skulle dricka i vanliga fall.
Saker som smälter samman till en homogen helhet kan många gånger bli tråkigt och tillrättalagt. Det behövs ofta nerv och dynamik för att 1+1 ska bli 3 eller mer. :)
 

Poussard

Medlem
Saker som smälter samman till en homogen helhet kan många gånger bli tråkigt och tillrättalagt. Det behövs ofta nerv och dynamik för att 1+1 ska bli 3 eller mer. :)
Det låter på dig som du säger att ett gott vin som passar ihop med god mat aldrig kan bli 1+1=3, däremot kan Barolo + kokt ägg bli det för du vill verka lite raffinerad, jag håller inte med.
 

Pontus

Medlem
När vi ändå är inne på ämnet, vilka är era bästa matchningar?

Mina bästa matchningsupplevelser har nog varit fortifierade viner tillsammans med diverse ostar med relativt hög sälta. Minns fortfarande en 2002 Kaesler Touriga National tillsammans med en nästan övermogen Gorgonzola...
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Berätta gärna vad du menar?
Det som sömlöst smälter samman i en balanserad helhet behöver inte nödvändigtvis bli mer intressant än när en sammanslagning kompletterar varann. Givetvis pratar jag i generella termer. Saker som krockar sensorisk är givetvis inte gott, men vad som krockar eller inte är avsevärt mer komplicerat än grundregler så som att hetta behöver sötma och liknande. :)
 

PJSL

Medlem
Tack än en gång för all input. Matmatchning är en spännande och splittrande fråga märks det! Tänkte att jag ändå kan skriva vad det blev, då jag var bunden av lagerhållna varor på nordstan i Göteborg.

https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/blandys-783302

https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/florio-840301

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-de-la-janasse-9245401

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/colome-9506601

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/haart-goldtropfchen-kabinett-9011501

Vinerna inhandlas imorgon. Trygg med desserten och relativt nöjd med varmrättens två olika. Vitt generellt är ett tuffare område för mig med betydligt mindre erfarenhet. Det blir inte platt fall med den hoppas jag?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tack än en gång för all input. Matmatchning är en spännande och splittrande fråga märks det! Tänkte att jag ändå kan skriva vad det blev, då jag var bunden av lagerhållna varor på nordstan i Göteborg.

https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/blandys-783302

https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/florio-840301

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-de-la-janasse-9245401

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/colome-9506601

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/haart-goldtropfchen-kabinett-9011501

Vinerna inhandlas imorgon. Trygg med desserten och relativt nöjd med varmrättens två olika. Vitt generellt är ett tuffare område för mig med betydligt mindre erfarenhet. Det blir inte platt fall med den hoppas jag?
Kommer säkerligen att bli bra och om inte annat intressant. Återkoppla gärna hur det hela landar. :)
 

PJSL

Medlem
Modell kortare återkoppling, sent och skrev inget. Kabinett landade väl. Var nog bättre då förrätten blev aningens mer söt än jag föreställt mig. Majoriteten av folket uppskattade södra rhone mer än malbec, så även jag. Magra köttet och bean tänkte jag skulle vara svår, och på nåt sätt blev det för bombigt med malbecen, forcerad obalans typ. Janasse, en gård jag faktiskt besökt nere i c9dp var ett otroligt trevligt vin för de pengarna. Det kommer jag köpa hem några flaskor av! Marsalan var inte alls en succé för mig, även om majoriteten gillade det bäst. Madeiran med sina matchande toner höjde min dessert. Chokladmousse med lite 'chokladsås' på toppen och jordnötsröra. Mäktig dessert, men vansinnigt god. Chokladen var av mörkare slag. Summa summarum, god mat, bra dryck och trevlig kväll. Tack för input!
 

Johan L

Medlem
Om några veckor får vi besök över helgen och jag tänkte slänga ihop en sjyst middag på fredagen. Jag tänkte försöka utgå från vinerna jag vill servera. Jag tänkte välja två eller tre utav Albamar Sesenta e nove arrobas, Királyudvar Tokaji Furmint Sec, Malleolus Emilio Moro och Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape att servera till för- och varmrätter och sedan Kracher Noble Reserve TBA till efterrätten. Då vi ska äta skaldjursbuffé på lördagen blir det kanske lite overkill med skaldjur även i denna middag, förutom möjligen hummer som inte ingår i buffén.

Har haft dessa gäster till middag många gånger tidigare och därmed är de flesta av mina gamla ess redan ute ur rockärmen. Någon som har några roliga förslag på rätter till dessa viner?
 

Johan L

Medlem
Om några veckor får vi besök över helgen och jag tänkte slänga ihop en sjyst middag på fredagen. Jag tänkte försöka utgå från vinerna jag vill servera. Jag tänkte välja två eller tre utav Albamar Sesenta e nove arrobas, Királyudvar Tokaji Furmint Sec, Malleolus Emilio Moro och Domaine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape att servera till för- och varmrätter och sedan Kracher Noble Reserve TBA till efterrätten. Då vi ska äta skaldjursbuffé på lördagen blir det kanske lite overkill med skaldjur även i denna middag, förutom möjligen hummer som inte ingår i buffén.

Har haft dessa gäster till middag många gånger tidigare och därmed är de flesta av mina gamla ess redan ute ur rockärmen. Någon som har några roliga förslag på rätter till dessa viner?

Det här har nu utkristalliserat sig till följande middagsplan:
Friterade oliver - Pol Roger NV
Halstrade pilgrimsmusslor med äppelsallad samt mozzarellamousse med tomater och basilikaolja - Albamar Sesenta e nove arrobas
Rödvinsbräserat lammlägg med glaserad lök och het morotspuré - Malleolus Emilio Moro
Lagrad comté och valnöt - Vin Jaune Cotes du Jura
Vitvinspocherade päron och mascarpone - Kracher Noble Reserve TBA
Praliner - Kaffe och avec
 

Johan L

Medlem
Det här har nu utkristalliserat sig till följande middagsplan:
Friterade oliver - Pol Roger NV
Halstrade pilgrimsmusslor med äppelsallad samt mozzarellamousse med tomater och basilikaolja - Albamar Sesenta e nove arrobas
Rödvinsbräserat lammlägg med glaserad lök och het morotspuré - Malleolus Emilio Moro
Lagrad comté och valnöt - Vin Jaune Cotes du Jura
Vitvinspocherade päron och mascarpone - Kracher Noble Reserve TBA
Praliner - Kaffe och avec

Friterade oliver, vilken jävla idé! Knaprigt, salt och saftigt på en gång. Förvånansvärt bra till skumpa var det också.

Förrätterna och albariñon klickade inte fullständigt. Inte så att det krockade i gommen eller så, men vinet fick inte skina på det sätt jag hade hoppats. Malleolus till varmrätten var däremot lysande! Grym rätt, grymt vin och riktigt bra tillsammans. Mums!

Comté och Vin Jaune är ju klassiskt och jag förstod varför, men jag undrar om inte lite sötma i drycken hade lyft det än mer? Vitvinspocherade päron till TBA var inte alls fy skam, men även här kändes det kanske som att vinet var värt att få skina lite mer. Kanske helt enkelt är bäst att drickas på egen hand?
 

Sigdarve

Medlem
Finns det någon bättre combo än skumpa och räkmacka? Dagens egen räkmacka med färsk Kalix Löjrom. Gottigottgott. Danskt rågbröd lämpar sig bättre för rätten än tekaka.
skump.jpg
 
Last edited:
Toppen