Jag körde en väldigt spontan BYOB igår (inbjudan gick ut i torsdags), där vi lyckades bli sju personer. Undertecknade,
@David Nilsson ,
@Vinocognito och
@Ludvig O från forumet, och tre övriga jag drog in. Vet att det är fredag när det blir 14 viner på sju personer!
Flight 1: Bubbel
NV Pertois-Lebrun Champagne Grand Cru Exaltation Blanc de Blancs Brut
(12-bas)
Expressiv, smör, gula äpplen, något godisaktigt. Bra syra, ganska rund. Smakar musselbuljong, citron och lite anis.
87p. Gissade BdB från 2010.
NV De Sousa et Fils Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Réserve
(08-bas, deg 17, flightvinnare)
Citrus, kalk, gröna äpplen, kolasnören. Oförlöst på tungan. Ett mycket seriöst och kompakt vin som har allt att vinna på lagring. Väldigt sträv och torr, men hög syra.
89+p. Gissade på odlare och druvblend (ch/pn) från 2013. Prickade inte ens producenten efter att de avslöjats att de höll till i Avize. Pinsamt Daniel, pinsamt.
2017 Aphros Vinho Verde Phaunus Pét Nat
Öppen, cola, lakrits, apelsinskal, lite röda bär. OK syra, rund, lite väl sockrig. Mycket lättdrucket, men ganska enkelt. Bersåvältare.
85p. Gissade icke-champagne - tänkte Italien.
Flight 2: Vitt
2017 Bodegas Ponce Manchuela Reto
Mitt vin. Tropisk frukt, lychée, kokos och kiss. Fet, avrundad (men åt det högre hållet) syra. Något bittert avslut. Intressant, men går inte hela vägen. Vad händer med lagring?
87p.
2017 Grace Winery Koshu Private Reserve Yamanashi
Väldigt lätt i färgen. Krusbär, lime, gräs och något märkligt sött. Tunn, fadd syra. Smakar melon och melonskal. Tappar oerhört mycket med luft och värme.
77p. Gissade på 2017 Koshu... drack den under majs månads dela-en-pava, och kände igen det ganska snabbt.
2016 Cà dei Frati Garda Classico Pratto (flightvinnare)
Skumbanan, tropisk frukt i massor, parfymerat och blommigt aromatiskt. Mycket intensiv och expressiv doft! Extremt fruktigt på tungan, med balanserande syra. Känns rund och fyllig. Finns en ganska markerad restsötma. Mycket bra!
89p. Var helt lost på den här, även om jag tidigt fick Italien-vibbar, utan att egentligen veta att man kunde göra sådana här viner i Italien (den höga syran och restsötman talade för kallare område, men den tropiska frukten och värmen talade för varmare). Intressant vin!
2017 Ktima Ligas Roditis
Orange. Stök. Stall, svett, gult godis, havsvatten. Smakar havsvatten med apelsinskal i. Hög syra. Riktigt intressant och väl ihopsatt orangevin.
89p och min favorit i flighten. Gissade Friuli.
2016 Domaine Léon Barral Blanc
Mitt vin. Väldigt mörk färg. Luktar “tungt” som attan, persikor, aprikos, söt och övermogen frukt (inkl. något ruttet), vingummi, mycket honung (flytande som fast, ren som smutsig, allt från raps till ljung), ingefära. Mycket komplext doft! På tungan leverarar det inte lika bra, tyvärr. Mycket av samma, men känns inte som att det håller ihop så bra. Väldigt tungt och sötfruktugt (samtidigt som det är helt utjäst), återhållsam syra, något angenämt bittert avslut.
89p. Unda vad som händer med tid? Jag gillar Barral, och det här vinet har lika mycket (ganska till och med mer) personlighet än de röda vinerna.
Flight 3: Rött, del 1
2008 Georges Vesselle Coteaux Champenois Bouzy Rouge Grand Cru
Gummi, något återhållsamt men öppnar upp, torkade jordgubbar, mycket lingon och andra sura röda bär. På tungan är det mer av samma. Väldigt hög syra, med fin strävhet som komplement. Inte så komplext, men oerhört charmigt.
89p. Trodde pinot (med garderingsgissning på Passe-Tout-Grains), men vandrade över halva världen och hela Frankrike innan poletten föll ner!
2013 Bodegas Ponce Manchuela Pino (flightvinnare)
Mitt vin. Något kemiskt, marsipan, jord, chark, sötlakrits, mörka röda bär. Hög syra och väldigt pigga tanniner.
89p. Blev något förbryllad av den här - första “äldre” Poncen jag dricker, och det beter sig inte riktigt som jag väntat mig. Mina tankar blev bekräftade när bordet väl kommit till Spanien och
@David Nilsson uttrycker “ja, men det kan ju i alla fall INTE vara Ponce!”.
2014 Cantine Povero Barolo Priore
Röda bär, körsbärskärnor och sedan var jag tydligen ett så drygt as att jag skrev “italiensk parfym, nebbiolo ‘12” och inget mer.
87+p. I vanlig ordning så är Barolo gott och bra (och lite för ung).
Flight 4: Rött, del 2 - dräparflighten
2012 Domaine Bois de Boursan Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félix
Tungt, viol, bläck, kött, chark, smuts, mörka bär. Mycket expressivt. Smakar brända örter (stulen not, men så jävla träffande), grön chili, mörka bär och allmänt kryddigt. Strävt som attan, och lite angenäm hetta. Mycket bra.
90p. Minns ej gissning. Tror jag var ganska nära? Châteauneuf fortsätter att imponera!
2011 Marco Mosconi Amarone della Valpolicella (flightvinnare och
WOTN (5 röster))
Extremt tilltalande doft! Örter, undervegetation, torkade röda bär, lite plommon (färsk och torkade), blod, snygga fat, lagerblad. Käftsmäll i munnen! Smakar på många sätt som det luktar. Sandpapper på tungan. Alla reglage på topp, vilket skapar balans.
92+p. Doftmässigt var jag genast inne på kraftig Bordeaux. Tyckte inte smaken stämde helt och hållet, men gissade på 2005 Bordeaux, med andragissninng på supertoscanare. Höll fan på att trilla av stolen när det avslöjades som en Amarone, med 16 % alkohol dessutom!?!? Här fick jag trycka i mig en hel ödmjukhetspaj, wow.
1995 Tedeschi Recioto della Valpolicella Classico Capitel Fontana (2 wotn-röster)
Mycket tjockt och mörkt (med bruna kanter). Körsbär och körsbärskärnor, cognac, målarlåda, sviskon, fikon, blåbärsmarmelad. Expressiv doft! Bra syra, balanserad sötma.
90p. Gissade på 10 år gammal Recioto.
Tack för att en bra och trevlig provning! Nästa gång ska jag försöka att ta fram de stora kanonerna,
@Vinocognito !